· 

Scrum, Muppets en ome Walt

Écht waar, #whatthefuck doen al die leidinggevenden en hoezo heb ik al 1,5 week geen inlogcodes, pasje en sleutel..ga dat regelen dan😉

Marllies stuurt me een berichtje, ze is uit de dynamische wereld van het ziekenhuis naar een zorginstelling gegaan. Haar app na 1,5 week verwondering.

Echt meeeeega veel mensen die ook niet aan directe patiëntenzorg doen, beetje op kantoor zitten en dan tijdens de vergadering met hele concrete vraag aan hun: ‘Nee, ik moet dan eerst nog even daarlangs en dan pas…… 

Marieke blij hoofd ontploft intern! Ze uit het natuurlijk niet, ze is nieuw maar haar wir-war-hoofd denkt: ‘Nee, dat is nu nodig, jij staat niet op de vloer en is jouw probleem niet, maar fix dit soort dingen gewoon. Gelukkig volgen er dan wat smileys naar mij!

 

Welke ‘muppet’ zit er in jouw team?

Teamrollen. Er is al veel over geschreven. En je komt ze overal weer tegen: de geijkte types, bekijk dit filmpje maar eens. Maar hoe voorkom je ergernis en zet je juist ieders kwaliteiten in, zodat je er samen voor kunt blijven gaan? Door de ‘onderstroom’ in beeld te hebben samen de juiste dynamiek te bepalen. Met humor en empathie.

Zet ze dus juist in, al die muppets! Want zij maken ook jouw team uniek!

Vele beroemde en minder beroemde voorbeelden van persoonlijk leiderschap hebben fouten gemaakt. En het gebeurde vaak dat anderen hun talent niet meteen herkenden. Zo werd Walt Disney ontslagen bij een krant, omdat hij geen verbeelding en geen originele ideeën zou hebben! Terwijl hij later zoveel prachtige tekenfilms zou produceren en de meest uitzonderlijke en grootste pretparken ter wereld zou bouwen.


Er zijn verschillende manieren om onze kwaliteiten te ontwikkelen. Onthoud dat niemand perfect is en dat wij ons niet kunnen ontwikkelen zonder uitdagingen aan te gaan. 

 

Gun jezelf én anderen daarom altijd de ruimte om te leren.

John F. Kennedy

Voor persoonlijk leiderschap is het niet zozeer van betekenis of we een grote feitenkennis hebben of dat we lang hebben doorgestudeerd. Doorslaggevend is vooral dat we in staat zijn om problemen op te lossen en om ideeën te bedenken.

Durf jij je hart te volgen?

Ga eens na of jij je ergens in laat tegenhouden door angst. Wat kun je doen om deze angst te overwinnen? Zijn er boeken, trainingen of mensen die jou kunnen helpen om in beweging te komen en je angst om te zetten in vertrouwen?

De voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy wist als geen ander dat alleen diegene die het aandurft om te falen, de kans krijgt om te slagen. 

Heb dus vertrouwen in jezelf en ga ervoor!

Gebruik je drijfveren als brandstof

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je de dingen doet die je doet?

Dit is een uitermate waardevolle vraag om jezelf te stellen, want achter alles wat we doen zit een diepere overtuiging. En deze kan ons helpen of juist in de weg zitten. 

Wat zijn de overtuigingen die jou de kracht geven om tot actie over te gaan, om jouw dromen en doelen na te streven en talenten wel of niet te ontwikkelen? 

Als we onze diepere overtuigingen expliciet weten, kunnen deze als een enorm krachtige brandstof fungeren voor onze ontwikkeling en groei. Onze overtuigingen zijn onze drijfveren! 

We kunnen onze drijfveren zien als een psychologisch DNA; het is de basis achter elke keuze die we maken. Ze hebben daarom grote invloed op onze acties, onze energie en onze effectiviteit. 

 

Tegenslag

We krijgen vroeg of laat allemaal te maken met tegenslag. Dit is min of meer een gegeven. Maar als we onze belangrijkste drijfveren helder hebben, kunnen deze ook fungeren als een stuwende kracht bij tegenslag. Ze helpen ons voor ogen te houden waar we naartoe willen in plaats van de handdoek in de ring te gooien. Als onze drijfveren sterk genoeg zijn, worden we vindingrijker en creatiever bij de uitdagingen onderweg. 

