· 

Je eigen haar knippen is lastig, een keuze maken niet

Altijd hetzelfde hier, het heeft geen zin. Het gaat in dit bedrijf toch nooit veranderen.’’


Droeftoeter of Excuus Truus gehalte. Ik hoor het vaak als ik met medewerkers of leidinggevenden spreek. En ik begrijp dat het gezegd wordt. Toch is het ook een excuus dat ik moeilijk kan accepteren.
Mijn acceptatie pony slaat dan op hol.


Natuurlijk het kan dat een organisatie op slot zit en dat jij als individu niet in de positie bent om dat te veranderen. Dat betekent echter niet dat je moet blijven zitten waar je zit en doen wat je doet. Enne, zitten is het nieuwe roken dus mega ongezond.

Je hebt altijd een keuze om het anders te doen. Niet tegen de ander, maar voor jezelf.

 


De Keuze, Edith Eger heeft er zelfs een heel boek vol over geschreven!

Zoals ik het zie heb je drie keuzes, of misschien zelfs vier.

 

foto Unsplash Fran

ACCEPTEREN

De situatie accepteren, dat betekent stoppen met klagen en mopperen en opbouwend meedoen.

Niet accepteren

De situatie niet accepteren, maar verantwoordelijkheid nemen en weggaan.

Verbinden

Verbinden; dat betekent je uitspreken. Niet bij de koffieautomaat, maar daar waar het verschil wordt gemaakt. 

Een manager die ik onlangs trainde noemde het de drie koninklijke keuzes die ieder individu heeft. Ik vond dat wel mooi gezegd. Koninklijk zegt iets over het feit dat je iets te doen hebt waar moed voor nodig is. De moed om met opgeheven hoofd in de spiegel te kijken en tegen jezelf te kunnen zeggen: Ik neem verantwoordelijkheid voor mijzelf en mijn leven en aanvaard de consequenties van mijn keuze.’ 

En dan die 4e optie! Ik kwam, ik zag en vergat wat ik van plan was.

Blijven klagen, mopperen en afwachten tot je misschien dat overkomt waar je bang voor bent. Het lijkt veilig of verstandig, het brengt je echter iedere dag onrust omdat je de regie van jouw werkende leven uit handen geeft aan derden.

“Als je geen plan maakt voor je eigen leven word je onderdeel van andermans plannen!”

De leider kiest ook….

Deze keuzes heb je echter niet alleen als medewerker. Als leider in een organisatie heb je deze keuzes ook. Ik ben er zelfs van overtuigd dat je als leider van grote invloed bent op de cultuur binnen je team en organisatie door de wijze waarop jij keuzes maakt. De manier waarop jij als leider keuzes maakt als het gaat om het aangaan van de uitdagingen in jouw bedrijf.

Ga je ze aan of ga je ze uit de weg? 

 

Denk hierbij aan lastige onderwerpen en thema’s als diversiteit en inclusiviteit. Is het gebruikelijk om de lastige gesprekken die hierbij horen te voeren? En hoe zit het met fouten maken en leren. Is er sprake van een cultuur met ruimte voor ideeën en afwijkende meningen? Mag creativiteit stromen of past het beter om stil te zijn en mee te doen met de meerderheid? Allemaal vragen en onderwerpen waar jij als leider een belangrijke voorbeeldrol in hebt. 

 

Je eigen haar knippen is lastig

 

Als leidinggevende kan je wel in de Spiegel kijken!

 

Moed, leiderschap en menselijkheid laten zien aan jezelf en de ander. Het is gedrag waarvoor geldt dat ‘goed voorbeeld doet volgen’. Als jij jezelf durft te laten zien als mens en leider, dan ben je in staat om het verschil te maken. Voor jezelf, je team en je omgeving. 

 

Welke keuze heeft jouw voorkeur?

 

foto Unsplash shahin-khalaji

Geïnspireerd  door een blog van Rianne Kuijk