· 

Gekke Koning

Omdat we vroeger nog op vakantie mochten gaan neem ik je graag mee naar onze vakantie van toen! Het weekend Brabant dit jaar was ook wel leip, maar toch anders;-)

 

Sri Lanka, onze zomervakantie waar we net iets te lang op mochten wachten. Vliegtuig in, hop on hop of @Abu Dhabi en doorrrrrr.

Gezellig met een privé chauffeur Perere het land bezien. 
Lekker samen even geen werk, om 5:45 uit bed, koken en al die andere dingen.
Ochtendrun die aan deze kant wat onwennig voelt, waar loop je naar toe, wat valt je toe?

 

Vriendelijke mensen die me toelachen, de plaatselijke visboer met een zeil op de grond en wat vis. Kinderen die klaar zijn om naar school te gaan, rennen met me mee.

 

Geiten die rondom wat huizen staan, een man met een witte jurk lacht me toe, in zijn hand een aks. Ehm, ik ren, hij loopt op slippers, die moet ik snel passeren. 'Die kan ik hebben' denkt de renner in mij;-)


De Leeuwenrots van Sigiriya

Dan vandaag, op weg naar een paleis op een berg, de Leeuwenrots in Sigirya, omgeven door 'the four gardens of Paradise' vier prachttuinen die zijn omgeven door muren en grachten en boven op de rots een citadel.

De rots is 200 meter hoog en +/- 500jr na Chr. werd er een koninklijk paleis gebouwd door Kasyapa.

Een gek mannetje wil de troon van z’n vader overnemen, hij is immers de oudste en heeft geen zin om z’n jongere halfbroer Mogallan hier te zien zitten, daar voelt pa nog niets voor. Daarnaast was het een eigenzinnig manneke, eist dat pa hem vertelt waar de schatten zijn verborgen.

foto tripadvisor


Dhatsusena (de vader) geeft aan hem alle info te geven als hij eerst maar eens met z’n tere billetjes in een grote tank met water gaat zitten. Tuurlijk, gaat ie doen, deeehue....

Als Kasyapa (het gekke mannetje) vervolgens aanhoort van z’n vader dat in de tank met water alle rijkdom zit voor het land wordt zoonlief boos! Hoezo kan water een schat zijn, wat een gedoe.

Vervolgens laat zoonlief pa inmetselen in een kleine cel waar pa vervolgens zal overlijden. Z’n broer besluit om te vluchten naar India, dat is het beste wat je kan doen als er gekke mensen in je omgeving zijn.


Zo, de troon is in de pocket. Bouwt zich een paleis boven op een berg met allemaal mooie blote vrouwen. Laat een muren polijsten zodat ze kunnen dienen als spiegels, online spiegels shoppen was er toen nog niet bij.

Overal waar ie keek was et van hem, dwong hij het respect af. Broer lief was inmiddels al in India bezig om de oorlog tegen hem te voeren, het land had geen zin in deze koning en kwam ook in opstand.

Hoe vreemd dacht ik bij mezelf dat een ego, je zelf 500jr na Chr. al in de weg kan zitten.

Als geen spiegel meer voor je werkt, als je als een dolle blijft rondrennen in je eigen paleis.

Na 7 jaar daalt hij van z’n paleis af, wil de wereld weer in. Maar ziet hij, dat hij het in de wereld heeft verloren. Waarschijnlijk heeft hij tijdens zijn levensreis zichzelf het meest verloren, vervolgens geeft hij zich over, door zichzelf van het leven te beroven.

Hoeveel respect ik ook voel tijdens het beklimmen van de 1200 stappen op weg naar zijn paleis. Hoe hebben ze dat in die tijd ooit voor elkaar gekregen, arme bouwvakkers op slippers.

 

foto wereldlocaties.eu


Lieve gekke Koning!

Leiderschap verdien je door te dienen.

En dat was iets wat deze koning met hoogtevrees nog te leren had. Mensen neem je mee op reis, het avontuur tegemoet met een prachtdoel voor ogen. Je laat ze de grote wereld zien waarin ze zelf de stappen zetten of samen met een team.

Dat kan zonder gekke koning.

En dat ik boven op de berg verwonderd was over de schoonheid van het uitzicht, dat was een ware schat.

 

Een Chinees komt bezweet boven en gaat naast me staan, kijkt naar beneden en schreeuwt, op z’n beste Chinees:  'Aaaaaiuooo' naar beneden. Vast een typisch Chinees gebaar om de beklimming te bejubelen. Tja, toen kon ik nog maar 1 ding, hem vrolijk toejuichen met: Koe loe yuk, foe jong high and tjap tjoj.

 

Uit en toch thuis zijn.


'Do right. Do your best.
Treat others as you want to be treated.'

Lou Holtz


En gewoon omdat het nog een stukje zomer mag blijven