· 

Uitstelgedrag gaan uitstellen

Denk je dat als grote genieën zoals Bill Gates en Edison zo ver gekomen zouden zijn als ze, met chips, op de bank waren blijven zitten? Natuurlijk niet!

“Ja, maar zij hebben veel talent en een giga bak  wilskracht!” Nee hoor, zij zijn niet direct verschillend van jou en mij. Waar zij wel in uitblinken? Uitstelgedrag bij de heupen pakken.

 

… maar dat kun jij ook, met deze eenvoudige tips, je hoeft ze alleen maar te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: pavlo-t-DPlEQT7Hlpk-unsplash

Mens of reptiel?

Even je LinkedIn checken, voor de zoveelste keer je mailbox openen en misschien toch maar even de keuken poetsen. Er zijn zoveel taken te verzinnen die je kunt doen in plaats van de dingen die je eigen op dit moment zou moeten doen. Niet jouw schuld hoor beste mensch, maar van je reptielenbrein:

Je reptielenbrein is het impulsieve gedeelte van je brein. Jij ziet een rood bolletje verschijnen op je telefoon en zijn eerste reactie is: “KIJKEN”.

Zalige afleiding en uitstelgedrag volgt. Je mag dit gaan onderdrukken. Het is impulsief en houdt daarmee jouw uitstelgedrag in bedwang.

Tem je ‘reptielenbrein’ en geef meer focus aan je ‘rationele brein’: 

 

  • Rationeel redeneren, daar heeft jouw reptielenbrein geen boodschap aan. Speel in op je eigen emoties: maak jezelf enthousiast of juist bang. “Wat gebeurt er als je niet gaat hardlopen, je uren niet gaat boeken?"  Een worst case scenario helpt de boel op gang.

  • Zorg voor sociale druk. Wanneer je verantwoording moet afleggen aan een ander, ben je sneller geneigd de taak af te ronden.
    Daarom vertel ik vaak dat ik een marathon ga rennen. Jouw reptielenbrein haat het namelijk om ergens op aangekeken te worden.
    Spreek dus met een collega of een vriend een deadline af waarin jij dat project afrondt.

  • Zorg voor een omgeving zonder afleidende prikkels. Geluid uit de tv, geen meezing muziek maar studeer muziek, een telefoon die trilt of WhatsApp altijd open, allemaal erg verleidelijk. Zorg ervoor dat alle ‘lokkertjes’ voor impulsieve acties uit het zicht verdwijnen. Dat is afkicken maar zeer nuttig.

 

Je brein werkt niet altijd rationeel. Erkennen dat er een instinct aanwezig is (die liever leuke dingen doet dan lastige), is daarom de eerste stap naar bewustwording dat uitstelgedrag nou eenmaal een natuurlijk gegeven is. Dat betekent niet dat je daarom het bijltje erbij neer moet gooien. Tem je innerlijke reptiel, de slingeraap met onderstaande tips en ga voor je eigen Doelen.

foto: david-clode-vb-3qEe3rg8-unsplash

Doen is de nieuwe manier van denken

Kwestie van beginnen, makkelijker kunnen we het niet maken.

 

'Simpeler kunnen we het niet zeggen. Of ja, we.' aldus Richard Branson.

 

Blijf jij die maar steeds uitstellen omdat je bang bent voor de uitkomst of de weg er naar toe? Het enige wat deze gedachten voedt is jouw verlamming. Kappen dus met lang peinzen en allerlei ‘ja, maar…’-scenario’s uit te denken:

 

🐧 Ga DIMMEN, Denk in mogelijkheden. Niet “Ja, maar..”, maar “Wat als…”.

🐧 Denk in creatieve oplossingen. Niet “De oude manier heeft altijd gewerkt”, maar “Wat gebeurt er als we dit proberen…”

🐧  Wees niet bang om te falen. Faal groots...Niet “Dit is mislukt.”, maar “Hoe wat kan ik hiervan leren?”

 

Kortom, begin gewoon. Niets doen zal nooit vooruitgang met zich meebrengen.

Doen is de nieuwe manier van denken!

 

foto: 12photostory--nDIecoK1nQ-unsplash

Focus op je doelen

Natuurlijk komen die grote doelen en projecten wel eens aan de zijlijn te staan. Je hebt het druk op je werk, je sociale leven vraagt momenteel veel van je en je droom om je eigenbedrijf te starten, schiet er dan nog wel eens bij in.

 

Deze projecten, zonder eindstreep, deadline of iemand die je achter de kont aanzit, zijn dan erg kwetsbaar voor uitstelgedrag.

 

Door jezelf er regelmatig aan te herinneren dat je nog een groter een groter doel voor ogen hebt, blijf jij jezelf motiveren. Hoe?

 

Doelen in je telefoonhoesje, op het prikbord, op de koelkast of old school maar dan in een nieuw jasje, de brief!

 

Je stuurt jezelf een digitale brief met Futureme.org.

 

Een herinnering aan wat jij jezelf had voorgenomen of simpelweg jouw lange-termijn visie, Futereme stuurt jou, op een nader te bepalen datum in de toekomst, een bericht aan je toekomstige zelf. Zo herinner jij jezelf aan je doelen en geef jij jouw future you een peper in je reet moment!

 

 

foto: ameer-basheer-nVrqbvzOh08-unsplash

Activeer en benut het talent in jezelf!

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel eenn-op-een, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaalt. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Kijk eens welke verschillende coachingsvormen er zijn. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

Mijn ervaring met de coach is uitstekend. In slechts enkele comfortabele en informele sessies kwamen we al gauw tot een helder geformuleerd doel waaraan ik zelfstandig verder kon werken.

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: stefhan Schipper