· 

Rust hard

Adoptie vindt plaats In de rust

Één van de meest onderschatte variabelen in onze moderne maatschappij wat betreft je beschikbare energie is rust. Alleen vinden we dat nog steeds niet hip/leip/cool in deze tijd, binnen organisaties en in mensen. Hardwerken klinkt leuker...

 

Geïnspireerd door influencers als Gary Fuller en Dwayne 'the rock' Johnson, is de eerste overtuiging dat je non-stop-to-het-gaatje hard moet werken om ook maar een greintje kans te hebben op succes in het leven. Ook op kantoor: het staat goed als je overwerkt. Hart voor de zaak! Vooral ondernemers zie ik pochen over de uren die ze in een week klokken. Als je zegt dat je 70 uur per week werkt want dat beoordeeld als: gedreven ambitieus kom maar ondernemend en krijg je er complimenten voor.

 

Ik was ook zo'n bikkel. Ook ik heb me schuldig gemaakt aan mantra's als: train hard, work hard, play hard.

 

Inmiddels heb ik ingezien dat dit echt absolute nonsens is, want in dat rijtje miste wat relax hard. De gemiddelde Nederlandse professional jaagt zich tenminste eenmaal bijna over de kling door deze instelling. Niet dat Iedereen per se in een burn-out terechtkomt, maar een langdurig verstoorde werk-privé balans, te hoge werkdruk en veel stress is de meeste niet vreemd.

 

In deze blog proberen we om een omkeer teweeg te brengen. Nogmaals: ons doel is te krijgen van meer mentale en fysieke energie en het omarmen van rust is hier doorslaggevend in.

 

Want stress is heerlijk, maar niet altijd!

 

 simon-infanger-hgdh6IwKi7Y-unsplash

Sportrusten

Topatleten weten dit allang: rusten is minstens even belangrijk als trainen. Ik weet nog dat ik de documentaire Demolition man van de toenmalig Pride-vechter Alistair Overeem zag waarin te zien was. Hij ging, in de middag, na zijn post workout-maaltijd naar zijn bed. Held of watje?!

Terwijl ik overdag en zlefs avonden kon volproppen, het maximale gaan waar maken. Of kan je het ook bereiken met pieken op de juiste momenten door te rusten op de juiste momenten. Net als topsporters. Ze proberen hun prestaties te optimaliseren.

 

Tja, dat rusten in een verloren vaardigheid. Geconditioneerd door onze razendsnelle maatschappij zijn we gewend geraakt aan alles meteen en alles tegelijkertijd doen. Instant gratification speelt een grote rol, waardoor we de feeling met oude ritmes en doorlooptijden zoals de seizoenen verliezen. Biologische boeren begrijpen door de aard van hun werk dat dingen soms tijd nodig hebben. Soms moet je de grond bewerken op, soms moet je de grond met rust Laten. Zoals in Twente zeggen: heanig an. doe maar niet zo druk. Soms moeten dingen herstellen, rijpen of gaarkoken. Gun het zijn tijd. Laat het proces zijn werk doen.

Kalm aan, en rap een beetje

Het gevoel van urgentie en druk dat de hele dag aanwezig is, is zelf opgelegd. Hoewel het je bij sommige bedrijven ook wordt aangedaan door je collega's. Ik heb mensen snerende opmerkingen horen maken tegen collega's die wat eerder naar huis gingen op een vrijdag. ‘Weekend begint mooi op tijd daar in Wesp’, of ‘had je nog wat overuren?’ vaak zijn het de haantjes of wannabe’s met management ambities die dit toontje zingen. Van die profilerende über professionals. Laat je door dit soort mensen niet gek maken. Sterker nog: spreek zuiver en benoem de dynamiek, ik noem dat geweldloze communicatie. Werkt 100% van de gevallen. Ik weet dit omdat ik één van hen was.

