· 

Moed tonen beste angsthaas!

Stond ik dan in een zaaltje met 75 mensen, ik mocht de avond aan elkaar kletsen. Waar heb ik me weer in weten te kletsen, waarom doe ik dit soort dingen. Nou, Ina gewoon omdat je dit leuk is, jij kan dit, aldus Marja mijn opdrachtgever.


Draaiboek gemaakt, zweethanden en na de eerste oefening bleef 80% zitten op de stoel. Mmmmm, moed tonen, om die kijkende koppies naar me te zien kijken en toch door te gaan. Gewoon vanuit het hart, in het moment en zonder papier.

Elke dag oefenen in je mentale weerbaarheid, in kleine moedige stappen, is veel effectiever dan te hopen dat je op cruciale momenten er wel moed, moet zijn. Bovendien hebben die kleine moedige daden direct een invloed op jezelf en je omgeving.

Ik was zonder papier een betere presentator dan met papier;-) Anders was ik wel gevraagd als papierator en geen presentator.....

 

foto: hello-i-m-nik-8yCmQODY2SY-unsplash

Verkeerd experimenteren

Ik las een artikel waarin Rob Groen het voorbeeld omschreef van het roemruchte gevangenis experiment, het Stanford-Prison experiment, dat die 1971 werd uitgevoerd.
Sociaal psycholoog Phil Zimardo leidde dit experiment. Hij had een groep studenten verdeeld in gevangenen en bewakers. Het experiment zou twee weken duren, maar werd na 6 dagen stopgezet. De gevangenen en de bewakers bleken zich binnen de kortste keren met overtuiging te gaan gedragen naar hun rol. Oh dear, zo snel past het pak van gevangene of bewaker dus. Gevangenen werden steeds onderdaniger en bewakers kwamen steeds vaker In de verleiding hun macht te misbruiken.

 

Eén van de studenten, Christine Maslach, die interviews afnam in de 'gevangenis’, trok aan de bel en uitte kritiek op de mensonwaardige omstandigheden. Phil Zimbardo was verbijsterd dat zij de enige was van de 50 buitenstaanders die de gevangenis hadden bezocht. Christine had de moed om vraagtekens te zetten bij de moraal van het experiment. Dat was voor Zimbardo de reden zijn focus te verleggen naar die mensen die wel in staat waren weerstand te bieden aan groepsdruk. Het werd zijn levenswerk om aan te tonen dat ieder mens hiertoe in staat is. Hij richtte onder meer de hero Factory op om ‘alledaags heldendom’ In de maatschappij te bevorderen.

1% groei per dag

Pak regelmatig eens iets op waar je tegenop ziet. Houd het overzichtelijk, doe één ding tegelijk. 1% groei per dag is al snel 30% groei in een maand. Zie je op tegen een gesprek op je werk? Pak het op en doe het.

Stel je dat telefoontje al heel lang uit? Pak je mobiel en bel. Heb je al een tijdje spijt van iets, maar heb je dat nooit tegen de desbetreffende persoon gezegd?

 

Waag de sprong.

 

Vind je het altijd ongemakkelijk om te zeggen dat je van je partner houdt? Schenk vanavond een glas wijn in en ga het zeggen. Strippoker mag ook maar is net anders;-)

Denk je al heel lang ‘ik zou eigenlijk….’, accepteer niet langer al je excuses en ga ervoor.


Moed en doen liggen irritant dicht bij elkaar. Niet wachten tot je je moedig genoeg voelt, maar doen. Dat is Waarom Mandela moed een front noemt.

Je doet moedig terwijl je 1000 en doden sterft bent.

 

foto: kamil-pietrzak-BZ_aYmC2HAk-unsplash

👉Tips om meer moed te tonen

Pak dagelijks iets waar je tegenop ziet. Hou het overzichtelijk, kies er één of twee. Je oefent je ‘moed-spier’ ermee, Het is haalbaar en het geeft voldoening.

Als je 1 grote plan hebt, verdeel die dan in concrete doelen. Maak het behapbaar.


Als je door veel moeite heen moet om iets te bereiken:

  • zorg voor een support systeem, rugdekking en bemoediging;
  • bedenk een strategie voor je zwakke momentum (mind-tricks bijvoorbeeld);
  • denk herhaaldelijk de consequenties door van het niet in beweging komen;
  • zet zo concreet en visueel mogelijk het doel neer waarvoor je het doet;
  • zorg voor voldoende ontspanning.
  • train jezelf niet te makkelijk in je eigen overtuigingen of die van anderen te geloven.
  • stel jezelf regelmatig de vraag: is dit ook zo? Het helpt je bij het ontwikkelen van je zelfstandig denkvermogen en bij het opruimen van belemmerende overtuigingen.

Feel the fear and do it anyway

 

foto: glenn-carstens-peters-RLw-UC03Gwc-unsplash

Het grootste gevecht

Het begrijpen van de mensen om je heen, of in elk geval laten zien dat je het wilt begrijpen, is wat mij betreft essentieel. Dat is in je gezin, je vrienden zo en in de zakenwereld dan ook niet anders. Je kunt één grote deal mislopen, omdat je niet genoeg aandacht hebt besteed aan de houding en gedrag van je zakenpartner.
De Chinese krijgsheer Sun Tzu schreef erover in zijn boek The art of War:

If you know the enemy and know yourself, you need not to fear the results of a hundred battles.
If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat.
If you know neither the enemy nor yourself, je wil seccumb every battle


Bron: nu of nooit, dai carter/ factor moed marinka lipsius