· 

Waarom de arrogantste kapiteins de zwaarste stormen veroorzaken

Hoogmoed komt voor de val, toch?

 

 

Beste lezer,

Ja, ik weet het, ieder mens is anders. Maar de verwaande leiders onder ons maken me nog nerveuzer dan de narcisten. Waarom? Nou, leiders met narcistische kenmerken kun je soms nog wel eens betrappen op een positieve kwaliteit. Hoogmoedige types slingeren met hun macht alsof het een sloopkogel is. Dat leidt maar tot één uitkomst: een en al ellende.

 

                                                                                                                                                                                                   foto:  torsten-dederichs-KrQJzrZiCak-unsplash

Charme met een prijs

Narcistische leiders blinken uit in charisma. Helaas. Zo hebben ze een nogal magnetische invloed op veel mensen. En ze oogsten vaak bewondering en goedkeuring. Maar schijn bedriegt. Want achter die blinkende glans zit een gevoelige plek. Vooral voor kritiek die hun ego kan kraken. Bam! Dat is hun achilleshiel.

Het échte gevaar

Overmoedige leiders denken dat ze onoverwinnelijk zijn, maar eigenlijk zijn ze gewoon blind voor hun eigen blunders. Hun zelfvertrouwen kent geen grenzen, wat hen en iedereen om hen heen flink in de shit kan brengen. Ze zien hun eigen beperkingen niet, en dat is vragen om moeilijkheden! Zo laten ze hun omgeving in vlammen opgaan terwijl ze zelf brandwerende kleding denken te dragen.

 

Tussen schijn en zijn: narcisme vs. overmoed

 

Narcisme start vaak al in de zandbak, terwijl overmoed pas echt de kop opsteekt zodra iemand de baas kan spelen. Narcistische leiders willen altijd in de spotlight staan, maar overmoedige types? Die zijn al tevreden met een blik in de spiegel!

 

                                                                                                                                                                                                   foto:  daniel-gregoire-1SV_7CmR8so-unsplash

Wie hoog klimt, kan laag vallen

Zeg maar gerust: keihard op je bek gaan. Neem Xerxes, de koning van Perzië, die na een paar overwinningen dacht dat hij Superman was. Vol goede moed besloot hij Griekenland te veroveren maar toen gooide een storm roet in en eten en vernietigde zijn brug. En wat doet een koning met te veel zelfvertrouwen dan? Hij laat zijn bruggenbouwers onthoofden. Tja, soms zit het mee, soms zit het tegen!

Tem het hoogmoedige beest

Al bang dat je in het heetst van de strijd iets te enthousiast met je hakmes zwaait? Check dan deze tips:

 

  1. Ken jezelf: Weet wat je goed doet en waar het nog rammelt. Een snufje zelfkritiek kan je beste vriend zijn.

  2. Spiegeltje, spiegeltje: Wees eerlijk tegen je spiegelbeeld over je pluspunten én je minpunten. Vraag regelmatig feedback om te zorgen dat je op je tenen blijft lopen.

  3. Lach om jezelf: Het is oké om jezelf niet altijd serieus te nemen. Een beetje zelfspot houdt de hoogmoed op veilige afstand.

  4. Blijf bescheiden: Succes is geen vrijbrief om op te scheppen. Echte leiders blijven nuchter, zelfs op de top.

  5. Tijd voor een leiderschaps-APK: Voelt je leiderschapsstijl een beetje roestig? Tijd voor een check-up. Met executive coaching kun je alles weer gesmeerd laten lopen!

 

                                                                                                                                                                                                   foto: sachin-mittal-oZ4d_6Mtwv8-unsplash

Conclusie

Leiderschap is een beetje als tuinieren; het vergt constant wieden en snoeien. Leer jezelf kennen, spot een beetje met je eigen fouten, en houd jezelf bescheiden. Zo blijf je groeien als leider. Loop je vast? Tijd voor een leiderschaps-'APK'! Neem de sprong, verbeter jezelf en herontdek je innerlijke leider. En onthoud, aan de top heb je het beste uitzicht, maar het kan er ook eenzaam zijn!

 

Veel lefs,

Ina


Inspiratie: https://mtsprout.nl/columnisten-experts/leiders-hoogmoed-narcisten?utm_campaign=27-02-2024&utm_medium=email&_hsmi=300014687&_hsenc=p2ANqtz--iz-Vr-CSj1mX3n5jPZRJ91n4SeUqz2tw9ZE43uUxkHOmmTcm7_fu_dOtVqywuZE97Bx_r7wI4awAudl6yWxihqJUE-QKbWsVEfAJ3taokCrcQlBU&utm_content=300014687&utm_source=hs_email