· 

Ik wil graag mijn (ongezonde) patronen doorbreken, hoe doe ik dit?

Zo, de 1e 9 dagen van 2022 zijn een feit.

Jeumig, wat is de wereld al veranderd. De weegschaal staat na al die oliebollen op scherp, de ogen loensen in het koppie. En ben jij er al uit?

 

Zin om even wat te reflecteren op dat afgelopen jaar? Komt ie, 5 waanzinnige vragen:

1. Wat zijn drie mooie momenten van 2021?

2. Wat was je beste beslissing?

3. Welke mensen heb je dit jaar ontmoet die een bijzondere bijdrage aan je leven hebben geleverd?

4. Waaraan heb je tijd en aandacht verspild?

5. Wat waren dit jaar waardevolle inzichten voor je?

 

                                                                                                                                                       foto Unsplash: geran-de-klerk-AX9sJ-mPoL4-unsplash

Hoe kun je negatieve patronen doorbreken?!

En heb je al goede voornemens voor het nieuwe jaar van plan om van baan te veranderen? De beste tijd om van baan te veranderen is nu! Organisaties zoeken naar die vak kanjer en team idioot.  Of schijt je bagger net zoals Robin. 51 jaar en iets teveel buikje en veel te veel stress. Weet je Ina: 

‘Door mijn gedrevenheid val ik snel terug in het bestaande patroon. En verdring dan snel hetgeen ik eigenlijk wel weet. Verandering is ook een beetje pijnlijden. Ik loop daar misschien ook wel te makkelijk voor weg. Omdat ik het alternatief ook nog niet in beeld (beoogde functie) kom ik ook niet verder.’

 

Welke onwenselijke patronen doorloop jij regelmatig? Wat zijn de obstakels die keer op keer terugkeren in jouw leven? Kun je zien hoe jij de gemeenschappelijke factor bent in al die situaties? Vraag het eens aan goede vrienden: ”In welke valkuilen stap ik keer op keer volgens jou?” De kans is groot dat het antwoord nuttig en verfrissend is.

Hoe kun je negatieve patronen doorbreken?! Gewoon door betere gewoontes aan te leren!

Vaste patronen maken het leven makkelijker(als ze maar positief zijn…)

Veel dingen gaan vanzelf. Zo is het logisch om na het ontbijt je tanden te poetsen. Daar hoef je niet over na te denken. Helaas zijn er ook slechte gewoontes die je op de automatische piloot uitvoert. Kak irritant, hoe stop je met deze negatieve patronen? Klim op je olifant en ga hem aansturen! Klinkt vast vaag dus lees je mee?!

 

 

 

We zijn best wel gewoontedieren.
Neem bijvoorbeeld je ochtend: zonder nadenken: opstaan, verzorgen, ontbijten, kinderen naar school brengen, door naar je werk. Zo ziet grofweg elke ochtend eruit.

En dat is fijn, want hierdoor hoef je niet telkens je hersenen te pijnigen over wat de volgende stap is. Jij voert je handelingen op de automatische piloot uit waardoor je tijd én mentale capaciteit

overhoudt voor grotere zaken. 

 

                                                                                                                                                                        foto: daniil-komov-KIXHpOMF4fU-unsplash

|Tip: altijd haast & stress? Volg onze 'Balanceren door grip op stress' inspiratieclass

Routine, gewoonten en vaste patronen

Routine, gewoonten en vaste patronen kunnen je leven dus vergemakkelijken. Lees: kunnen. Want niet iedere ingesleten handeling of gedachte is even productief of positief daarentegen. 

Mijn gewoonte om na een leuke teamsessie, onderweg naar huis, de mini snickers op te vreten. Is een leuke gewoonte maar bar slecht!

Wanneer je namelijk onbewust slechte gewoonten deel hebt laten uitmaken van je leven, kan dat invloed hebben op je (werk)geluk, productiviteit en de resultaten die je neerzet. Een kansloze automatische piloot. 

Je luiken openen en gelijk je smartphone te checken. Doe je al jaren. Toch wil dat niet zeggen dat deze gewoonte positief is voor je mentale welzijn. 

 

Kortom: vaste patronen en gewoonten zijn fantastisch, mits ze positief gedrag bevorderen. Houd je daarentegen vast aan slechte gewoonten, dan ist handig dat je die gaat afleren. Hoe? De Olifant in de bek te kijken! 

 

👉1. De korte versie….

Just F#cking Do It!

Alleen actie leidt tot resultaat en vooruitgang. Je moet overgaan tot ACTIE. Tijd en energie erin stoppen. