· 

Knopen doorhakken

‘Goed leiderschap leidt tot bevlogenheid, trots en eigenaarschap bij medewerkers.’

 

'Ja, ja zucht Remco, Ina lekker l....... Maar dit was voor mij makkelijker.
- Nou, dan geniet van dit succesvolle moment, aldus coach Ina;-)
'Je weet dat het niet goed is afgelopen.

- Dus, wat ga je de volgende keer anders doen? (mijn vraag aan Remco)

"Doe me maar eerst wat koffie," Remco bukt wat naar voren, leidinggeven en goed knopen doorhakken is nog een kunst op zich.

Remco is CEO van een groot bedrijf. Hij heeft zijn leidinggevenden uitgenodigd om hen in te lichten over de aankomende veranderingen. So far so good.

Alleen zit er in de mail een enorme bijlage die Iedereen vooraf moet doornemen.  Minimaal drie dagen vooraf, moeten de vragen per mail ingediend worden. Lekker efficiënt want op de bijeenkomst zelf mogen nog geen vragen gesteld worden. Zo kan Remco zich goed voorbereiden, is de officiële lezing. Nou, dat is pas een leuke mail!

 

De werkelijke reden is dat Remco pijnlijke vragen en gedoe probeert te voorkomen. Het werd een ramp, die bijeenkomst.  Laag energieniveau en weinig reuring. Maar intussen is de frustratie bij de aanwezigen flink opgelopen.

 

Remco heeft de koffie op, we gaan samen aan de slag!

 

foto: fabian-gieske-fl3xaLcJ-30-unsplash

Het zit in de knoop

Zoveel verschillende inzichten en mogelijk tegengestelde belangen. Bij het doorhakken van knopen, worden de leiderschapsstijl en -valkuilen pas echt zichtbaar.

 

Alexander de Grote is ermee begonnen...

De uitdrukking ‘knopen doorhakken’ om aan te geven dat iemand er niet voor terugdeinst om moeilijke beslissingen te nemen, komt uit de Griekse geschiedenis. Alexander de Grote kwam tijdens zijn veroveringen in de stad Gordium. Daar stond in de tempel van Zeus zijn oude strijdwagen waarvan het juk en de dissel met de zogenaamde gordiaanse knoop waren verbonden. Het orakel had gezegd dat wie in staat zou zijn om de knoop te ontwarren, de almachtige zou worden over heel Azië. Nadat Alexander onder grote belangstelling tevergeefs geprobeerd had de knoop los te maken, zou hij, zo gaat het verhaal, ze met zijn zwaard hebben doorgehakt. 

Omdat het orakel niets had gezegd over de manier waarop de knoop ontward zou moeten worden, brachten het zwaard de oplossing in hakte ome Alexander de grote de knoop door.

 

Een ander Grieks verhaal laat zien welke dreiging er ook verbonden is aan macht: het zwaard van Damocles als continu dreigend gevaar, onafwendbaar en onbeheersbaar.

 

Dit beeld verwijst naar het zwaard dat door heerser Dionysius aan een paardenhaar boven het hoofd van Damocles -  een hoveling die macht en weelde ambieerde - was gehangen, om duidelijk te maken dat de positie van een machthebber niet altijd zomaar te benijden was.

 

De twee verhalen samen staan symbool voor de situatie van de leider,  waarin er voortdurend besluiten genomen moeten worden. Daarbij is het wel de vraag of het zelfstandig doorhakken van knopen en de beste oplossing is.

 

Met zwaard of hakbijltje, wanneer ga je het als leider goed doen?

Vallen, Falen en weer opstaan

De weg naar het falen - en vallen - van de leider ligt vol met goede bedoelingen.


Wel willen, maar niet kunnen.
Wel verlangen, maar niet handelen.
Wel voelen, maar niet uitspreken.
Wel kunnen, maar niet durven.
Wel dromen, maar niet doen.

 

Je zal maar struikelen, vallen, falen, echt leiderschap 

wordt zichtbaar en het volgende citaat van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt, en dat maakte alle verschil. En je mag altijd de hij vervangen door een zij!

 

In de arena

‘Het is niet de criticus die ertoe doet; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen.

 

De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, wiens gezicht besmeurd is met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt, die keer op keer tekortschiet…

 

die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse prestatie kent, en als het tegenzit, en hij faalt, in elk geval faalt terwijl hij grote moed heeft getoond.’ – Theodore Roosevelt

foto:  rawan-yasser-a0tx6lg9NMY-unsplash


Leiderschap begint bij jou. En bij niemand anders…

Leiders hebben een grote invloed op het succes van teams en organisaties. Niet door anderen te vertellen wat ze moeten doen, maar door zelf het voorbeeld te geven. Leiderschap begint namelijk altijd bij jou. Als jij anderen wilt inspireren en motiveren, moet je weten wie je bent en hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Benieuwd naar hoe je dat voor elkaar krijgt? Lees dan snel door! 

 

Je hebt mensen die worden geboren als leider. Alles wat ze op dit gebied doen, gaat bijna vanzelf, natuurlijk.

 

De meesten van ons moeten het echter gewoon leren en ontwikkelen. Moeilijk? Nee, zolang je maar jezelf durft te zijn en jezelf durft te laten zien.

 

 

Let wel, in al je kwaliteiten en potentie, maar ook in al je kwetsbaarheden en onzekerheden. Je zult namelijk ervaren dat jouw leiderschap alles te maken heeft met wie jij bent, hoe jij denkt en waar jij in gelooft.

 

Een betere leider worden begint dus altijd bij de vraag: hoe goed ken jij jezelf??


‘Je moet je ergens druk om maken, verantwoordelijkheid voelen én deze vervolgens durven te nemen.’

Groeien als manager

En nu wil jij je verder ontwikkelen in deze nieuwe rol. Zoek je naar een stevige basis om effectief leiding te geven? Wil je weten hoe je je nieuwe taak en verantwoordelijkheden als nieuwe manager praktisch vorm kan geven? En wil je leren hoe jouw unieke kwaliteiten de basis kunnen zijn bij het aanleren van effectief nieuw gedrag?

 

De driedaagse training Startende Manager helpt je hierbij. Stap voor stap. Heel pragmatisch. Met veel oefenen, praktische tools en persoonlijke eye-openers. Bovenal, vol impact. Op jouw persoonlijke groei, op groei in je team én meetbare bedrijfsresultaten. Want je wilt van hard werken naar de ander motiveren. Van de kar trekken naar managen en delegeren. Waarom? Om jezelf, je team, het bedrijf en de resultaten te laten groeien.

 

Voor wie is deze management training?

Deze training is voor de manager, teamleider of leidinggevende die net voor het eerst manager is geworden, een manager die nog niet zo lang in zijn rol zit en managers die graag de basis op orde willen hebben.

Na deze training:

 

  • Heb je inzicht in je eigen gedrag en hoe dat je omgeving beïnvloedt.
  • Kan je als manager effectief communiceren met je medewerkers.
  • Ga je werkzaamheden efficiënt inrichten en je tijd effectief managen.
  • Kan je beter en effectiever delegeren.
  • Ga je mensen managen en inzetten op basis van hun talent.
  • Kan je constructief feedback geven; zowel positief als negatief.
  • Beheers je de wijze waarop je met ongewenst gedrag omgaat.
  • Kan je je team coachen op gedrag en doelen.
  • Is (leuke en minder leuke) beslissingen communiceren een eitje.
  • Weet je hoe je proactief kunt beïnvloeden naar boven.

 

Wil je eerst graag kennismaken met de trainer?

 

foto:  soulsana-V5DBwOOv0bo-unsplash