· 

De tijd rond blazen

Waarom zou jij dingen tegelijk willen doen?

 

Of denk jij echt dat je het daardoor sneller doet? Veel mensen denken dat multitasking echt helpt. Dat ze meer gedaan krijgen in minder tijd. Gewoon blijven dromen want  multitasking werkt niet. Je kunt wel 2 dingen tegelijk, maar dat betekent dat er minstens 1 onbewust gebeurt. Dan bedoel ik bijvoorbeeld je tandenpoetsen en lopen tegelijk. Al wandelend met je mobiel bellen. Autorijden en een gesprek voeren met iemand. 

Maar echt 2 dingen beiden 100% bewust tegelijk doen lukt je niet. 

Dat wil ik je met een test laten ervaren. Je hebt hiervoor het volgende nodig: 

• Een pen 

• Papier 

• Stopwatch 

foto Unsplash Yu Su

Test tijd....

Zorg dat je lekker zit en er zin in hebt. De opdracht bestaat uit 2 delen die veel op elkaar lijken maar net even verschillend zijn. Doe de opdrachten 1 voor 1 en lees niet verder als je opdracht 1 doet. 

Opdracht 1:

 Ik leg je het eerst uit en dan pas ga je beginnen. Je gaat eerst een zin opschrijven en pas daarna de cijfers. De zin is: 

Multitasking helpt mij niet om de dingen sneller af te krijgen. 

Vervolgens ga je onder elke letter een cijfer noteren. Bij de eerste letter het cijfer 1, bij de 2e letter het cijfer 2, bij de 3e letter het cijfer 3 enz.. In totaal zitten er in deze zin 50 letters, dus onder de N van krijgen noteer je uiteindelijk het cijfer 50. Dat ziet er dan ongeveer zo uit. 

Multitasking helpt mij niet om de dingen sneller af te krijgen. 

1 2 345 6789………………………………………………………………………………………………….49 50. 

Belangrijk!! Als je begint, start dan de stopwatch op je mobiel of horloge. Als je het laatste cijfer hebt genoteerd (nr 50) stop je de tijd. Noteer deze tijd naast de zin. Pas daarna ga je naar opdracht 2 toe. 

 

Even adem halen.....door naar ronde 2!


De 2e ronde!

Ik leg je opnieuw eerst uit wat je gaat doen en dan pas ga je beginnen. Je gaat nu dezelfde zin opschrijven en tegelijk doe je de cijfers daaronder. De zin is precies dezelfde. 

Ook het aantal cijfers is exact gelijk. 

Multitasking helpt mij niet om de dingen sneller af te krijgen. 

Cijfers 1 t/m 50. Maar het grote verschil is dat je het nu als volgt gaat doen. Eerst noteer je de M daaronder schrijf je de 1. Dan doe je de letter U en daaronder het cijfer 2, dan de letter L en daaronder de 3 enzovoort totdat je als laatste de letter N en daaronder het cijfer 50 hebt genoteerd.

Dus voor alle duidelijkheid. Niet eerst de gehele zin, maar letter, cijfer, letter, cijfer, letter, cijfer enz. Opnieuw neem je de tijd op bij het begin en stop je nadat je het cijfer 50 hebt opgeschreven.

Noteer nu de tijd achter deze zin.

Wat merk je op? Is de tijd van opdracht 1 sneller dan die van opdracht 2? Zeeeeer waarschijnlijk wel. En wat heb je ervaren tijdens het schrijven aan verschillen? Dit zijn de mogelijkheden:

 1. Je moest veel meer nadenken bij opdracht 2 

2. Je maakte meer fouten bij opdracht 2 

3. Je voelde meer onrust bij opdracht 2 

4. Je wilde eerder stoppen bij opdracht 2 

5. Je had bij opdracht 2 steeds het gevoel dat je opnieuw moest beginnen 

6. Je had meer tijd nodig om er weer in te komen bij opdracht 2 

 

Opdracht 2 staat voor de zogenaamde multitasking. Ik hoop dat je nu gevoeld hebt dat dit niet werkt. Focus je op 1 ding en maak dat af. Of gebruik de methode van een knappe Italiaanse student Francesco Cirillo, de Pomodoro-techniek.


‘I don’t need time, I need a deadline.’

-Duke Ellington

 

Foto Unsplash: Evan Clark