· 

Wees zuinig op je ballen

Ben jij ook zo moe, klaar met deze tijd? René ploft neer in de stoel, hij is een docent die afscheid neemt van het onderwijs. Klaar met de werkdruk, er is tijd tekort, en veel tijd gaat op aan gedoe.

Thuis is hij ook aan het balanceren, het vooruitzicht van 'niet op vakantie gaan', hij kijkt eens naar de kerstboom. Doelloos de winter door, thuis met zijn gezin. Hij ziet er tegenop, gelukkig is er Netflix.


foto Unsplash Paul Volkmert


Rust, reinheid en regelmaat

Al die lijstje, het jaar loopt op z’n einde, wat was het een maf jaar. Gewoon weer kerstdagen vieren zonder Corona en gelukkig weer allemaal verplichtingen. Natuurlijk met All you need is love. Misschien wel het meest belangrijke op dit moment.

 

All you need is Love

 

En toch wil ik wel een lijstje met je delen😉 Gewoon omdat we zo f#cking druk zijn met z’n allen.

 

Er was een levende engel, Florence Nightingale, de nachtzuster die je graag voorbij ziet komen. Aldus de wiki, was ze geestig en gevat, maar door haar gedrevenheid, en ook vanwege haar ziekte, kon ze soms heftig op haar omgeving overkomen.  

In haar boek Notes on Nursing (1859) noemt ze zes punten waar je op kan letten voor een goede gezondheid:

 • Licht & lucht
 • Eten & drinken
 • Slapen & waken
 • Beweging & rust
 • Afscheiding & uitscheiding ('t zal maar vastzitten;-)
 • Gemoedsbewegingen (dat laat ik aan jou, beste lezer...

 

Nou, je hoeft natuurlijk geen kuise dame/ heer te worden maar hoe krijgt je weer wat focus om doelgericht na de deze feestdagen, vol energie aan de slag te gaan?

F#ck Focus

Mocht je geen speech hebben geschreven of gehoord in de afgelopen periode, of toch digitaal via Teams, terwijl je druk aan het appen was. Kak focus...

Dan gun ik je deze....

 

Voormalig CEO van Coca Cola, Brian Dyson gaf ooit een speech van slechts van 30 seconden. Soms kan het in een kleine minuut. Bewustwording en er iets mee gaan doen. Bij deze deel ik hem met je.

 

Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. They are Work, Family, Health, Friends and Spirit and you’re keeping all of these in the air.

 

 

You will soon understand that Work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. But the other four Balls – Family, Health, Friends and Spirit – are made of glass. If you drop one of these, they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it.

 

 

Work efficiently during office hours and leave on time. Give the required time to your family, friends & have proper rest. Value has a value only if it’s value is valued.

 

 

Een korte, maar krachtige boodschap. Werk vult een groot deel van de tijd dat we wakker zijn en daardoor lijkt het een gigantisch belangrijk onderdeel van ons leven. Dat is misschien ook wel de reden dat iemand zich figuurlijk verliest in zijn of haar werk. 

 

Het lijkt het belangrijkste dat er is. Als dit van korte duur is, levert dit niet direct problemen op. Wanneer werken langdurig op plek 1 staat, is het leven uit balans.

 

Door niet bang te zijn om de werk-bal even te laten vallen en vervolgens na de stuiter weer op te vangen, voorkom je dat je jezelf verliest in je werk en onopgemerkt een andere (glazen) bal laat vallen. I know, dat is niet altijd even makkelijk.

 

 

Ben jij structureel net iets meer tijd kwijt aan je werk dan je zou willen? Maak daar dan aankomende week eens een uitzondering op. Je zult zien dat er niets kapot gaat. Uiteindelijk neem je de tijd die je jezelf ergens voor geeft.

 

Welke plek heeft werk in jouw leven? Hoe voorkom jij dat de glazen ballen geen onherstelbare schade oplopen?

 

Wat helpt dan om focus op de belangrijke zaken te houden?

 

Wat helpt om regelmatig stil te staan bij alle ballen die je hoog houdt en jezelf de vraag te stellen welke ballen van glas zijn in jouw leven, en welke van rubber?

 

 

Het einde van het jaar is vaak een natuurlijk moment, of na de zomervakantie. Maar het kan natuurlijk op elk moment, mits je er tijd en aandacht voor vrij maakt. Het vraagt vooral zelfdiscipline om momenten van reflectie in te bouwen en daar ook regelmatig tijd voor te maken. Dat hoeft niet veel tijd te kosten.

Zo met het afsluiten van het jaar 2022, met al haar gedoe, kan je eens naar jezelf en het afgelopen jaar kijken.

👉Je begint met terugkijken op de afgelopen periode.

 

 • Welke prioriteiten staan er nu op nummer 1, 2 en 3 in je leven?
 • Maak een eerlijke top 3 voor jezelf, waarde meeste tijd, energie en aandacht momenteel naar toe gaat Hoe is je top 3 nu? Welke ‘ballen’ in jouw top 3 zijn van rubber? En welke van glas?
 • Ben je tevreden met deze top 3
 • Maak nu een top 3 voor de komende periode. Jouw persoonlijke top 3, die klopt met een goede balans voor jouw leven.
 • Is deze top 3 dezelfde als de eerste top 3 die je maakte?
 • Top. Dan heb je waarschijnlijk nu al de juiste prioriteiten gesteld Complimenteer jezelf ermee en ga zo door Is deze top 3 anders dan de vorige?
 • Wat ga jij dan veranderen om deze stap te zetten naar een betere balans? Kies één ding, en ga daar vol voor! Dan ga je merken dat het verschil maakt

Nieuwe dingen leren, of bestaand gedrag veranderen, het is nogal wat. En er zijn hele theorieën hoe je hier het beste mee aan de slag kan gaan. Soms mega groot, soms behapbaar. Verrassend eenvoudig, en laat ik nou fan zijn van eenvoudig, want dan onthoud ik het beter en zet ik het ook daadwerkelijk in. Alles een kwestie van de eerste stap zetten!

Crisis, een gevaar of kans?

In het Japans en ook in het Chinees schrijft men het woord ‘crisis’ met twee karakters; het eerste karakter betekent gevaar en het tweede karakter betekent kans. Crisis biedt dus naast gevaar ook kansen en door adequaat op een crisis te reageren kan men er sterker uitkomen. 

 

Dus kijk jezelf eens aan, wat ga jij ondernemen vanaf 1-1-2023! Nog een mooi half jaar voor de boeg vol kansen!

Ik hoor graag wat je gaat doen, kwestie van even wat minder Netflix kijken en iets meer naar jezelf;-)

 


En omdat het maar 1 keer per jaar kan. De kerstgedachte van Herman en mij, voor jou….