· 

Netflix? F#ck Focus

 

Ben jij ook zo moe, klaar met deze tijd?  Jolanda ploft neer in de tuinstoel, ze is een docent die afscheid neemt van het onderwijs. Klaar met de werkdruk, er is tijd tekort, en veel tijd gaat op aan gedoe. Thuis is ze ook aan het balanceren, het vooruitzicht van 'niet op vakantie gaan', ze kijkt eens naar haar tuin. Doelloos de zomer door, thuis met haar gezin. Ze ziet er tegenop, gelukkig is er Netflix.

Rust, reinheid en regelmaat

 

De woorden van oma en haar opvoedmethode schieten wat door haar hoofd. Notes on Nursing (het balboekje van Florence Nigthingale) maar nog zo hip in 2020.

Nou, Jolanda hoeft natuurlijk geen ouderwetse dame te worden maar hoe krijgt ze weer wat focus om doelgericht na de zomer vol energie aan de slag te gaan?

 

Nou, dat mag ze best vragen aan deze Netflix-master.

Door mijn ‘been-verlof’ heb ik een illegaal account en ik zoals de schrijver betaamt, heb ik het eens even voor mezelf uitgerekend.

Sinds 4 juni 2020 heb ik toegang tot Netflix (dankzij de vader van Daan;-) De feiten: De hele serie van Luther gekeken, dus 5 seizoenen, 20 afleveringen x 53 minuten per aflevering. Saldo

17,6 uur, OMG!

 

Das toch wel veel uren, bankhangen, heeft dat me nou dichter bij mijn doel gebracht?

Ik was nog niet klaar want ben gelijk doorgegaan met:

The 13 reasons why!

Prachtig verhaal, achter allemaal verweven levensverhalen bij elkaar. Maar ook bij deze de calculatie:

 

13 afleveringen met wisselende minuten maar even uitgaande van 54 minuten per aflevering:

11,4 uur netto kijktijd!!

 

F#ck Focus

Bijna een hele werkweek series kijken en wat heeft het me gebracht.

Hangbillen, gelukkig te weinig snaai zaken in de buurt, beweging 60% per dag, + 2 kilo. Maar ook moordpartijen, de goede dingen doen, vriendschap, vertrouwen, alles komt goed.

 

Mmmmm, dan kijk ik mezelf eens in de ogen.

Verslaafd ding, wat maakt dat weerstand bieden zo lastig is, met een cliffhanger en dan 21 sec. de tijd om op een grijs vierkant blokje te drukken.

Stop!

Van 21 seconden naar 30 seconden inspiratie kan een kleine stap zijn.

 

Voormalig CEO van Coca Cola, Brian Dyson gaf ooit een speech van slechts van 30 seconden, en maakte deze mij weer even bewust van een belangrijk gegeven. Bij deze deel ik hem met je.

 

Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. They are Work, Family, Health, Friends and Spirit and you’re keeping all of these in the air.

You will soon understand that Work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. But the other four Balls – Family, Health, Friends and Spirit – are made of glass. If you drop one of these, they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it.

Work efficiently during office hours and leave on time. Give the required time to your family, friends & have proper rest. Value has a value only if it’s value is valued.

 

 

Een korte, maar krachtige boodschap. Werk vult een groot deel van de tijd dat we wakker zijn en daardoor lijkt het een disproportioneel belangrijk onderdeel van ons leven. Dat is misschien ook wel de reden dat iemand zich figuurlijk verliest in zijn of haar werk. 


Het lijkt het belangrijkste dat er is. Als dit van korte duur is, levert dit niet direct problemen op. Wanneer werken langdurig op plek 1 staat, is het leven uit balans.

Door niet bang te zijn om de werk-bal even te laten vallen en vervolgens na de stuiter weer op te vangen, voorkom je dat je jezelf verliest in je werk en onopgemerkt een andere (glazen) bal laat vallen. I know, dat is niet altijd even makkelijk.

Ben jij structureel net iets meer tijd kwijt aan je werk dan je zou willen? Maak daar dan aankomende week eens een uitzondering op. Je zult zien dat er niets kapot gaat. Uiteindelijk neem je de tijd die je jezelf ergens voor geeft.

Welke plek heeft werk in jouw leven? Hoe voorkom jij dat de glazen ballen geen onherstelbare schade oplopen?

Wat helpt dan om focus op de belangrijke zaken te houden?

Wat helpt om regelmatig stil te staan bij alle ballen die je hoog houdt en jezelf de vraag te stellen welke ballen van glas zijn in jouw leven, en welke van rubber?

Het einde van het jaar is vaak een natuurlijk moment, of na de zomervakantie. Maar het kan natuurlijk op elk moment, mits je er tijd en aandacht voor vrij maakt. Het vraagt vooral zelfdiscipline om momenten van reflectie in te bouwen en daar ook regelmatig tijd voor te maken. Dat hoeft niet veel tijd te kosten.


Zo met het afsluiten van juni, het eerste half jaar van 2020 met al haar gedoe, kan je eens naar jezelf en het afgelopen jaar kijken.

Je begint met terugkijken op de afgelopen periode.

  • Welke prioriteiten staan er nu op nummer 1,2 en 3 in je leven?
  • Maak een eerlijke top 3 voor jezelf, waarde meeste tijd, energie en aandacht momenteel naar toe gaat Hoe is je top 3 nu? Welke ‘ballen’ in jouw top 3 zijn van rubber? En welke van glas?
  • Ben je tevreden met deze top 3
  • Maak nu een top 3 voor de komende periode. Jouw persoonlijke top 3, die klopt met een goede balans voor jouw leven.
  • Is deze top 3 dezelfde als de eerste top 3 die je maakte?
  • Top. Dan heb je waarschijnlijk nu al de juiste prioriteiten gesteld Complimenteer jezelf ermee en ga zo door Is deze top 3 anders dan de vorige?
  • Wat ga jij dan veranderen om deze stap te zetten naar een betere balans? Kies één ding, en ga daar vol voor! Dan ga je merken dat het verschil maakt

Nieuwe dingen leren, of bestaand gedrag veranderen, het is nogal wat. En er zijn hele theorieën hoe je hier het beste mee aan de slag kan gaan. Soms mega groot, soms behapbaar. Verrassend eenvoudig, en laat ik nou fan zijn van eenvoudig, want dan onthoud ik het beter en zet ik het ook daadwerkelijk in. Alles een kwestie van de eerste stap zetten!

 

In het Japans en ook in het Chinees schrijft men het woord ‘crisis’ met twee karakters; het eerste karakter betekent gevaar en het tweede karakter betekent kans. Crises bieden dus naast gevaar ook kansen en door adequaat op een crisis te reageren kan men er sterker uitkomen. 

 

Dus kijk jezelf eens aan, wat ga jij ondernemen vanaf 1-7-2020! Nog een mooi half jaar voor de boeg vol kansen!
Ik hoor graag wat je gaat doen, kwestie van even wat minder Netflix kijken en iets meer naar jezelf;-)


Bron: vragenlijst coachlinkmagazine, Jacqueline van ‘ Spijker
Unsplash yasin alsbey