· 

Gebrek aan klootzakken

Provoceer om het team in actie te krijgen

 

Het team vraagt: ’Wat moeten we toch met Harry, de account manager? Die maakt steeds afspraken met klanten die wij niet kunnen waarmaken!’

Jouw gouden advies als leider: ’tegen Harry zeggen dat hij zelf de problemen met de klant dan ook mag oplossen.’ Als ze dit advies niet zien zitten en jij je van den domme houdt, komt je team uiteindelijk echt met enkele weloverwogen stevige voorstellen.

 

Als je het team onvoldoende presteert of soms 'uit' staat, zal iemand de teamleden daarmee moeten confronteren in deze blog vind je veel tips en voorbeelden over hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten.

 

Vervolgens is het zaak dat het niet blijft bij goede voornemens, maar dat je team ook echt doorpakt en in actie komt, zonder daarbij een oude ineffectieve gewoontes te vervallen.

Samen dom blijven kan dan een optie zijn....

 

foto: xavi-cabrera-_-uN7DbAE-o-unsplash

Confronteren

Waarom confronteren?

Denk- en gedragspatronen zijn vaak zeer hardnekkig en zeker niet altijd effectief. Vooral niet als het team onvoldoende zijn eigen ambities leeft, in zijn eigen kwaliteiten niet genoeg vrijmaakt en inzet.

 

Niet altijd zijn de teamleden zich hiervan bewust. Je zult dan stevig moeten optreden om je team aan te zetten tot verandering. Indirectheid en te veel rekening houden met de ander als je confronteert, helpen het team niet echt om die patronen te doorbreken. Met directheid, duidelijkheid en vasthoudendheid bereik je meer.

We hebben te weinig klootzakken

In New York, liep ik naast de Kika fotograaf. We hadden een leuk gesprek en ze gaf me de opmerking: 'We hebben te weinig klootzakken.'

Dit kwam n.a.v. ons gesprek over mijn werkwijze als provocatieve (team)coach. Met humor, warmte en uitdaging kan je zoveel meer voor elkaar krijgen.

Maar we schijten vaak bagger als leiders.

Confronteren hoort bij je taken. Je team heeft er recht op dat je ingrijpt als het onvoldoende presteert of uit koers raakt. De teamleden moeten erop kunnen vertrouwen dat jij niet laat doormodderen, maar hen indien nodig confronteert door duidelijk te zijn en grenzen te stellen.

Tenslotte ben en blijf jij eindverantwoordelijk voor de resultaten en de koers. Wees daarom transparant over je overwegingen als je ingrijpt, maar doe het wel, ook als het om relatief kleine dingetjes gaat. Er is niks ergers dan leidinggevende die de boel te lang laten sudderen en geen signaal afgeven die het team weer op scherp en in de actieve leerhouding zetten.

Inspraak en invloed geven aan je team is cruciaal, maar het is net zo belangrijk dat je soms resoluut en besluitvaardig opereert. Licht je overwegingen helder toe en houd goed contact. Duidelijkheid en oprechtheid komen je gezag ten goede en vergroten het vertrouwen van je team in jou.

In een succesvol team is het overigens niet alleen de leidinggevende die confronteert. Het is juist ook belangrijk dat de teamleden elkaar confronteren om zo het beste bij elkaar naar boven te halen en optimale resultaten te behalen. Weg met die kussentjes als we elkaar een corrigerende tik geven. Het maakt je alleen maar sterker als mens en je mag je blijven ontwikkelen. Niks mis mee!

 

 

foto: edgar-chaparro-sHfo3WOgGTU-unsplash

Productief worden in het conflict

Iedereen heeft in meer of mindere mate last van irrationele overtuigingen. Coach je team in het signaleren en ter discussie stellen van die individuele en collectieve niet stripje helpende gedachten.

 

Spreek af dat jullie niet elkaar, maar jullie gedachten uitdagen. Een mooi motto daarbij is:
’jij bent oké, alleen die gedachte is niet productief.’

Accepteer dat mensen hun irrationele gedachten niet zomaar opgeven. Ze hebben deze vaak al lang en als ze de irrationaliteit ervan inzagen of er heel veel last van zouden hebben, hadden ze dit allang gedaan.

