· 

Van klootzak tot knuffelbeer

Meer, meer en meer…..

 

 

Meer, meer en meer… Rick, 43 jaar oud, nam tien jaar geleden het familiebouwbedrijf over en behaalde grote successen. Zijn leven draaide om omzet en winst, een mentaliteit die hij van huis uit had meegekregen. Maar na jaren van winstfocus, verschoof zijn aandacht naar iets anders: gevoel. Dit ging echter niet vanzelf…

 

Rick was obsessief bezig met het bedrijf. Zijn medewerkers waren slechts middelen om doelen te bereiken, zijn familie zag hij nauwelijks en zijn huwelijk nam hij als vanzelfsprekend. " Als ik thuis kwam was mijn energie op. Er moest iets veranderen. Maar hoe? ”vroeg hij zich af.

 

De omslag kwam toen zijn vrouw hem verliet. Rick realiseerde zich dat er meer in het leven was en begon de mensen om hem heen echt te zien, niet langer als tools, maar als mensen.

 

 

 

riccardo-annandale-7e2pe9wjL9M-unsplash

Tijdens de coaching ging hij aan te slag te gaan met zijn valkuilen. “Best onwennig, Ik was toch al jaren ondernemer, wat moest ik nou met een coach? Wat kon die mij leren? Eigenlijk zat ik er helemaal niet op te wachten.” beaamt Rick. 

 

Tijd voor wat confrontaties dus. Aan de hand van enkele situaties spiegelde ik wat eigenschappen van Rick. Dat deed ik op een nogal provocatieve manier. Best confronterend. Daar schrok hij van. Eindelijk durfde hij zijn masker af te zetten en zich kwetsbaar op te stellen. 

Van angstaanjagend naar aaibaar

Alles begint met zelfinzicht. Als leidinggevende moet je jezelf kennen. Anders loop je vroeg of laat vast. En dat ‘falen’ is voor veel ondernemers hun ergste nachtmerrie. We worden maar liefst 85% van onze tijd gedreven door overleven. Dat is een focus op iets negatiefs dus! Je probeert de pijn te vermijden en bent alleen bezig met het najagen van winst. Je voelt niets en bent alleen vanuit je hoofd bezig.

 

Veel ondernemers weten alles over hun projecten, maar hoe ze zich op bepaalde momenten voelden? Ze hebben geen idee. 

 

 

“Je leert meer van je fouten dan van je successen!”

 

Als je niet oprecht en kwetsbaar durft te zijn, merken mensen dat. Ze zien niet wie je daadwerkelijk bent en houden zelf ook gepaste afstand. Als je jezelf kent durf je je echter kwetsbaar op te stellen. En de grap is: dat is juist je grootste kracht! 

 

 

Rick leert het stap voor stap. Want het is best eng om je open en nederig op te stellen. Nu durft hij zijn kwetsbaarheid ook aan zijn medewerkers te laten zien. Hij erkent dat hij een klootzak van een baas was. En vraagt zijn mensen hem te steunen, zodat hij dit kan veranderen. Hij merkt juist dat door die openheid mensen zich meer betrokken gaan voelen bij het bedrijf. Het is bewezen: door dit commitment stijgen omzet, prestaties en winst met maar liefst 20%.

 

Maar het allerbelangrijkste is het werkgeluk dat stijgt! Goed om te weten in tijden van een personeelstekort. 

 

foto: sander-sammy--UVPQ6FpBAA-unsplash

Inspireren in plaats van instrueren

Hij leerde zijn ‘command and control’ leiderschap los te laten. En ontdekte dat als je mensen kunt inspireren, ze juist vanuit hun intrinsieke motivatie gaan werken. Dat betekent veel betere resultaten in allerlei opzichten. Een voorbeeld: Rick praatte voorheen met zijn mensen uitsluitend over het werk en de doelen. Tegenwoordig spreekt hij vooral met hen over hoe het met de ander gaat, wat ze nodig hebben en wat hen drijft. De sfeer is compleet anders.

 

Hij maakt nu echt contact en betrekt mensen in beslissingen. En oh ja, hij heeft weer een fijne relatie.


Wie ben jij dan?

Benieuwd hoe jouw leiderschap skills in de praktijk uitpakken? Daar heb je geen zweverige technieken voor nodig maar een helder programma, gebaseerd op bewezen methoden. Want de groei van anderen begint bij jou! En zo wordt het een stuk eenvoudiger om te delegeren, feedback te geven en het beste uit je team te halen. Van hard werken naar motiveren en van de kar trekken naar subtiel delegeren. 


Perspectief en scenario’s

De training ‘startende manager’ is niet alleen voor ‘groentjes’ op het gebied van leidinggeven. Het begint met jouw verhaal. Je leiderschapscompetenties, talenten, patronen en beelden. Wat is jouw voorkeursstijl en het concept van je persoonlijke waarden? Als hulplijn schakelen we hierbij ook mensen in die jij vertrouwt. 

 

Vervolgens brengen we in beeld wat jouw loopbaanperspectief is als het gaat om leidinggeven en meesterschap.

 

Met verschillende toekomstscenario’s vanuit jouw verhaal, potentieel en passie. En hoe combineer je dit allemaal met je persoonlijke leven? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen voor de komende jaren vanuit jouw visie?

 

Het leven is een marathon, geen sprint. Dus kom maar door met dat veerkrachtprofiel!

Meer weten?

 

 

 

foto: karsten-winegeart-0Wra5YYVQJE-unsplash

Over Ina

Zorgen voor verbindingen. Medewerkers, teams en leiders van organisaties meer bezieling geven. Opdat ze samen (weer) in beweging komen.

 

Dat is wat ik voor jou of je organisatie kan betekenen.

Want beweging creëren doe ik al sinds mijn lagere school. Lees er meer over in mijn uitgebreide bio. 

 

Wil je mij zelf spreken? Bel me op +31 6 23 92 09 84 of stuur een appje. Mailen kan naar ina@darebeweegt.nl, een X stuur je naar @inamennegat.

 

Mijn kantoor vind je in Enter, het dorp met de meeste dwarsliggers:

 

Ina Mennegat

 

www.darebeweegt.nl 

 

 

 

foto: Stefan Schipper

bron you tube: Simon Sinek Leader verus manager