· 

Meer delegeren, minder druk doen

Wat zelf kan lopen,

moet je niet optillen

 

Ga eens ff niks doen…

 

Moet jij ze ook maken, de hele dag door. Keuzes, wat moet je doen, wat is de beste keuze?

 

Leiderschap gaat vaak over keuzes maken. We willen veel, maar we kunnen niet alles tegelijk.

Als we willen vooruit komen en anderen ook vooruit helpen. Dan moeten we geregeld kappen met voorop lopen. Niet kiezen om met het een of andere door te gaan, maar om te stoppen. Stoppen met een bepaalde manier van doen of denken is de oplossing die je hier in handen krijgt. Hoe dan?

Ik ben van nature geen zitkont. Ben een doener, een aanpakker en doorzetter. Dat heb ik misschien van mijn ouders meegekregen. Beide ondernemers en dan weet je het wel, dat zit vol onverwachte klussen en tegenslagen. Gaten in roosters dichtfietsen, nog een rondje extra maken, kansen zien en soms erg succesvol zijn en soms een wijze les leren voor de toekomst.

Voor dat soort zaken draaiden zij hun hand niet om, daar ben ik dan ook trots op. En niet klagen achteraf of opscheppen dat je het hebt gedaan. Je doet het gewoon omdat het erbij hoort. Klagen is voor watjes.

Ik steek dus ook graag mijn vinger op als er wat te doen is. Iemand vroeg mij eens of ik energie teveel had. Dat vond ik nogal een ding, want het kost mij ook energie. Maar ik ben altijd wel tot op het bot gemotiveerd!

Wij wonen op het platteland, en hebben een mooi huis, dichtbij de natuur en de vrije velden om in te dwalen.  Natuurlijk spreek ik dialect.

 

Nu was ik op zaterdag aan het grasmaaien. Bezweet liep ik achter de grasmaaier. Langs ons huis ligt een wandelpad. Een buurman van verderop loopt er dagelijks overheen, als hij zijn middag ronde maakt. Regelmatig gaat dan de wandelstok omhoog: 'Jooooo,' is dan zijn groet.

 

simon-berger-_6UTxcpX0X4-unsplash

Leren van een Tukker

‘Monn Ina, hoe gaat het met je?’ vroeg hij. ‘Nou buurman,’ antwoordde ik, ‘lekker druk, zoals je ziet. Op het werk en met de tuin.’ ‘Er zit veel mos tussen het gras dit jaar je moet je gazon goed bemesten, dan gaat het weg.’’

 

Je hebt verstand voor gras, buurman, hoe komt dat zo?’’ Ik was vroeger boer, en had veel gras om het huis….En jij, wat deed jij ook alweer, iets in organisaties? mensen en gedram zeker? ‘Dat kun je wel zeggen.’

Toen zei hij: ‘Weet je dan hoe dat komt, Ina? Als je het te druk hebt en anderen niet, dan kan dat maar één oorzaak hebben.

Wat kan lopen, moet je niet optillen. Niets doen, de ander laten lopen en het werk laten doen, Dat is de oplossing!’

 

De buurman loopt verder.  Hij herhaalt zijn woorden nog een keer, kijkt nog even om en lacht.

Dan voegt hij er nog wat boerenwijsheid aan toe: ‘ik zat eerst in de koeien, later in de kippen.

Toen leerde ik: 

 

'Als je iets moet optillen moet je er minstens 100 meter onder de arm kunnen lopen,

anders is het niet voor jou bestemd!’

 

 

Ik moest erg lachen om deze mooie formulering.

Leer loslaten, behalve als het om zachte winden gaat

 

 

Op een zondagavond heb ik als oefening eens mijn mailbox en een paar notulen van vergaderingen doorgenomen.

Tot mijn schrik haalde ik mij heel wat werk op de hals. Vaak gaf ik op een gestelde vraag een JA en dus extra werk voor mezelf binnen.

 

Wanneer heeft iemand je nodig, en wanneer bereikt het een groei grens. Die van de ander om eens over die groei grens van ontwikkeling te kijken. Die van jezelf als leider om de ander op waarde in te schatten, de ander te laten groeien in vertrouwen. I.p.v. als een fanatieke grasmaaier alles weg te maaien voor de ander.

Maar zoals de kip en koe.  Als het zelf kan lopen of niet voor mij bestemd of te groot is, laat ik het gewoon lopen.

Ik kan immers niet alles optillen, tillen, overnemen en al helemaal niet van anderen die prima zelf kunnen lopen.

