· 

Wroeten

Onze ervaring in de begeleiding van teams ‘met gedoe’ is dat er achter de oppervlakte vaak een heel ander probleem ligt. Het is niet altijd makkelijk dit boven water te krijgen, maar door ‘verder te wroeten’, en als dat nodig is mensen een figuurlijke schop onder hun kont te geven, (door)breken we vaak het ijs.. En dan blijkt dat de meeste teamleden niets liever willen dan meedenken met de organisatie en diens belangen. 

 

 

Foto: Unsplash Janusz Maniak

“KEN U ZELF”*

Dat begint natuurlijk met zelfkennis. Zijn alle teamleden open? En is iedereen, in deze functie, op deze plek, volledig diegene die hij of zij wil zijn? Pas als je jezelf kent, kun je anderen helpen. En pas als je weet wie je bent en waar je naartoe gaat, kun je een weg bewandelen die bij je past. Ook in je werk. En zeker in je team.

 

Hoe ideaal zou het zijn als elk teamlid, inclusief de manager, dit inzicht had? Dan zouden we met elkaar veel meer kunnen bereiken, zowel professioneel als persoonlijk!

 

Ja, dit is nog best een lastige open deur. Dare mocht de afgelopen jaren al diverse teams dit inzicht geven. Dat was niet altijd makkelijk voor de betrokkenen. Maar het bracht hen in alle gevallen veel inzicht. En: meer zakelijk succes.

 

*‘Ken u zelf’ was volgens een reisverslag van de Griekse schrijver Pausanias een inscriptie in de pronaos van de Tempel van Apollo in Delphi.

“Niet betrekken, maar vertrouwen!”

Nog even over die manager: kent hij of zij zichzelf? Past deze persoon in het organisatie-DNA, motiveert hij of zijn het team om het beste uit zichzelf te halen? Betrekt hij/zij mensen in bepaalde beslissingen? Denkt hij/zij dat dat voldoende is? Hoe zou het team functioneren als ze écht het vertrouwen kregen? Zodat er volop ruimte ontstaat om ieders talent volledig in te (durven) zetten? 

 

Of dat de bedrijfsresultaten ten goede komt, is weer een open deur natuurlijk..

 

“Talent bepaalt wat je kunt bereiken,
inzet bepaalt of je het bereikt!”

(Lou Holtz)