· 

Wil jij ook een fittere mindset?

 

Omdat je al langere tijd over je grens gaat? Of omdat je uitdaging mist? Deel 2
Vorige week schreef ik over dat we als mens vaak ademen zonder erbij stil te staan hoe we dat doen. Ook vertelde ik dat je met de neusademhaling een middel tot je beschikking hebt die niets kost, maar veel oplevert: energie ! Hierbij deel 2 van mijn blog over neusademhaling:

 

Zo werkt de neusademhaling

 

Bij iedere inademing vullen je longen zich met lucht. Via de longen wordt zuurstof getransporteerd naar je spieren, organen en andere weefsels die deze zuurstof nodig hebben om te functioneren en te presteren.

 

Je neusgaten zijn een stuk kleiner dan je mond, waardoor je bij neusademhaling de lucht langzamer opneemt en langzamer weer uitademt. Zo heeft je lichaam meer tijd om de zuurstof op te nemen. Met iedere ademhaling wordt er tussen de 10 en de 20 procent méér zuurstof uit elke ademhaling gehaald, dan wanneer je door de mond ademt. Dit zorgt voor een beter uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Ook zul je minder snel verzuurd raken. En dit alles bij een rustigere hartslag!

 

 

Door je neus ademen is heel gezond

 

Je neus verwarmt de lucht die je inademt. Je lichaamstemperatuur kan erg verschillen met de temperatuur van de buitenlucht, vooral wanneer het buiten koud is. Je kunt je voorstellen dat het voor je lichaam prettig is wanneer de koude buitenlucht eerst verwarmd wordt alvorens hij je longen ingaat. De neus is daarnaast ook een soort ‘ontsmettingsorgaan’ wat bacteriën buiten houdt. Door de stikstofoxide die de neus produceert, worden bacteriën onschadelijk gemaakt. Stikstofoxide heeft nog een voordeel, namelijk dat het de luchtwegen en de bloedvaten verwijdt, waardoor je lichaam gemakkelijker zuurstof opneemt.

 

Wanneer je door je mond ademt, laat je alle bovenstaande voordelen liggen. Ook vernauwt deze manier van ademen de bloedvaten en luchtwegen en irriteert het je slijmvliezen. Je kunt je voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je sportprestaties.

 

 

De neusademhaling tijdens hardlopen

 

In- én uitademen door je neus tijdens het sporten zal in het begin wat onwennig voelen. Vooral als je daarvoor altijd door je mond hebt geademd. Ook zal het misschien wat ongemakkelijk voelen om je zo bewust te zijn van je ademhaling. Wanneer je door je mond ademt tijdens het hardlopen, zul je echter sneller buiten ademen raken. Een gemiste kans voor iedere sporter!

 

Gelukkig wen je snel aan de neusademhaling. Je zult merken dat je dankzij de neusademhaling op den duur veel minder snel buiten adem raakt en daarmee gemakkelijker beweegt. Tijdens de cursussen in groepsverband help ik je stap voor stap om de neusademhaling eigen te maken tijdens het sporten.

 

 

Waarom ik de neusademhaling toepas tijdens coaching

 

Ook bij de individuele coaching zet ik de neusademhaling in. Naast dat de neusademhaling voordelen biedt tijdens het sporten, is het een gouden tool die je in je dagelijkse leven kunt inzetten om minder stress te ervaren en je bloeddruk te verlagen.

 

Tijdens het ademen spelen twee soorten hersengolffrequenties een rol. De eerste soort zijn alfa-hersengolffrequenties. Deze ontstaan in rust, wanneer je ontspannen bent. Deze hersengolven worden gestimuleerd door neusademhaling. De tweede soort zijn bèta hersengolffrequenties. Deze worden veroorzaakt door stress. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, adem je voornamelijk door je mond wanneer je stress ervaart. Probeer daarom eens bewust te zijn van de manier waarop je ademt wanneer je erg druk bent en kijk of het je lukt om rustig en zo geruisloos mogelijk door je neus in- en uit te ademen.

 

 

Natuurlijke begrenzer..

 

Als laatste wil ik je meegeven dat de neusademhaling als een natuurlijke begrenzer werkt. Wanneer je door je neus ademt, kun je bijna niet ‘over je grenzen’ gaan. Je wordt letterlijk en figuurlijk afgeremd tot een tempo dat bij jou past. Ook op deze manier helpt de neusademhaling jou om op een gezonde manier in het leven te staan: meer ontspannen en energiek, meer beheerst en gefocust, minder gestrest en gehaast.

 

Zou jij de neusademhaling willen aanleren en de voordelen willen ervaren? Plan gerust een belafspraak met mij. Dan bespreken we samen vrijblijvend de mogelijkheden.

 

Hartelijke groet,

 

Ina

 

 

bron: e.vd salm