· 

Wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen

De eerste keer dat ik oog in oog stond met Clown Bassie was op het Avonturenpark. Hij als clown zonder make-up, ik als teamleider Horeca. Het had een romantisch verhaal kunnen worden maar ik val niet op clowns, zie soms teveel, vermoeiende clownsneuzen om me heen. 
Daar waar ik het gesprek luchtig wilde houden gaf hij de toon van het gesprek aan.

 

'Luister eens meisje, in de eerste plaats ben ik ondernemer en daarna pas clown.' 

Allememaggi's, die ben ik nooit meer vergeten, ik ben ook altijd de ondernemer en daarna pas coach, trainer en zoveel meer.

 

Maar dat lachen is toch wel een ding!

Van streepje naar boog

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen gemiddeld zo’n tweehonderd keer per dag lachen. Ze kunnen werkelijk om van alles lachen. Om zichzelf, om iets wat ze zien of om iets wat ze doen. Iedereen herkent hun speelsheid, spontaniteit en vrolijkheid. Dit vinden we heerlijk om te zien en mee te beleven! 

 

Volwassenen lachen gemiddeld slechts 15 keer per dag. Maar 15 keer! Sommigen zitten zelfs onder dit gemiddelde. Wat is er in hemelsnaam gebeurd?! Of beter gezegd: waar is het met ons misgegaan? 

Het lijkt er op dat wij, als volwassenen, vinden dat we vooral serieus moeten zijn. Want dan zijn we goed bezig! Dan gedragen we ons ‘volwassen en gepast’. Helaas is deze overtuiging in veel bedrijven terug te vinden. Serieuze managers, serieuze mensen en allemaal serieuze zaken. Alsof er wordt gezegd: ‘Wij zijn zo belangrijk bezig dat wij geen tijd hebben om te lachen.’ 

 

Zou dit ons werkelijk het meeste brengen? Zou dit een remmend of een stimulerend effect hebben op de algehele werkhouding en het bedrijfsresultaat? Zeer waarschijnlijk niet. 

De meesten van ons zouden kunnen beginnen met zichzelf minder serieus te nemen en meer te ontspannen. Natuurlijk gaat het altijd om de balans tussen plezier maken en de serieuze kant van de zaak. Niet het een of het ander, maar het een én het ander. Dit geldt zowel in ons zakelijke leven als ons privéleven.

 

 Lachen ontspant, relativeert en is uitermate gezond 

Van streepje naar boog

Waarschijnlijk zouden de meesten van ons graag meer lachen dan ze nu dagelijks doen. Lachen is zeer goed voor lichaam en geest. Lachen brengt ons dichtbij onszelf en brengt mensen bij elkaar. Ons hele systeem houdt er van. 

 

Hoe vaak lach jij per dag? Wanneer heb jij voor het laatst tot tranen toe gelachen? Wat moet er gebeuren om je mondhoeken te laten krullen? Waarschijnlijk niet eens zoveel. Door je meer bewust te zijn van de gezonde werking van lachen, bepaalde overtuigingen los te laten of grappige momenten toe te laten, zal je lachfrequentie toenemen. 

 

Daarnaast kunnen we meer lachen en onszelf prettiger voelen door tijd vrij te maken voor de leuke dingen van het leven en te genieten van alle kleine momenten die ons een positief gevoel geven. 

Besluit vandaag met meer humor en plezier naar je eigen binnen- en buitenwereld te kijken, dan zal je levensvreugde tot ongekende hoogte stijgen!

 

 

foto Unsplash: Marcela rogante


Life is a game, just play it!

- Chinees gezegde