· 

Lief zijn is best eng!

Psssssst. Ik vertel je een geheimpje!

Het geheim van een goed leven?

 

Na het onverwachte overlijden van mijn vader, denk ik er steeds vaker over na.

 

Wat is dan een goed leven?

Als coach stel ik de hele dag door vragen, #lekker makkelijk, hoef ik zelf ook niet na te denken.

 

Een pracht boek is, De vijf geheimen van een goed leven, John Izzo

Hij stelde deze gelukkige mensen aan het einde van hun leven vragen als: ‘Wat moet je over het leven weten voor je sterft’, ‘Wat deed er uiteindelijk echt toe en wat niet’, ‘Wat bracht je de grootste vreugde in je leven’ en ‘Wat had je liever eerder willen weten’. Prachtige vragen aan de juiste personen en ik deel ze graag in het kort, zelf gaan lezen is altijd beter dan Netflixen met chips....

 

FOTO: aziz-acharki-U3C79SeHa7k-unsplash


De vijf geheimen

1. Wees trouw aan jezelf

Weet wat belangrijk voor je is. Volg je hart. Kies ervoor om bewust te leven. Ben jij de persoon die je wil zijn? Maak je de keuzes die goed voor je zijn?

 

2. Heb nergens spijt van

Aan het einde van je leven heb je geen spijt van de risico’s die je hebt genomen. Aan het einde van je leven heb je alleen maar spijt van de kansen die je niet gepakt hebt. Kies de weg die het beste verhaal oplevert en leef alsof je maar weinig tijd hebt.

 

3. Word een liefdevol mens

We bezitten het vermogen om op ieder moment een liefdevol persoon te worden. Houd van jezelf. Houd van de mensen om je heen. En wees liefdevol voor iedereen die je ontmoet.

 

4. Leef in het nu

Als het leven zo snel voorbijgaat, is een van de geheimen van geluk dat we meer moeten halen uit de tijd die we hier hebben. Leef je leven nu. In plaats van je leven alleen maar te plannen. Pluk de dag.

 

5. Geef meer dan je neemt

Gelukkige mensen zeggen dat wat je achterlaat het belangrijkste van het leven is. Dat er iets is veranderd omdat je op aarde bent geweest. Als we meer geven dan we nemen, verbinden we ons aan een verhaal dat groter is dan onszelf.

 

Stop ermee het leven dat je hebt geleefd te veroordelen en ga verder met het leven dat je misschien nog te leven hebt.

 

Welke fouten je ook hebt gemaakt en hoeveel spijt je verleden mag vertroebelen, plant vandaag een nieuwe boom. Pak er één geheim uit vandaag en breng het in de praktijk of beleef ze gewoon intenser.

 

FOTO: aziz-acharki-U3C79SeHa7k-unsplash

👉Het derde geheim: Word een liefdevol mens

Liefde is leven. En als je liefde mist, mis je het leven

- Leo Buscaglia

Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, heb dan mededogen.

Als jezelf gelukkig wilt zijn, heb dan mededogen.

- De Dalai Lama


 

Ken was al 42 jaar kapper In een klein dorp. “Toen ik begon, waren er 13 andere kappers kom maar maar ik heb ze allemaal overleefd en op die manier ben ik de dorps kapper geworden’, vertel de Ken. ‘Ik ben naar alle begrafenissen geweest, en ik knip hun kleinkinderen nu.’

 

 

De meeste mensen laten hun haar wel eens knippen, en even zitten ze dan in een intieme situatie met een ander mens, pratend en observerend.

Ken wist veel te zeggen over een bevredigend leven, maar hij had zijn ogen,  in die 42 jaar van intieme observatie ook goed de kost gegeven.

 

De geheimen van wat het leven zin en doel geeft waren aan hem niet verspild.

‘Je kijkt lang genoeg toe, en dan krijg je door wat mensen gelukkig maakt’, zei hij. ‘Ik zag dat je een gelukkig mens bent als je liefde hebt in je leven en een baan die je een doel geeft.’ Het duurt niet lang voordat ik wist dat Ken de liefde van zijn familie en vrienden bezat, als ook een baan die hem een diep gevoel van zingeving gaf, nog afgezien van het knippen van haar. Zijn baan stelde hem in staat anderen te dienen en diepe vriendschap te ontwikkelen.

 

Hij vertelde me dat het beste advies dat hij ooit had gekregen van zijn schoonvader kwam, die hem, toen ze nog maar pas een relatie hadden, vertelde dat

 


’Er moeilijke en gemakkelijke gevechten zouden komen en dat dat gewoon een onderdeel van het leven was.

De bankrekening vormt je succes niet - de mensen die je ontmoet en die je leven beïnvloeden komen die vormen je succes.’

 

Als we liefdevolle relaties vooropstellen en de mensen die het dichtst bij ons staan liefdevol behandelen, vinden we geluk. Daarom de tip van flip: zet mensen op de eerste plaats, maak tijd voor diepe vriendschappen. En vraag je iedere dag af af of je met liefde hebt gehandeld ten opzichte van de mensen die het dichtst bij je staan.

Natuurlijk klinkt het gemakkelijk: zet mensen op de eerste plaats en behandel hen met liefde. Wat ik ook ontdekt is dat dit derde geheim eigenlijk een mega groot geheim is.  Veel mensen zetten nog vaak materiële zaken boven mensen.
En doordat we het zo druk hebben, vergeten we degenen die het dichtst bij ons staan met liefde te behandelen.

Veel van de dingen waardoor mensen het meeste spijt van hadden, had betrekking op het feit dat ze er niet echt waren geweest voor de mensen van wie ze hielden.

FOTO:  ta-focando-i3x4Bjmt-Js-unsplash


👉Actie in de taxi:

Het derde geheim is dus: word een liefdevol mens!

 

Alles wat we doen, beïnvloedt al het andere. als we dus voor kiezen om lief te hebben, of het nu onze kinderen of een vreemde betref,  veranderen we de toekomst.

 

 

Hier volgen 4 vragen waar je iedere week over na kunt denken om je te helpen dit geheim de praktijk te brengen:

  • Heb ik vandaag de afgelopen week ruimte gemaakt voor vrienden komen familie en relaties? Liet ik toe dat dingen belangrijker waren dan mensen?
  • Ben ik vandaag/ de afgelopen week vriendelijk en liefdevol geweest ten opzichte van de mensen rondom mij? Hoe kan ik hen morgen of de komende week liefdevolle behandelen?
  • Heb ik vandaag/ de afgelopen week liefde en vriendelijkheid verspreid? Heb ik gehandeld alsof iedere vreemdeling iemand was voor wie ik het verschil kon maken?
  • Welk wolf heb ik vandaag/ de afgelopen week te eten gegeven? Heb ik tijd doorgebracht met mensen die mijn geest verheffen? Heb ik vandaag/ de afgelopen week met liefde naar mezelf toe gehandeld? Heb ik aan negatieve self talk/zelfhypnose gedaan? Plant ik bloemen of onkruid in mijn zelfbewuste geest

 

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald.

 

Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.


 

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel.

 

Op onderliggende pagina’s omschrijven we zo goed mogelijk de verschillende coachingsvormen.

Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de
mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

Mijn ervaring met de coach is uitstekend:

In slechts enkele comfortabele en informele sessies kwamen we al gauw tot een helder geformuleerd doel waaraan ik zelfstandig verder kon werken.

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

 

 

FOTO:  bruno nascimento


Bron: het geheim van een goed leven, John Izzo