· 

Gevangen in je eigen hoofd

Dus wat je schrijft, dat zijn échte verhalen.
Voor me zitten 2 boeiende, startende ondernemers. Ze zijn gretig en door Corona is de afspraak wat verplaatst. Ze hebben een beetje last van sputterpoep. Durven nog niet vol voor het ondernemen te gaan maar de te verkopen producten, die staan.
Waaronder executieve functies verbeteren.

Eén van de ondernemers kan het lastig uitspreken. Laat staan een opdrachtgever met een wens om medewerkers te ontwikkelen, persoonlijk leiderschap te verbeteren in het team. Of de beste versie van jezelf worden. Omdat je dan beter past binnen de organisatie en dan ben je thuis ook weer de leukste.

Unsplash: Michael Jasmund


Het is een denkhouding, denk ik!!!!

Aldus één van bovenstaande ondernemers.

Maar wat nou als ik, als medewerker het probleem niet zie? 

Alle problemen komen voort uit het feit dat mensen zaken die hun overkomen niet accepteren.

Ome Trump is er een prachtig voorbeeld van.

Het draait altijd om dat ingewikkelde koppie van jou! Wat er met ons gebeurd is uiteindelijk niet het belangrijkste. Het gaat erom wat we ermee doen!

We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden, soms met lange soms met een korte ei/ij. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Van paniek vogel naar vrije zwevende adelaar op zijn thermiek. 

Je hebt uiteindelijk altijd een keuze uit 2 aanbiedingen. We kunnen opgeven (slachtofferschap) of ervoor kiezen (verantwoording) om elk moment als een kans te zien.

Edith Eger beschrijft het prachtig in haar boek Het Geschenk. 4 wegen op weg naar je vrijheid...

 

Aangeleerde hulpeloosheid

Het eerste principe van Martin Seligman en komt uit de positieve psychologie. Aangeleerde hulpeloosheid houdt in dat we het meest lijden als we geloven dat we geen macht hebben over ons leven, dat we niets kunnen doen om onze situatie verbeteren.

Droeftoeter, oogkleppen, in een hoekje hangen, je kent het wel.
Groeispurt kans als we ‘aangeleerd optimisme’ toevoegen; kracht, veerkracht en het vermogen om betekenis en richting te geven aan ons leven. Denk weer aan mini-me in mijn zwarte turnpakje met het gele logo W.I.K. Willen is kunnen.

Unsplash Alan Merson

Anders kijken

Altijd fijn dat we onze eigen gedachten, eigen gevoelens en gedrag creëren. Dus om schadelijk, gestoord of zelf ondermijnend gedrag te veranderen, moeten we onze gedachten veranderen. Dat negatieve gezwets van binnen ombuigen naar gedachten die goed zijn voor onze groei en jezelf hierin blijven trainen. Je negatieve dram spier anders gaan trainen!

 

Ik ben oké en pas prima in dit vel!

De volgende stap komt van Carl Rogers, wie kent em niet! Hij vind een onvoorwaarlijke positieve eigenwaarde heel belangrijk. Veel van ons lijden komt voort uit de misvatting dat mensen niet van ons houden als we oprecht zijn. We geloven meer in het masker van onszelf, dan om te ervaren dat de ander je kan accepteren om je ware ik.

Maskers af, die zijn leuk met carnaval maar dat gaat ook niet door volgend jaar. Stop met voldoen aan rollen en verwachtingen die anderen van je verlangen, begin met enorm veel van jezelf te houden.


Vrijheid is levenslang oefenen

De volgende tip komt van Victor Frankl, Auschwitze-overlevende die werkt vanuit de overtuiging, dat onze ervaringen onze beste leerschool zijn. Ze kunnen tot onverwachte ontdekkingen leiden en je ogen openen voor nieuwe mogelijkheden en perspectieven. Je kan altijd je eigen reactie kiezen op wat het leven je voorschotelt, en om betekenis en zin te halen uit alles wat we meemaken….

Vrijheid is levenslang oefenen. Het is een keuze, elke dag opnieuw. Voor vrijheid is een bak hoop nodig. Hoop is kijken en erkennen, het mag tijdelijk zijn maar blijf nieuwsgierig naar wat er in de toekomst kan gebeuren.


Hoop stelt ons in staat in het heden te leven in plaats van het verleden, en het opent de deuren naar onze mentale gevangenis.


Wanneer voel jij je vrij?

Prachtige film om te ervaren in deze Netflix natie blijft, Shawshank Redemption. Een dialoog tussen 2 gevangenen. De één zit gevangen in hoofd en cel, de ander alleen in zijn cel gevangen maar vol vertrouwen in zijn vrijheid met hoop op de toekomst.

“Remember, Red, hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies. I will be hoping that this letter finds you, and finds you well.”

Deze scene gun ik je graag op deze zondag. De ironie, dat in deze scene hij zichzelf gevangen houdt in een cel, om zo even vrij te kunnen zijn!

Bron: you tube The Shawshank Redemption Opera Scene

Het geschenk, Edith eger