· 

Disfunctioneel leiderschap

Wil je meer voldoening en energie uit je werk halen en steviger in je schoenen staan? Wil je werk verrichten waar je hart sneller van gaat kloppen maar zie je nu niet hoe je dat voor elkaar krijgt? In de Open Training Startende Manager verdiep je je in jouw drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Je leert hoe je beter tot je recht komt door je tijd en grenzen te bewaken, je mening helder te communiceren en je sterke kanten te ontwikkelen. Eindelijk laat je je leiden door je behoeftes waardoor je je sterker en zekerder voelt en dit ook uitstraalt naar je omgeving

 

De voordelen:

‘Persoonlijke effectiviteit’

 

Maar wat als het niet lukt, dan ben je een klojo, in management taal noemen we dit disfunctioneel leiderschap.

 

Soms kom je erachter dat een 'sterke baas' niet altijd een goed leider is. Hoe reageer jij op een disfunctionele leider?

 

 

 

foto Unpslash Levi Meir Clancy

Waarom moet je hier iets mee?

Sommige leiders trekken een spoor van vernieling door een organisatie en beschadigen mensen. Dit noem je 'disfunctioneel leiderschap. Het is belangrijk om disfunctioneel leiderschap zo snel mogelijk te herkennen. De negatieve effecten van dit soort leiderschap komen vaak het eerst tot uitdrukking in een onaangenaam gevoel waar medewerkers.

 

Natuurlijk willen ze de leider ondersteunen maar het jeukt wat van binnen. Waar zit nou de gebruiksaanwijzing van deze leider?! Een belangrijk kenmerk hierbij is dat zij direct bereid zijn aan te nemen dat dat aan henzelf ligt en dat is zoooo jammer.

De disfunctionele leider weet je ervan te overtuigen dat het allemaal jouw fout is, niet de zijn. In zijn of haar omgeving raken mensen ernstig overspannen, en bijna alles wat deze leider 'aanraakt', gaat kapot of valt in ruzie uiteen.

Mijnenveld of valkuilenparade?

De valkuil is de initiële aantrekkingskracht van disfunctionele leiders. Disfunctioneel leiderschap kan er in eerste instantie waanzinnig goed uitzien: eindelijk iemand die echt de 'baas' is.
Die uitstekend prestaties levert, iemand waar anderen naar luisteren, echt alles komt voor elkaar.

 

Het lijkt wel of de organisatie zo blij is dat deze persoon wil komen dat ze vergeten de referenties na te gaan. We zijn allang blij dat er iemand is gevonden, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Pas na een poosje zien meer en meer mensen dat de 'baas' een irritant is, kan pesten en dat de uitstekende prestaties nep zijn. Soms lijkt het wel kwaadaardige manipulatie, dat stond helemaal niet in het functiepriel...Tegen de tijd dat dit duidelijk is, is het te laat. Dan is de schade al aangericht en alleen nog maar met veel tijd en moeite te herstellen en corrigeren.

Voor jezelf als leider is de valkuil dat je deze disfunctionele trekken niet in jezelf herkent. Bijvoorbeeld wanneer je er zelf niet bewust van bent dat je de fouten voortdurend bij de ander legt en de successen volledig aan jezelf toeschrijft. Je bent een 'master' geworden in het Zwarte Pieten, al kan natuurlijk deze opmerking anno 2024 niet meer.
Schuld verplaatsen zakdoekje-leggen-gigant.

 

foto  rishabh-dharmani-IvfAs3Qk64M-unsplash

Wat heb je dan te doen als leider?

Bij het vermijden van disfunctioneel leiderschap, is zelfreflectie de belangrijkste doel. In welke mate ben je in staat om te reflecteren om jezelf psychologisch gezond te houden? Verder is de mate waarin je openstaat voor feedback of de afwijkende visie van anderen een belangrijke graadmeter voor het herkennen van disfunctionele trekkend.

Wanneer je als leider bewust bent van het bestaan, de kenmerken en de effecten van disfunctioneel leiderschap, weet je waar je bij anderen op moet letten in het selectieproces of in de samenwerking. Je herkent de tekenen aan de wand In de organisatie sneller en je bent minder gevoelig voor verleidingen door de persoonlijkheid. Een alerte leider onderzoekt dus bijvoorbeeld wel iemands verleden, juist als je hem of haar het gevoel wordt gegeven dat dit overbodig zou zijn.

 

De disfunctionele leider weet je ervan te overtuigen dat het allemaal jouw fout is, niet de zijne. In zijn of haar omgeving raken mensen ernstig overspannen, en bijna alles wat deze leider 'aanraakt', gaat kapot of valt de ruzie uiteen.

Dan toch maar een training volgen?

Resultaat

Je stelt doelen gebaseerd op jouw waarden.

Je vergroot jouw toegevoegde waarde voor jouw organisatie.

Je handelt in lijn met je doelen en gebruikt daarbij je kwaliteiten.

Je ervaart rust en overzicht doordat je heldere prioriteiten stelt.

Je communiceert helder over je behoeftes, ideeën en grenzen.

Je vergroot je invloed door energie te steken in wat er toe doet.

Je behoudt een goede energiebalans, ook onder druk.

 

Voor wie?

Je wil leren vanuit je persoonlijke kracht effectiever te functioneren, je meer ontspannen te voelen en meer indruk te maken op je omgeving. Deze training is gericht op je persoonlijke ontwikkeling en 

daarom is een specifiek beroep of vooropleiding niet nodig.

 

foto markus-spiske-QozzJpFZ2lg-unsplash

Tien van Theo

Kijk eens of je met de tips van Oom Theo mensen kan laten groeien tot professional

  • Geef mensen in je organisatie de volledige aandacht
  • Focus op resultaat en maak onderweg plezier, vier successen
  • Laat mensen zichzelf ontwikkelen op professioneel en zakelijk vlak
  • Fouten maken mag, weer een kans om te groeien
  • Jij bewaakt de open en eerlijke werksfeer
  • Laat de ander over de grens van zijn of haar comfortzone stappen, daar is het spelen altijd leuker
  • Mond dicht en gaan eens Vragen stellen Dombo
  • Leve het verschil!
  • Een compliment geven is smeerolie voor iedere samenwerking
  • Geniet van je eigen leermomenten en vergeet niet te lachen!

Fanatiek leiderschap

bron you tube Terry Tate office lineback