Kennelijk levert die gedachte hun - in elk geval tijdelijk- iets op. Het team vermijdt er bijvoorbeeld mee dat het ergens in terechtkomt dat het nog niet denkt aan te kunnen.

 

DAAG UIT EN ONDERHANDEL

Daag je team uit om voor meer te gaan dan het zelf in eerste instantie van plan is. Onderhandelen over wat ze gaan doen om hen extra uit te dagen. Daarmee laat je ook je vertrouwen zien in de capaciteiten en kracht van het team. Samen de actie uitdagende herformuleren, geeft ook informatie over hoeverre het team wil en durft te gaan als het om hun eigen kracht en ambities gaat.

 

Geef het team zo nodig aanvullende doe- en denkopdrachten mee. Wat het team ook gaat doen, de actie moet passen bij de stijl en de kwaliteiten binnen het team. Zoek daarom samen de grenzen op. Ga voor uitdagingen die een stevig appèl doen op een vaardigheden, maar zorg wel dat het haalbaar blijft. Laat het laatste woord aan het team zelf. Hoe groter hun commitment, hoe verantwoordelijker ze zich zullen voelen en gedragen.

Dus leider terug naar je bench.

 

Joa, joa leiderschap

Dat zeggen we in Twente vaak we zeggen j(o)a, maar we doen niks.

 

Teams nemen zich van alles voorkomen maar lang niet al die voornemens worden gevolgd door acties. Dit komt doordat het team het echte doen uitstelt, terugvalt in oude gewoonten of zichzelf wijsmaakt dat het toch ook weer niet zo heel belangrijk is.

 

Deze JOA JOA zeggers doen er alles aan om het ‘DOEN’ te onderdrukken. Wees alert op de ‘joa, joa taal’ en leer ook je team om dit te signaleren.

 

Het zijn de zinnen, woorden en non-verbalen signalen die aangeven dat het team ergens nog niet 100% van overtuigd is, nog niet echt in de actiemodus zit of het echt te doen uitstel te, zoals:

Joa Joa Taal                                Actietaal

We gaan er nog wat mee doen Wie van jullie gaat er wanneer en hoe wat mee doen en met welk doel?

 

We hebben hier wat aan?          Wat hebben jullie eraan en wat gaan jullie ermee doen?

 

Kun je ons helpen?                     Natuurlijk kan ik jullie helpen. Zal ik jullie dan eerst laten zien hoe jullie jezelf                                                            beter kunnen helpen in deze situatie?

 

foto:  ryan-wallace-azA1hLbjBBo-unsplash

Doen is de nieuwe manier van denken

👉Ga met de teamleden in gesprek over het belang van de vaardigheid confronteren voor het stimuleren van hun eigen en elkaars ontwikkeling.

 

👉Stel met het team vast wat her nodig is aan voorwaarden (bijvoorbeeld veiligheid) en vaardigheden om het confronteren effectief in te zetten en adequaat op te pakken.

 

👉Signaleer met het team wanneer je geconfronteerd wordt,  wat het effectief maakt en hoe jullie deze ervaringen kunnen gebruiken om het in de toekomst vaker te doen.

 

👉Signaleer wanneer het confronteren niet effectief gebeurt. Bespreek wat en hoe het van beide kanten (ontvanger en gever) beter kan en hoe teamleden elkaar daarin kunnen ondersteunen.

 

👉Bespreek het belang van doorpakken en wat dat concreet betekent voor hoe het team zich committeert aan acties.

 

👉Signaleer met het team wanneer het krachtig doorpakt en bespreek hoe jullie deze positieve ervaringen kunnen gebruiken In de toekomst.

 

👉Signaleer je met elkaar wanneer het team(lid) niet doorpakt en daar misschien ook nog eens joa-joa taal’ gebruikt. Ga na hoe dat komt en help elkaar (onder andere via confronteren)  om werkelijk door te pakken.

 


In veel (zorg)organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.

 

Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

 

Bent je op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

 

"Eigenlijk doe ik niets anders dan de verbinding herstellen.”

 

 

Ben je als leider of specialist op zoek naar meer innerlijke rust, meer energie en werkplezier?

 

Wij bespreken graag de mogelijkheden.

 

Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!