 

Rust is ook nodig voor reflectie. Bovendien geeft rust het herstel en past je lichaam zich aan. Deze adopties leveren vaak meer energie op. Ook weten we allemaal hoe je je kan voelen na een goede nacht slaap. Energiek én gemotiveerd! Deze prettige emotionele staat brengt vaak ook een hoop daadkracht met zich mee.

Dus rusten is kei hard werken!

 

foto ignacio-amenabar-2dkgXTfPfTg-unsplash (1)

👉Herken de signalen!

Luister vaker naar stop-emoties

Als je vermoeid raakt merk je dat aan een vermoeid gevoel in je lichaam, maar ook aan je stemming: wie moe is, krijgt minder zin. Je wilt liever iets anders doen, of even uitrusten. Deze signalen van vermoeidheid noemde hoogleraar arbeidspsychologie Theo Meijman stop-emoties. Ze vertellen je dat het tijd is om even te stoppen met je werkzaamheden, zodat je lichaam of geest tijd krijgt om te herstellen. Hoe langer je doorgaat, hoe sterker deze stopstreep je emoties worden.

 

Voorbeelden van stop-emoties zijn:

  • je wilt stoppen en even rustig of iets anders doen
  • je hebt minder zin
  • je bent sneller geïrriteerd (korte lontje)
  • je bent sneller afgeleid, Je kunt je  minder makkelijk concentreren
  • je wilt even gaan slapen

Stop emoties zijn lastige signalen, omdat je ze kan negeren. We leren al vroeg in ons leven om vermoeidheid minder serieus te nemen. In vaker rusten of een beetje lummelen wordt al snel gezien als een gebrek aan motivatie, of onvoldoende inzet

Om goed tot rust te komen zijn 3 dingen bijzonder belangrijk: slaap, ontspanning en ademhaling

👉Slaap

Evalueer je slaap

Eerst moet je weten hoe je huidige slaappatroon is. Houd een week lang de antwoorden op de volgende vragen bij:

1 Hoe laat ging je naar bed? 

2 Werd vanzelf wakker of door de wekker?

3 Sliep je tussen de 7 - 8 uur?

4 Hoe vaak ben je geworden kom maar voor zover je dat nog weet?

5 Geef je slaap een rapportcijfer

6 Hoe was  je energie overdag?

 

Optimaliseer je slaap

Kan het wel wat beter met jouw slaap? Probeer deze stappen dan eens en kijken of het verbetert.

1 Maak een mini dump voor het slapen: schrijf op waar je over maalt

2 De voor je gaat slapen 5 tot 10 minuten buikademhaling

3 Een powernap overdag. Maar let op: Als je overdag teveel slaapt, verstoort dat je natuurlijke slaap-waakritme. Een goede tip hier is de sleutel slaap: je houdt bij het wegdommelen een sleutel vast. Op het moment dat de sleutel valt, ben je te diep in slaap en moet je weer wakker worden

4 Slaap niet langer dan 8,5 uur per nacht

5 Zorg voor een duidelijk’ overdag-ritme: ga naar buiten,  beweeg In de zon, dan maak je de juiste hormonen aan 

6 Zorg voor een duidelijk ‘nacht-ritme’: beperk schermtijd s avonds (eventueel met speciale bril), doe een zacht peertje in je badkamer lamp zodat je niet weer klaarwakker wordt Als je gaat tandenpoetsen, laat je telefoon beneden (of op zacht licht) en houd je slaapkamer koel (18 graden) en donker

7 Neem vitamine D3

 

foto CSR

👉Ontspannen

Er zijn veel manieren om te ontspannen. Een avondje tv kijken of gamen is niet hetzelfde als ontspannen. Het is meer een vorm van afleiding. Je richt je aandacht op iets anders, maar je hoofd is nog volop actief. Ontspannen betekent dat je tot rust komt en je hoofd leeg maakt.

 

Er zijn veel technieken die Je kunt helpen te ontspannen. Je hebt technieken die zich vooral op je lichaam richten en technieken die zich meer op je brein richten. Bij de één werkt dit, bij de ander werk tot. Bespreek je voorkeuren met je coach en probeer het vooral zelf uit.

