· 

Focus met een bezem

Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd weer in de achtbaan is blijven zitten. Looping time…

 

Wanneer we geen grip meer op onze aandacht hebben, zijn we een prooi voor makke schapen aan het worden. Waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en als toetje, de stress neemt toe. Dan klopt een burn-out vast en zeker bij je aan, heeft ie al een voet tussen de deur dan volgen hier wat focus tips....

 

 

 

Rust, focus en controle…

Hier staan enkele praktische tips om je focus te verbeteren. Je hoeft niet alles te doen. Kies de onderdelen die jou energie geven:

 

 

 

 

 

 

 

Foto Unsplash: Rudra Chakraborty

Tip 1 Makkelijker in slaap vallen door een bezemwagen in te zetten.

Je hoofd legen kan ook goed helpen bij het in slaap vallen.

 Wat ik zelf ’s avonds laar vaak doe als er nog taken door mijn hoofd spoken, is die even op een blaadje te schrijven. Een vol hoofd? Even leegmaken met een mindsweep zo wordt dat ook wel genoemd. Zie het als, met de bezemwagen door je hoofd om de laatste rommel op te ruimen. De onbewerkte to-dolijst. Wanneer je het uit je hoofd haalt, kun je het loslaten, waardoor in slaap vallen makkelijker gaat.

Tip 2 Slapen als Doornroosje (m/v).

Dan even letten op je ademhaling en Doornroosje (m/v) slaapt zacht…

 

Voor driekwart uitademen

Bijna iedere zondag volg ik een les yoga. De perfecte afsluiting van een (meestal) drukke week. Vorige week leerde ik een fijne oefening die meteen groot effect had. Na een paar keer in- en uitademen merkte ik al dat ik meer ruimte had in mijn hoofd. Net wat je wil als je op het punt staat om te gaan slapen. De oefening gaat als volgt: je ademt gewoon in en ademt voor driekwart uit. Dan houd je je ademhaling een seconde of twee vast en adem je het laatste stukje uit. Dit riedeltje herhaal je zo vaak als je wilt.

 

De 4-7-8-oefening

Eén van de bekendste ademhalingsoefeningen om snel in slaap te vallen, is de 4-7-8 oefening. De Amerikaanse arts Andrew Weil bedacht dit natuurlijke kalmeringsmiddel voor je zenuwstelsel. Weil adviseert om tijdens de oefening het puntje van je tong op het tandvlees iets boven je voortanden te plaatsen. Daarna volg je deze simpele stappen:

 Adem uit door je mond en maak een ‘whoosh’-geluid

 Sluit je mond en adem in via je neus terwijl je tot vier telt in je hoofd

 Houd je ademhaling voor zeven tellen vast

 Adem uit door je mond en maak hetzelfde ‘woosh’-geluid terwijl je tot acht telt in je hoofd

Vind je bovenstaande uitleg niet duidelijk genoeg? In deze video legt Andrew Weil het zelf uit.

Tip 3 Terug naar je piekergrot.

Als een irritatie of twijfel over iets blijft terugkomen, is het aan te raden om ook dit uit je hoofd te halen. Schrijf het op. Dit mag een kladblaadje zijn of gewoon een notitie in je telefoon. Dit zijn de stappen.

Notter (1) de punten waarover je twijfelt of waaraan je je ergert en (2)  wat je ervan moet accepteren of veranderen. Vervolgens (3)  werkt het goed om iets te doen wat je uit de stemming haalt. Haal bijvoorbeeld een goede kop koffie, smul van een zalige bonbon of luister naar dit nummer  James Brown - I Feel Good.

 

Mijn ringtong al  minimaal 15 jaar lang, gewoon omdat het zo zalig je telefoon opnemen is voor jezelf en de ander!!

 

Foto: Unsplash Park Troopers

Tip 4 Experimenteer met je eigen evenementenbureau:                      Taken & Ideeën.

Het is een goede gewoonte om elke keer als je ene nieuw idee of nieuwe taak hebt dit uit je hoofd te halen. Dit kan gewoon met pen en papier. Of je doet dit via een app. Het is wenselijk om één vaste manier te kiezen en alles op één plek te verzamelen. Het doel is dat dit uiteindelijk een automatisme wordt. Zeker wanneer je dit combineert met tip 1, zul je merken dat hierdoor je hoofd rustiger wordt.

 

Heb je weer tijd om met dat lijf te gaan dansen, rennen of gigantisch te lachen om jezelf!

 

Bron focus mark tigchelaar