· 

Positieve focus, leuk voor jezelf en de ander

Hij kijkt naar het kaartje in zijn hand, het is een oefening in een team. Wat zijn je inspiratiebronnen. Hij trekt er 2, op de één staat idealen en op de ander staat dood.

'Wat stel ik nou voor Ina, ik weet het niet, heb geen dromen of een duidelijk toekomstbeeld, ik doe maar wat!' 'En ik denk jemig, je staat elke dag voor 30 kinderen in de klas. Wat kan je veel doorgeven.' Jammer dat je geen gebruik maakt van de positieve kracht van je mind’s eye!

Ik stuur hem na de teamsessie het het boek van Randy Pausch mee, ‘The last lecture’.

 

Randy Pausch was een 'gewone' man van in de veertig met drie jonge kinderen, die op een dag te horen kreeg dat hij nog maar enkele maanden te leven had: hij was gediagnosticeerd met terminale alvleesklierkanker. Een paar weken daarna gaf hij aan de universiteit zijn laatste lezing, die door haar eenvoud en kracht een miljoenenpubliek bereikte. 

Unsplash: Angelos Michalapoulos


Wat zou je de wereld willen meegeven als je nog maar één kans had?

Randy gaf antwoord op de vraag: 'Wat zou je de wereld willen meegeven als je nog maar één kans had?' Nu ik dood zal gaan is de uitwerking van deze gedenkwaardige middag, om mensen waar ook ter wereld kennis te laten maken met Randy's kracht en levenslust. Het is een waardevol document met een boodschap waar je nog jaren hoop, inspiratie en kracht uit kunt putten.

Randy greep zijn lezing aan als een kans om niet na te denken over de tragiek van de situatie, maar om zich in plaats daarvan op de positieve aspecten te richten. In zijn toespraak keek hij met warme gevoelens terug op het verwezenlijken van zijn zeven jeugddromen en vertelde hij hoe belangrijk het is om hindernissen te overwinnen. Ook deelde hij inspirerende levenslessen. Hij stelde dat je vroeg in je leven moet kiezen of je een Tijgertje of een Iejoor wilt zijn. Ik ontdekte dat, als je een positief persoon bent, mensen samenkomen om je te helpen en alles opeens gemakkelijker gaat.

Hij legt uit dat hij zijn leven zag als 10% wit, 10% zwart en 80% grijs. ‘Je kunt je leven leven en zeggen: ‘Bah, die grijze 80% is zwart en het leven is moeilijk;. Je kunt ook zeggen dat het grijze 80% bij het witte deel hoort en goed en licht is, en je leven op die manier leven. Het is een selffulfilling prophecy.

 

Die 80% in het midden kan echt alle kanten op. Als je besluit om er het beste in plaats van het slechtste van te maken, heb je meer macht om dat te laten gebeuren dan je misschien denkt.

 

Om uit te leggen hoe hij met obstakels omging, gebruikt Randy de mantra:

‘Stenen muren zijn er niet voor niets. Ze zijn er niet om ons buiten te houden, maar om ons de kans te geven te laten zien hoe graag  we iets willen.

Hij vertelde hoe hij deze mantra had gebruikt om zijn jongensdroom te verwezenlijken om ‘imagineer’ bij Disney te worden, waarover hij meer dan twee decennia had gedaan.

foto Disney fandom


Plezier is een keuze

Voor zijn door zei Randy: ‘We hebben op ons sterfbed geen spijt van de dingen die we ins ons leven hebben gedaan, maar juist van de dingen die we niet hebben gedaan. Zoek je passie en volg die…je passie moet komen uit de dingen die je van binnenuit voeden. Die passie is gebaseerd op mensen.

Zij is gebaseerd op de relaties die je met mensen hebt en op wat zij van je denken als jouw tijd is aangebroken.’ Vooral deze regel uit Randy’s laatste lezing lijkt mensen te zijn bijgebleven.

‘Ik zou niet weten hoe je geen plezier kunt hebben.’ En vervolgens: ‘Ik ga dood en ik heb plezier. En ik blijf plezier hebben op elke dag dat ik nog leef.’

Zaklamp om te richten!

Randy’s vermogen om te midden van zoekt en tegenslagen positief te blijven, kwam voor uit de kracht van zijn mind’s eye, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de manier waarop een persoon de wereld ziet en zijn aandacht verdeelt. Je mind’s eye helpt je om gebeurtenissen, ervaringen, uitdagingen en kansen in je leven te plaatsen. Je kunt geen controle uitoefenen over alles wat er in je leven gebeurt, maar je hebt altijd zelf in de hand hoe je reageert.

 

William Ernest Henkley schreef:

‘Ik ben de meester van mijn lot, ik ben de kapitein van mijn ziel.’

 

De keuze die je als meester va je lot maakt, wordt bepaald door de focus van je mind’s eye.

Volgens ome Albert Einstein is de vraag:  ‘Is het universum vijandig of vriendelijk?’ de meest fundamentele vraag die je kunt stellen.

 

Je kunt elke dag zelf je antwoord kiezen, net zoals Randy die keuze had. Je mind’s eye is net een zaklamp die schijnt op de plaats waar jij hem op richt. Je kiest of je je zaklamp richt op teleurstelling, pijn, verlies of andere negatieve aspecten van het leven of op voordelen, winst of andere positieve aspecten van het leven.


De plek waar jij je zaklamp op richt, bepaalt hoeveel je in je werk en je leven kunt bereiken

 

Das lekker makkelijk geschreven Ina, maar hoe dan?!

 

Iedereen doet tijdens zijn leven goede en slechte ervaringen op. Leidinggevenden, docenten, artsen, collega’s, vrienden en andere hebben het vermogen om het beste in mensen naar boven te brengen, of om hen te motiveren defensief of agressief te worden. De helden helpen mensen om positieve en negatieve ervaringen te duiden. Ze leren mensen welke voordelen het heeft om zich zelfs te midden van pijn o het positieve te richten.

 

Stel jezelf de vragen:

  • Benader ik problemen vanuit een positieve of een negatieve houding?
  • Vanuit welk perspectief neem ik beslissingen?
  • Hoe verbind ik me met mensen die ik niet mag?
  • Hoe kijk ik naar mensen met wie ik een conflict heb?
  • Hoe kijk ik naar mensen die onder de maat presteren?

foto Unsplash, Jonathan Duran

 


De manier waarop je al deze vragen beantwoordt, is gebaseerd op hoe mensen jou in het verleden hebben beïnvloed, positief of negatief. Je zelfvertrouwen, karakter, persoonlijkheid, overtuigingen en waarden -zaken die je stuk voor stuk uniek maken – zijn een optelsom van de betekenis die je hebt gegeven aan ervaringen waarmee je werd geconfronteerd.

 

Je hoeft je niet door je ervaringen te laten gijzelen. Je kunt vrijwel elke negatieve ervaring in een recent of verder verleden overwinnen met behulp van de juiste mensen om je heen, je partner, je leidinggevende of een coach. Ze helpen je op weg naar je nieuwe toekomst. Begrijp ten eerste hoe ervaringen uit het verleden het heden beïnvloeden en ga samen op zoek naar je dromen en ambities.

 

Kies en leef!

Het leven is te kort om klein te blijven!


Bron: Randy Pausch, voordat ik dood ga/ Care to Dare