 

Welke techniek(en) je uiteindelijk ook kiest om je te ontspannen, zorg ervoor dat de omstandigheden optimaal zijn: Ik ga in een rustige omgeving zitten of liggen (in een lekkere stoel of op bed). zorg ervoor dat je het lekker warm hebt en dat mensen of berichten op je telefoon je niet kunnen storen.

Hier vind je nog meer rust tips!

 

Kortom, voeg nog meer proactief ontspannen toe in je agenda

👉Ademhaling

De onbetwiste eerste levensbehoefte. Ondanks dat je niet langer dan een paar minuten zonder ademen kan, besteden we daar In het westen weinig aandacht aan. Dit komt omdat de ademhaling het grootste gedeelte van de tijd vanzelf gaat.

 

Omdat je ademhaling volledig onbewust plaatsvindt, krijgt het niet de aandacht die het verdient. Dat is jammer, want je ademhaling is de belangrijkste functie in je lichaam put je voert er niet alleen zuurstof mee aan voor je hersenen en je spieren, maar je ademt voelt ook het grootste gedeelte van de afvalstoffen weer naar buiten kunt als je door je neus ademt, zuiver je de lucht die je binnenkrijgt.

 

Dus, adem meer door je neus. mijn belangrijkste tip: plak je mond af als je gaat slapen met medische tape. Zo dwing je jezelf tijdens je slaap door je neus te ademen. Wat levert een goede ademhaling je op:

  • betere mentale prestaties
  • minder stress
  • betere slaap
  • meer energie

 

 foto pero-kalimero-9BJRGlqoIUk-unsplash

👉Hoe verbeter je je ademhaling?

Ademhalingsoefeningen kunnen veel opleveren. Door iedere dag bewust bezig te zijn met je ademhaling, breng je niet alleen ontspanning in je lijf maar ook overzicht in je hoofd. Je voelt minder stress en je metalen prestaties verbeteren direct.

 

Een korte oefening van 5 à 10 minuten per dag kan genoeg zijn om je ademhaling substantieel te verbeteren. Je kan zelf bepalen of je deze oefening aan het begin of aan het einde van de dag doet kunt Als je wilt, kan je rustgevende muziek opzetten. Het is belangrijk dat je de oefening liggend uitvoert. Niet Alleen is dit comfortabele, maar je kan op deze manier ook niet vallen mocht je onverhoopt wat duizelig of licht in je hoofd worden. 

 

Instructie:

 

 1 Ga zo gemakkelijk mogelijk zitten of liggen.

 2 Sluit je ogen.

 3 Leg je handen op je buik; voel hoe je buik op en neer gaat.

 4 Adem in door je buik uit te zetten. Je voelt je buik bol worden.

 5 Adem direct uit en voel je buik weer platter worden.

 6 Wacht kort tussen de volgende inademing (ongeveer zo lang dat je kunt zeggen: ik wacht even).

 7 Adem in en tel in gedachten (1, 2, 3, 4, …).

 8 Adem uit en tel in gedachten even ver als bij het inademen.

 9 Neem een pauze die ongeveer even lang duurt als: ‘ik wacht even’. 

10 Begin dan weer met inademen en tellen; herhaal de oefening enige keren.

11 Stel je voor dat je bij elke uitademing wat meer spanning loslaat … 

 

Als je het benauwd krijgt door het tellen, laat het dan achterwege. Het volgen van het bol en plat worden van de buik volstaat meestal.

 

Deze oefening is simpel en nog veel verschillende momenten toe te passen. Achter de coulissen, vlak voordat je begint aan je presentatie. Voor je aanklopt bij de Kamer waar je sollicitatiegesprek is, houd je even halt op de gang. Met 4 tot 6 herhalingen maak je jezelf een stuk rustiger en kalmer.

 

Rust is best lekker😉

 foto ANGELOS MAGALANPOULOS-unsplash


bron: CSR centrum, Get your shit together michiel vos