Nelson Mandela

Eén van de bekendste voorbeelden uit de geschiedenis van een man die door zijn grote drijfveer veel tegenslag overleefde en wist om te toveren tot groot succes, is Nelson Mandela.

 

Waardoor werd Nelson Mandela gedreven? 

“Toen hij 20 was dacht hij na over zijn toekomst en had hij de volgende ervaring. Op een keer stond hij met z’n auto zonder benzine. Hij vroeg bij een boerderij of men benzine had. ‘Niet voor jouw soort mensen’, kreeg hij als antwoord. Bij de volgende boerderij vroeg hij weer om hulp, maar nu zei hij: ‘Mijn baas staat zonder benzine’ en toen kreeg hij het wel. Want z’n baas kon immers alleen maar een blanke zijn. Het werd hem steeds duidelijker hoe erg zwarte mensen onderdrukt en gekleineerd werden. Mede daardoor koos hij niet veel later voor het beroep van advocaat, omdat hij op deze manier mensen kon helpen die in moeilijkheden waren gekomen.”

Jaren na zijn gevangenschap van 27 jaar op Robbeneiland, stelde een interviewer hem de vraag: “Hoe heeft u al die jaren overleefd in de gevangenis?” Mandela gaf het volgende antwoord:
“Ik heb niet overleefd, ik heb me voorbereid.” 

We kunnen onze drijfveren zien als  een psychologisch DNA. Nelson Mandela geloofde in twee mogelijkheden: dat hij zou komen te overlijden in de gevangenis óf zou blijven leven. En verder leven, betekende dat hij leiderschap moest tonen. Hij wilde graag een vreedzame beweging tegen apartheid en onderdrukking van zwarte mensen leiden. 

En de rest is geschiedenis...

Ontdekken 

Een drijfveer zegt dus eigenlijk “dit is het belangrijkste in mijn leven”. En een echte drijfveer motiveert je om door te gaan als anderen opgeven. 

We kunnen meer inzicht krijgen in onze drijfveren door onszelf de volgende vragen te stellen:

1. Waarvan raak ik in een flow? En waarom? Waar ben je dan mee bezig en is dat meer denken of juist doen? Puzzelen of analyseren? Op de voorgrond of achtergrond? Wanneer voel je dat je in jouw kracht staat, wanneer heb je het gevoel dat alles klopt en er een balans is in jouw energie?

2. Wat trekt mijn belangstelling? Welke onderwerpen in de wereld boeien je enorm, waar zou je eigenlijk alles van willen weten? Mogelijk losstaand van je huidige carrière of het specifieke nut van de kennis. 

 

3. Wat raakt mij? Welke onderwerpen in het nieuws, de maatschappij of je nabije omgeving raken je in je hart en roepen je op om actie te ondernemen? En waarom raken deze onderwerpen je zo diep?

 

Navigatiesysteem

Bovenstaande vragen geven inzicht en antwoorden. Het kan best zijn dat, als we onze drijfveren ontdekken, we merken dat we niet meer op de juiste plek zitten. Dan dienen we de stappen te ondernemen om van omgeving te veranderen. Hoe spannend dit ook mag zijn. Dus onze drijfveren fungeren niet alleen als brandstof, maar ook als navigatiesysteem. Een echte drijfveer motiveert je om door  te gaan als anderen opgeven

We kunnen dan terug naar de basis en onszelf afvragen hoe we de stappen in het leven zouden kunnen maken die matchen met onze drijfveren. Vanuit daar kunnen we met focus en vertrouwen, de noodzakelijke keuzes maken die ons ondersteunen in onze ontwikkeling. 

Er is een uitspraak die luidt: we hoeven in dit leven niet zoveel te doen, behalve datgene wat ons ten diepste drijft.

Hoeveel ben jij bereid te investeren? Hoever wil jij gaan om je talent optimaal te ontwikkelen? Waarvoor wil je door het vuur gaan? Ik heb slechts één advies: 

Doe het, je zult er nimmer spijt van krijgen!
Zin in een GRATIS gesprek, dan gaan we samen met je talenten en die van het team aan de slag!