Deze oplossing, dit principe ben ik gaan toepassen op mijn werk. En weet je wat er gebeurde? Mijn team is in sprongen vooruit gegaan. Ze zijn volwassener geworden, duhhhuh. Ik moest leren niet alles over te nemen, maar ze zelf te laten werken. Gewoon zelf laten lopen. Tevens moest ik de afweging leren maken dat het extra werk dat ik naar hem toe haal wel behapbaar en te doen is.

Een kip kun je makkelijk tillen, een kalf misschien ook, maar een koe voor nog geen meter. Ik heb dus geleerd om vaak een nee te zeggen, niets te doen, waar ik van nature wel iets zou doen.

En het werkt!

Mijn stap in leiderschap werd ook de volgende stap van mijn team. Ik moest leren stoppen, in plaats van altijd maar doorgaan.

En hoe is dat voor jou?

foto: dan-freeman-G4E6PcOt4Ps-unsplash

Irritante maar wel leerzame vragen

 

1. Waarom doe je wat je doet, wat zijn je motieven?

Ga eens in gedachten terug naar de vergadering waarin je druk aan het meepraten was en allerlei werk naar je toe haalt op. Wat waren de drijfveren om telkens ja te zeggen tegen de verschillende vragen? Probeer deze drijfveren, je motieven zo goed mogelijk te verwoorden punten.

2. Reflecteren op ja

Nu je voor jezelf je motieven hebt beschreven, kun je hierop reflecteren. Waren de motieven (mijn verantwoordelijk, voelen, gewoonte, schuldgevoel of ‘dat is mijn rol’) wel de juiste om ja te zeggen? Wat zou er gebeuren als je iets meer tijd had genomen om te beslissen?

 

3. Onnodig zaken overnemen

Misschien heb je zoiets als een persoonlijke actielijst of to do lijst. Of kijk eens in je agenda. Hoeveel activiteiten staan daarin beschreven waarbij je mogelijk onnodig zaken van andere overneemt? Zaken of activiteiten die prima door anderen te dragen zijn? Probeer die zaken met een stift of kleurcode zichtbaar te maken 

4.    Loslaten

Nu je zicht hebt op de drijfveer en zaken die je van andere overneemt, is het tijd om zaken los te laten, over te dragen of om er gewoon mee te stoppen. Maak voor jezelf een concrete lijst met zaken die je gaat afbouwen, De manier waarop je dat gaat doen en wie je daarbij aanspreekt of nodig hebt.

 

5. Er zijn zaken die je om wat voor reden toch moet of wil dragen.
Als het te zwaar wordt, ga dan na hoe je er last kunt verlichten. Door zaken in de tijd uit te smeren, door anderen erbij te betrekken of niet alles in één keer maar in delen te dragen.

Zelf laten dragen

Niet alles wat je weet en kan, hoef je te doen.

Probeer niet meteen ja, maar ook niet meteen nee te zeggen tegen vragen. Neem de tijd om een goede afweging te maken. Wat zelf kan lopen, moet je niet optillen. En als je iets wel wilt of moet optillen, zorg dat het met enig genoegen en trots te dragen is!

 

Om meerdere redenen zijn we geneigd om zaken van anderen over te nemen het voordeel is dat je zelf de controle en regie hebt.

 

Het nadeel is dat je de ander iets opneemt en werk naar je toetrekt en het hierdoor ook onnodig druk krijgt. De vuilnisbakmanager worden mag. Overdag druk met het werk van de ander, in de avond met het werk van jezelf.

 

Tevens leert de ander hiervan dat jij het wel overneemt als ze niet snel genoeg gaat of even niet de focus geven. Dat is niet wat je de ander, vanuit leiderschapsperspectief gezien, wilt leren.

 

De oplossing die je hier in handen krijgt, is dat het niet verstandig is om steeds werk van anderen over te nemen.

foto:  paolo-nicolello---0RlqBni6g-unsplash

Activeer en benut het talent in jezelf!

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel één-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaalt. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee.

 

Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Kijk eens welke verschillende coachingsvormen er zijn. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

"Mijn ervaring met de coach is uitstekend. In slechts enkele comfortabele en informele sessies kwamen we al gauw tot een helder geformuleerd doel waaraan ik zelfstandig verder kon werken."

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

Neem gerust contact met ons.

 

Leiderschapscoaching bij Dare! is geen easy ride. In een vrijblijvende afspraak onderzoek je of mijn aanpak bij je past en welke vorm van leiderschapscoaching aansluit bij jouw situatie.