· 

Hoe kom ik van dat ontevreden gevoel af?

Ze zit wat te mokken, heeft net een terugkoppeling gekregen van haar TMA-analyse en weet nu waar haar talenten zijn, in welke werkomgeving ze het beste tot haar recht komt. De kwaliteiten en valkuilen maar het is niet genoeg.

 

'Ik wil gewoon weten wat ik moet doen, wil bakken met geld verdienen maar weet niet waarmee. Daar kom ik voor en jij gaat me dat vertellen.'

Zo bam, provocatieve coach ontvangt provocatieve tegenstander, de 'bijna' ondernemende Bernadien. Want ze blijft gewoon in de off modus hangen.

Geen stap verder gezet of met iemand koffiegedronken want haar innerlijke criticus behoedt haar om überhaupt maar met andere mensen in gesprek te gaan.

Gelukkig heeft ze wel master thesis verdediging achter de rug en klaar met afstuderen.

foto Unsplash, Neobrand

Ontevredenheid: ontevreden gevoel?

Heb jij een ontevreden gevoel over jezelf, je werk of baan, je prestaties, je bank relatie. Wat vertelt je dat gevoel van ontevredenheid? Is dat een negatief ratel gevoel of zijn er ook positieve slinger/ ballon elementen? 

Dus op naar het positieve en negatieve van niet tevreden zijn.

 

Waar komt het vandaan?

Ontevreden of ontevredenheid..

Er kunnen diverse zaken zijn waar je niet tevreden over bent:  

  • Je carrière die tegenvalt en anders loopt dan je had gewild
  • Je huidige kak baan die anders verloopt dan je had gehoopt of je was toegezegd
  • Je relatie, de heks op de bank of je witte prins op een knap paard, zo niet het geluk waar je naar op zoek was
  • Je verdient te weinig geld
  • Je bedrijf of resultaten van je bedrijf vallen tegen
  • Je dromen zijn nooit écht gerealiseerd
  • Anderen hebben het veel verder geschopt hebben dan jij zonder gedoe

Maar los van deze punten je kunt ook ontevreden zijn over jezelf. Ben jij een spiegel kijkende criticus?

  • Over hoe je eruit ziet: je uiterlijk (ik accepteer nog steeds mijn spatadergiganten)
  • Over wat je bereikt en gepresteerd hebt in je leven
  • Over wie je bent?

 

Het positieve van een ontevreden gevoel

Het positieve ding van een ontevreden gevoel is dat dit er een hele sterke motivator achter zit om iets te veranderen. Je wilt blijkbaar dat het anders gaat of dat het zelfs anders moet.

Wil je je grenzen verleggen? Waar komt dat gevoel anders vandaan? Als dat het geval is hebben ik de volgende tips voor je:


# TIP #

  1. Schrijf eens precies op waarover je ontevreden bent
  2. Bedenk per onderdeel een strategie om de verandering aan te brengen die je wenst
  3. Stel duidelijke doelen en probeer de gewenste verandering door te voeren
  4. Zoek een provocatieve coach met humor, verbinding en uitdaging

Je mag blijven roeptoeteren

  • mopperen, klagen en zeuren
  • chagrijnig zijn en sneu
  • snauwen, snauwerig reageren of afgesnauwd worden
  • balen

Maar dan gaan de dagen best langzaam voorbij en uiteindelijk ben je een hachee type, draadjesvlees, een heerlijk gedrocht voor je omgeving en jezelf.

 

foto Unsplash: Jamie Haughton

De negatieve kant

Echter er is ook een negatief aspect aan het gevoel van ontevredenheid. Misschien…

# Leg je de lat veel te hoog voor jezelf

# Ben je zelden tevreden over je prestaties of heb je last van perfectionisme

# Is het meer nooit vol? Met andere woorden:  je hebt nooit genoeg

 

Is je leerdoel om te leren genieten van het leven of zou je meer kunnen relativeren en de zaken in juiste proporties leren zien


De kip en het ei

Zo met de Paasdagen voor de deur geef ik je graag onderstaand kip en ei getok mee.

Het verhaal van de boer met de kip en de gouden eieren. Kan je vast aan denken als je weer teveel chocolade eitjes wegtikt uit frustratie. De aanleiding om het boek
‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey weer eens uit de kast te pakken. Een boek dat ik iedereen die wil investeren in persoonlijk leiderschap van harte kan aanbevelen!

In dit boek verwoordt Covey op een bijzonder mooie manier het belang van effectief omgaan met persoonlijke talenten en kwaliteiten. Hij doet dat aan de hand van een fabel van de Griekse Aesopus:

“Er was eens een boer, een arme boer met een aantal kippen in een hok. Op een dag, toen hij de eieren wilde gaan rapen zag hij iets schitteren in het nest van zijn lievelingskip. Hij keek nog eens goed en zag in het nest iets heel bijzonders liggen, een schitterend gouden ei. En elke nieuwe dag legde de kip opnieuw een gouden ei.
De boer denkt slim te zijn en besluit de kip te slachten om de eieren er allemaal uit te halen. Maar toen hij het dier opensneed, was er geen gouden ei te bespeuren. En vanaf dat moment zou hij er ook nooit meer een aantreffen: de kip is dood”.

 

foto Unsplash Tengyart

Effectiviteit voor en na Pasen

Effectiviteit wordt vaak bezien vanuit het beeld van het gouden ei: hoe meer je produceert, hoe effectiever je bent. Zo heb ik ook vaak gekeken naar mijn eigen effectiviteit. Mijn tomeloze energie en grenzeloze ondernemerschap werd vaak door anderen geprezen. En stiekem was ik daar best trots op.  Totdat de stress op mijn voordeur ging aankloppen.

De fabel laat zien dat effectiviteit afhankelijk is van twee factoren: het geproduceerde (de gouden eieren) en het productiemiddel (de kip).

Richt je je op de gouden eieren en verwaarloos je de kip, dan raak je binnen afzienbare tijd het “middel” dat de eieren produceert kwijt. Heb je daarentegen alleen maar oog voor de kip, dan zul je al snel niet meer in staat zijn jezelf en je productiemiddel (materieel, financieel, mensen) te onderhouden. Een te gepamperde kip is op lange termijn ook niet effectief. Veeleisendheid, arrogantie en weglopen voor verantwoordelijkheden kunnen dan zomaar de kop opsteken.

Kortom: effectiviteit is een kwestie van evenwicht. Het gaat om de balans tussen de gewenste productie (de gouden eieren) en de zorg voor het productiemiddel (de kip).

Hoe creëer jij voor jezelf de balans tussen de “gouden eieren” en de zorg voor het “middel” dat die eieren produceert?

I’m I tokking to you?

In alles gewoon jezelf blijven, er zijn al zoveel anderen!!