· 

Beste leider, hoe open ben jij?

Zonder openheid geen verbinding!

 

“Leiderschap begint met een open houding, met lekker aandachtig zijn in het hier-en-nu. Dus als je als leider wat invloed wilt uitoefenen op jezelf en de mensen om je heen, moet je de juiste sleutels hebben. Je weet wel, waarmee je deuren kunt openen of sluiten. De sleutels helpen je om met zelfvertrouwen lastige situaties aan te pakken. Pak je sleutelbos erbij en check deze vijf sleutelvragen!

 

Een sleutel lijkt misschien maar een klein dingetje, maar kan toch grote deuren openen en sluiten

 


Hoe start je eigenlijk met het vinden van de perfecte sleutel om die deuren te openen? Nou, het begint allemaal met openheid. Zonder openheid kunnen we niet verbinden. En zonder verbinding, nou ja, kom je gewoon niet binnen. Die eerste sleutel van leiderschap is dus eigenlijk een beetje nadenken over wat je allemaal in huis hebt. Het klinkt misschien gek, maar je moet er wel een open voor staan, toch?

 


 

1. De sleutelbos

 

Pak je sleutelbos en leg die voor je op tafel. Wat zie je, wat neem je waar? Welke gedachten en gevoelens komen er bij je op? Probeer dit te omschrijven, zoals je een schilderij omschrijft. Wat zie je, wat voel je, wat denk je?

 

 

2. Persoonlijke kenmerken

 

Een sleutelbos heeft meestal wat persoonlijke kenmerken.

 

Wat zijn die van jouw sleutelbos? Is ie vooral praktisch, hangt hij vol herinneringen, of iets ertussenin? Kijk eens wat jouw sleutelbos zegt over wie jij bent. 

 

 

3. Oude en nieuwe sleutels

 

Tel eens hoeveel sleutels er eigenlijk aan jouw bos bungelen. Wat is de oudste en wat is de nieuwste? En welke gebruik je het meest? Misschien zitten er oude sleutels tussen verwijderd kunnen worden. Waarom heb je dit nog niet gedaan? Wat zegt dit over jou?

 

4. Sleutels van betekenis

 

Bij welke sleutel heb je warme gevoelens en bij welke juist niet? Welke sleutel brengt leuke herinneringen naar boven en bij welke voel je afkeer? Zijn er sleutels die je liever niet aan je bos hebt, maar die je wel nodig hebt?

 

 

5. Sleutelverhalen

 

Welke sleutels roepen verhalen op of beelden bij je op? Probeer dat verhaal kort te beschrijven en de essentie, de sleutel, eruit te halen. Welke levenslessen zitten er in dat verhaal?


En zo is de ring van jouw sleutelbos geopend en kun je de eerste sleutel tevoorschijn halen. Die allereerste sleutel is die van openheid. Je moet open zijn om de sleutel te ontvangen in het hier en nu. Soms weet je niet waar je moet beginnen en misschien is dat oké. Je kunt niet alles forceren of vooraf invullen. Dat betekent dat je de controle een beetje loslaat, jezelf openstelt en aandachtig kijkt wat er gebeurt. En als er dan een sleutel verschijnt, laat ‘m dan niet zomaar links liggen, maar pak ‘m actief op.

 

Leiderschap begint met een open houding, waarbij je echt aandacht hebt voor het hier en nu. Dan kun je verbinding maken met wat er op dat moment gebeurt. En met die inzichten kun je, samen met anderen, een volgende stap zetten. Een stap in de wetenschap dat het leven veel groter is dan wij kunnen bevatten. We kunnen slechts de voet een tipje van de sluier oplichten, opkijken naar de leiders die ons voorgingen en weer verder gaan. Op zoek naar de sleutels die ons helpen om de volgende stap te zetten.

 

De sleutelbos staat voor alle mogelijkheden die een leider heeft. Mogelijkheden die door de sleutelring bij elkaar worden gehouden. Die ring moet je af en toe openen en sluiten. Leiders die het verschil maken gebruiken alle mogelijkheden in die hebben om hun doelen te bereiken. 

 

Ze leven en werken vanuit een open houding, open om nieuwe sleutels te vinden en oude sleutels weg te gooien om nieuwe situaties tegemoet te treden.

Hoe is het met jouw sleutelbos? Maak eens een afspraak met deze leiderschapscoach

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0