· 

Wil jij ook een fittere mindset?

Omdat je al langere tijd over je grens gaat? Of omdat je uitdaging mist?

Tijdens de individuele coaching en groepscursussen leer ik je een stille, maar o zo krachtige manier van ademhalen aan. Hierdoor zul je makkelijker bewegen en minder snel buiten ademen raken tijdens het sporten. Ook zul je merken dat je je rustiger voelt en minder stress ervaart wanneer je op deze manier ademhaalt.

 

Ik heb het over de neusademhaling: jouw ticket naar een ontspannen gevoel!

Waarschijnlijk denk je niet zo vaak na over je ademhaling. Dat is logisch, want je ademhaling gaat vrijwel altijd automatisch. Toch is het zo dat je ademhaling van grote invloed is op je energieniveau, stresslevels, hartslag en je algehele gezondheid.

Waarom zou je door je neus ademen?

Veel mensen ademen te diep en te veel. Vaak ademen ze ook door de mond. Eigenlijk is deze manier van ademen helemaal niet fijn voor je lichaam en geest. Het is een heel jachtige, snelle ademhaling die vaak voortkomt uit een even jachtig en snel bestaan van rennen en vliegen.

Veel ademen maakt mensen moe, maar ook onrustig en bovendien nog meer gestrest. Daarom is het efficiënter om rustig adem te halen door je neus; zowel in het dagelijks leven als tijdens het sporten.

 

De Buteyko-methode
De neusademhaling zoals ik hem toepas, is gebaseerd op de Buteyko-methode. Professor Konstantin Buteyko ontdekte in de vorige eeuw dat veel mensen te zwaar en te vaak ademen. Hij beschrijft deze manier van ademen als chronische hyperventilatie. Buteyko ontdekte dat deze manier van ademen bijdraagt aan veel aandoeningen, waaronder astma, hooikoorts en slaapapneu. Maar ook slapeloosheid, chronische vermoeidheid, depressie en burn-out relateerde hij aan een snelle, diepe ademhaling.

 

Buteyko ontdekte dat door een zware ademhaling het lichaam teveel koolzuur verliest. Koolzuur is essentieel voor een goede zuurstoftoevoer naar de spieren, organen en ander weefsel. Wanneer je lichaam teveel koolzuur verliest, zul je -hoe tegenstrijdig ook-, een seintje van je hersenen krijgen om nóg meer te gaan ademen. Dit zet een neerwaartse spiraal in werking, waarbij je steeds meer en vaker gaat ademen. Het resultaat is chronische hyperventilatie, oftewel een stressvolle ademhaling die past bij een stressvol bestaan.

Buteyko ontwikkelde een ademhalingsmethode die het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteunt: de Buteyko-methode. Kenmerkend voor de Buteyko-methode is dat je door je neus in- en uitademt. In rust, in beweging en tijdens het spreken. Je ademhaling is hierbij vrijwel onzichtbaar. Je middenrif is ontspannen en beweegt vrijwel niet op de ademhaling. Je ademt kalm en ontspannen.

 

 

De Buteyko-methode wordt door artsen en therapeuten in een groot aantal landen erkend als behandelmethode voor onder andere astma en hyperventilatie. In Nederland is de methode opgenomen in het lesprogramma van de Hogeschool Utrecht aan de faculteit Gezondheidzorg. 

Met de neusademhaling heb je een middel tot je beschikking die niets kost, maar vooral veel oplevert. Zou jij de neusademhaling willen aanleren en de voordelen willen ervaren? Plan gerust een belafspraak met mij. Dan bespreken we samen vrijblijvend de mogelijkheden.

 

Binnenkort verschijnt deel 2 van mijn blog over ‘De neusademhaling als natuurlijke begrenzer’. 

 

Wil jij ook een fittere mindset? Omdat je al langere tijd over je grens gaat? Of omdat je uitdaging mist?

bron: Evd Salm