· 

Leiderschap is meesterschap

Help, ik ben leidinggevende!

 

Jacco is 43 jaar en werkt al 20 jaar als operationeel voorman binnen een productiebedrijf. In de loop der jaren heeft hij steeds andere functies mogen invullen en daarom werd het simpelweg nooit saai. Hij dacht eigenlijk wel dat hij hier tot zijn pensioen zou blijven. Maar dan verandert er ineens veel.

 

Het bedrijf wordt verkocht en er komt een nieuwe directie. Jonger dan Jacco. Hij begint zich te ergeren en vindt dat hij bepaalde zaken zelf beter weet en kan oplossen dan het nieuwe management. Tijd voor een voorzichtige zoektocht naar vacatures. Dat is lang geleden! En dan trekt een advertentie voor een leidinggevende functie bij een gaaf retailbedrijf zijn aandacht. Hij wordt direct enthousiast. Enerzijds. Want aan de andere kant: hoe pakt hij die nieuwe rol aan? Hoe kan hij zichzelf als manager zien en ervoor zorgen dat zijn team voor hem wil gaan?

 

Hij besluit in elk geval te solliciteren. Tot zijn grote verbazing wordt hij uitgenodigd voor een gesprek. En nog een. En nog een. En dan is de dag daar dat hij de directie vertelt dat hij het bedrijf gaat verlaten. Ze vatten het sportief op, maar geven hem nog wel even ‘mee’ dat ze nooit hebben vernomen dat hij een leidinggevende functie ambieerde. Dan is er taart, koffie en zijn er cadeaus. Jacco neemt een paar dagen rust en begint dan vol goede moed aan zijn nieuwe baan. Hij wordt enthousiast ontvangen, maar merkt dat hij de neiging heeft te veel in de ‘collega-rol’ te blijven hangen. En zaken liever – want sneller – zelf doet. Sommige collega’s vinden dat helemaal prima natuurlijk. Jacco wil het graag voor iedereen goed doen en werkt zich – al pleasend - een slag in de rondte.

 

foto Unsplash John Tyson

Wie ben jij dan?

Leidinggeven is best even wennen. Met een cursus ‘leiderschap’ ben je er dan ook niet. Want het begint bij persoonlijk leiderschap. Zelfkennis dus. Je kunt pas effectieve keuzes maken als je jezelf goed kent. Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kunnen de mensen om ons heen ons kennen en begrijpen? Daar heb je geen zweverige technieken voor nodig maar een helder programma, gebaseerd op bewezen methoden. Want de groei van anderen begint bij jou! En zo wordt het een stuk eenvoudiger om te delegeren, feedback te geven en het beste uit je team te halen. Van hard werken naar motiveren en van de kar trekken naar subtiel delegeren. 

 

 

Jacco ging er voortvarend mee aan de slag. Al snel viel het kwartje en zag hij hoeveel (meer) invloed hij had op bepaalde ontwikkelingen. Hij werd zich (nog meer) bewust van zijn valkuilen, maar vooral ook van zijn vaardigheden en zijn talent om mensen te motiveren. In een open gesprek met zijn teamleden vertelde hij hierover. Het verraste hem hoeveel herkenning dit opriep bij zijn collega’s.

 

De ontwikkeling van Jacco had dan ook een veel breder effect dan alleen voor hemzelf. Het bracht rust en openheid in het team. En daarmee lukte het om beter samen te werken en de bedrijfsdoelen te behalen! Hij hoeft niet meer te ‘pleasen’ en groeit elke dag in zijn rol. Met plezier, want hé, het is toch best gaaf om zelf de beslissingen te mogen nemen!?

 

foto: chaitanya-tvs-1Kqc8ymfMKY-unsplash

Perspectief en scenario’s

De training ‘startende manager’ begint met jouw verhaal. Je leiderschapscompetenties, talenten, patronen en beelden. Wat is jouw voorkeursstijl en het concept van je persoonlijke waarden? Als hulplijn schakelen we hierbij ook mensen in die jij vertrouwt. 

 

Vervolgens brengen we in beeld wat jouw loopbaanperspectief is als het gaat om leidinggeven en meesterschap. Met verschillende toekomstscenario’s vanuit jouw verhaal, potentieel en passie. En hoe combineer je dit allemaal met je persoonlijke leven? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen voor de komende jaren vanuit jouw visie?

Het leven is een marathon, geen sprint. Dus kom maar door met dat veerkrachtprofiel!

Meer weten

Meesterschap

Bereid je voor op interactieve sessies, meer energie en focus. Een spiegel en - indien nodig - een schop onder de kont!

 

Aan het eind van de training heb je een dieper bewustzijn van jouw talenten, kracht van persoonlijke stijl en ken je je drijfveren nog beter. Je herkent de minder ontwikkelde kanten en valkuilen.

 

En dit alles leer je optimaal in te zetten bij het maken van keuzes en vooral: het overzien van de consequenties. 

 

 

foto: ava-sol-zc6GiHMiQTE-unsplash

Over Ina

Zorgen voor verbindingen. Medewerkers, teams en leiders van organisaties meer bezieling geven. Opdat ze samen (weer) in beweging komen.

Dat is wat ik voor jou of je organisatie kan betekenen.

Want beweging creëren doe ik al sinds mijn lagere school. Lees er meer over in mijn uitgebreide bio. 

 

Wil je mij zelf spreken? Bel me op +31 6 23 92 09 84 of stuur een appje. Mailen kan naar ina@darebeweegt.nl, een X stuur je naar @inamennegat.

 

Mijn kantoor vind je in Enter, het dorp met de meeste dwarsliggers:

 

Ina Mennegat

 

www.darebeweegt.nl 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                  foto: Stefan Schipper