· 

Gedoe komt er toch!

Afgelopen week had ik contact met diverse teams, op afstand. Teamsessies in de live variant zijn uitgesteld. Maar juist nu is het super boeiend om de dynamiek tussen al die mensen te zien. En dat is niet altijd makkelijk. Leidinggevenden lopen over, teamleden zijn gestrest. Aan de top is het eenzamer dan ooit. 

Na afloop overdenk ik de sessie en de mensen. Want wist je dat 25% van de collega’ in je team baalt? Of ben jij nu gewoon zo slim?

See no evil, hear no evil

De film ’See no evil, hear no evil’, schiet door mijn hoofd. Voor de jonkies onder ons, hier een korte omschrijving:

 

Dave en Wally beheren samen een krantenkiosk. Alles loopt op rolletjes totdat er een man vlak voor hun winkeltje wordt vermoord. Dave heeft niets gehoord, want hij is doof. Wally heeft niets gezien want hij is blind. Een klopjacht begint..


foto unsplash: Deleece Cook

Balen

Dat is wat ik nu ontdek door met de teams in gesprek te gaan op afstand. Het gedoe is er zogenaamd niet want ik zie ze (de collega’s of leidinggevende) niet en ik hoor ze niet (op afstand, da’s altijd beter). Elk nadeel heeft een voordeel.

25% van de collega’s in je team baalt. Je zal maar leidinggeven aan deze sukkels😉. De leidinggevenden én de teamleden die ik spreek zijn na afloop van onze gesprekken vaak opgelucht. Iemand om te klankborden ontbreekt vaak, zeker ‘at the top’. Het helpt hen zaken in het juiste perspectief te zien. 

We moeten dus eerlijk zijn tegen onszelf over wat we willen en wie we zijn. Op deze eerlijke plek begint de verandering…Verander jezelf of verander het!

 

Anders blijven we stommetje spelen………….

2 dagen mag ik me onderdompelen in de Masteropleiding Organisatie-opstellingen, de dynamiek in organisaties!

Stel je eens voor, dat we aan het begin van een verandertraject nu eens niet zouden zeggen: ‘Ik hoop dat we het snel eens worden’.

Maar: ‘wat gaaf dat we hier bij elkaar zijn, met zoveel eigenzinnige mensen, met eigen meningen en achtergronden.’
#Leve het verschil. Laten we al die wijsheid, al die netwerken en al die kennis zo goed mogelijk benutten.

Ook Henk die soms van de planeet lijkt te zijn😉


Mooie dingen met elkaar creëren, loskomen van al dat getrut en geroddel bij de koffiemachine. Of mogen we daar even bij stil staan?

Dat we mensen die niets zeggen, een stem gaan geven, want met weinig woorden zeggen ze vaak het meest. Ego’s en brokkenpiloten krijgen wat minder het woord, samen een doel gaan bereiken.

De dynamiek in organisaties

Het is een feest op zich! Vooral nu! Het nemen van beslissingen, afspraken maken en ons hieraan houden. Zien wat er écht speelt in groepen, de onderstroom zichtbaar en hanteerbaar maken.

Het verschil benoemen, het gesprek met elkaar, het gevecht met elkaar.

Voeg daar wat moed aan toe zodat we samen de besluiten nemen.

Op naar een toekomst vol veranderingen waar wij als organisatie met onze mensen meer dan klaar voor zijn.


Dit zijn de grootste teamuitdagingen:

  • Communicatie
  • Afspraken nakomen
  • Feedback geven en ontvangen
  • Onrust oplossen
  • Initiatief nemen
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Rendement 

En hoe gaat het binnen jouw team/ organisatie?

Collega's zijn soms net mensen...