· 

Trekken aan een dood paard

Sinds onze mini draak Noa in ons midden is, onze Duitse Staande korthaar & hond, mogen we trouw elke maandagochtend van 8:00 tot 9:00 op les. Privéles/ puppy cursus of is het stiekem gewoon een leiderschapstraining?

Mijn vriend mag zelfs een oefening niet meer met de hond trainen maar moet het eerst leren mét lijn, zonder hond. Hij is te verwarrend voor de hond.

 

Ik lach maar weet dat ik ook bepaalde zaken maar lastig onder de knie krijg, motorisch gestoord of hoofd en uitvoering liggen niet op 1 lijn.

 

Gelukkig is de trainer, enthousiast, duidelijk en eerlijk naar hond en baasje. Waarvoor mijn grote dank @Kim van de Breborgh!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Unsplash Mikael Kristens

Kijken, denken, doen!

Naast de puppyschool is er ook een dierencrematorium, als we aankomen ligt er net een paard in de oven. Het rebelse kind in mij komt naar boven want ik kan bijna niet wachten om meer info te krijgen. Bam, eerst trainen, dan volgt er een rondleiding.


Heerlijk om een ondernemer bezield zijn verhaal te zien vertellen, de metafoor ‘trekken aan een dood paard’ is in dit vak werkelijkheid.

Het afscheid nemen van je dierbare, het eervol cremeren, de as die wordt opgestuurd. Was me er niet van bewust maar een mooi paard in de wei kan een probleem zijn als ie dwarsligt.

Leidinggeven en blijven trekken aan..

Marjolein schiet door m’n hoofd, ze is begin dertig en leidinggevende van een operationele afdeling van twaalf mensen.  Ze klaagt over rugpijn maar waarschijnlijk komt het doordat ze wederom aan een dood paard ligt te trekken.

Ze baalt als een bokkige hengst en wil met haar team in gesprek, het team is positief, maar de tegenvallende resultaten laten wat anders zien. Het blijkt dat collega’s hier al bang voor waren.

Ze merkten dat degenen die zich bezighielden met de taak pas te laat in actie kwamen en daarnaast zaken over het hoofd zagen.

Op de vraag van Marjolein waarom niemand hen daarop aangesproken heeft komen reacties als: ‘Ja, ik ga me toch niet bemoeien met háár taken.’ En: ‘Daar begin ik niet aan, hebben we net een goede sfeer, ga ik die een beetje lopen verpesten. Of: ‘Maar dat is toch jouw taak, Marjolein?’

 

Voor Marjolein taak om de stijgbeugels aan te snoeren! Cowboyhoed afstoffen en gasgeven zonder je sporen te gebruiken.


Hoe stimuleer je het nemen van verantwoordelijkheid?

Die ingehouden keutel als het gaat om elkaar aan te spreken op gedrag, ergens is het wel logisch. Het brengen van een negatieve boodschap vinden veel mensen lastig. Mensen gaan ervan uit dat dan de persoonlijke relatie met de collega in gevaar komt.

Bommer, als blijkt dat juist het opkroppen van dergelijke feedback vaak leidt tot problemen. Medewerkers nemen het hun collega wel kwalijk en dan bespreken we het in de wandelgangen, appgroepjes of onderweg naar huis via de speakers van je super sonische wagen.

Ome Lencioni stelt dat stimulering door collega’s het meest effectieve en efficiënte middel is om hoge prestatiemaatstaven van een team te handhaven.

 

Dus hoppa, stimuleren die handel, terug de bak in en met elkaar aan de slag gaan. Doodgaan kan altijd nog maar dat is jammer van het leven!

 

foto Unsplash Stilness Inmotion

Tips voor het stimuleren van verantwoordelijkheid nemen:

Stimuleer de teamleden om elkaar onderling zowel positieve als negatieve feedback te geven...

 

- Stel naast teamdoelen ook teambeloningen in het vooruitzicht.

- Maak (individuele) doelstellingen en maatstaven inzichtelijk voor alle teamleden.

- Stel managementinformatie ook beschikbaar aan je medewerkers.

- Houd regelmatig korte, gestructureerde voortgangsbesprekingen.

- Geef zelf het goede voorbeeld door constructief met feedback geven en ontvangen om te                gaan.

- Geef je team de ruimte door niet zelf als eerste teamlid aan teamlid aan te spreken als die              persoon zich niet aan de afspraak heeft gehouden

 

Vier succes waar kan, je werkt zo’n 77.000 uur, dan mag het toch onderweg ook de moeite waard zijn?


Twee oefeningen die je met je team kunt doen om het nemen van verantwoordelijkheid te bevorderen

 

A

Geef aan het begin van een vergadering ieder teamlid twee minuten de tijd om de drie belangrijkste (team)prioriteiten te benoemen waaraan door hem aandacht is besteed.

  • wat heb je de afgelopen week gedaan
  • Wat ga je vandaag doen?
  • Wat zijn de eventuele problemen waar je tegenaan loopt?

 

B

Evalueer belangrijke projecten en activiteiten vanuit de vraag: zijn we tevreden over elkaars bijdrage? Waarom wel/ niet:? Wat leren we ervan voor de toekomstige samenwerking en bijsturing

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Leidinggeven doe je

Wanda kraal en tanja smid

Foto Unsplash Jonathan