· 

Verdwalen

Nog één lusje dan! Als ware marathonloper maak ik tijdens de voorbereidingen genoeg kilometer, om wat vertrouwd te raken met de kilometers in lijf maar vooral in het hoofd. Opgeven is geen optie en ik heb dan een concreet doel, 42.198 meter rennen, binnen 4:27uur. Ben een diesel, start gestaag maar na 20 kilometer begint mijn hoofd wel wat te dwalen. Chaos in het hoofd. Waar ben je mee bezig, stop nou.  Ik herken het bij veel ondernemers op dit moment, of ze vlammen en zien overal kansen of ze zijn hopeloos aan het verdwalen.

Op je weg naar succes komen er tegenslagen op je pad. Dingen gaan niet vanzelf. Je moet uit je comfortzone stappen. Sterker nog, een andere oneliner die ik van Jim Rohn leerde is:

'Get comfortable at being uncomfortable'. Want hoe clichématig ook, je groei ligt buiten je veilige zone. En om dat te doen, die stappen te zetten, omgaan met tegenslagen en obstakels, moet er een dringende reden zijn. Niemand komt blijvend in actie, zet stappen buiten zijn comfortzone of ziet tegenslag als leermoment, als er niet een grote drijvende kracht achter zit. Zorg dat je jouw drijfveer, jouw motor vindt. Je zult zien dat die je in staat stelt om dingen te doen en acties te ondernemen die je niet voor mogelijk had gehouden.

 

 

Geloof mij maar, die marathon van New York kwam niet vanuit het niets. Kwestie van een doel stellen en hier keihard voor gaan. Waarom? Omdat ik mijn eerste marathon wilde rennen in New York voor € 18.000.- om KIKA te steunen.

Pompen of verzuipen!

Hoe zit jij in de wedstrijd is vaak mijn vraag aan de andere ondernemer. We zitten in een transitie van een groeistrategie naar een overlevingsstrategie. Hoe staat je TomTom ingesteld, ook op de bestemming ‘succes’? Je moet dus bepalen wat dat is voor jou. En dat vervolgens in SMART-termen definiëren. Wie wil je dienen? Welke klanten zijn belangrijk voor jou en waarom. Je kan maar beter leuke mensen gaan dienen denk ik dan.

Waarom?

 

𝑯𝒆𝒍𝒑𝒊𝒏𝒈 𝒐𝒕𝒉𝒆𝒓𝒔 𝒘𝒉𝒆𝒏 𝒚𝒐𝒖'𝒓𝒆 𝒆𝒙𝒉𝒂𝒖𝒔𝒕𝒆𝒅 𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒍𝒍𝒚 𝒂𝒏𝒅 / 𝒐𝒓 𝒑𝒉𝒚𝒔𝒊𝒄𝒂𝒍𝒍𝒚, 𝒊𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒑𝒂𝒓𝒂𝒅𝒐𝒙𝒊𝒄𝒂𝒍𝒍𝒚 𝒈𝒓𝒆𝒂𝒕𝒆𝒔𝒕 𝒈𝒊𝒇𝒕 𝒐𝒇 𝒔𝒆𝒍𝒇-𝒍𝒐𝒗𝒆 𝒕𝒉𝒂𝒕 𝒇𝒆𝒘 𝒘𝒊𝒍𝒍 𝒆𝒗𝒆𝒓 𝒖𝒏𝒅𝒆𝒓𝒔𝒕𝒂𝒏𝒅!

Victor Frankl

Viktor Emil Frankl (Wenen, 26 maart 1905 – Wenen, 2 september 1997) was een Oostenrijks neuroloog en psychiater, maar werd vooral ook bekend als overlever van de holocaust.  In zijn boek De zin van het bestaan schetst  hij zijn ervaringen als gevangene in een concentratiekamp en beschrijft zijn psychotherapeutische methode voor het vinden van bedoeling van het leven in alle levensomstandigheden en daarmee een reden om verder te leven.

Voor iemand die jarenlang niet anders dan lijden en de macht van het kwaad om zich heen heeft gezien, heeft hij een verrassend optimistische opinie omtrent het vermogen van de mens zich boven zijn lijden te verheffen en een toepasselijke gerichte waarheid te vinden.

 

En wie kan je dit het beste leren?

Onderstaand filmpje zag ik zondag voorbij komen op LinkedIn, ome Simon met zijn kleine, mooie wijsheid!

The #NavySEALs aren't made up of the strongest, toughest, or smartest candidates. They all possess something much deeper.

 

 

This #MindsetMoment is a reminder that #Service is what defines the highest performing teams in the world.

Je kan jezelf gaan overleveren aan de flow van dit moment. Je kan ook net zoals mij tijdens de voorbereiding op de marathon je eigen plan gaan maken.

Voor jou, je team en je organisatie.

 

De wijze waarop je klanten beslissingen nemen en prioriteiten stellen is duidelijk compleet anders dan je gewend bent.

 

Om de coronacrisis te kunnen overleven, zul je je oude businessmodel hier dus (tijdelijk) op aan moeten passen. Voor het beschrijven van het nieuwe model kun je hetzelfde ‘startup model canvas’ gebruiken. De vragen die je jezelf moet stellen zijn echter wel anders!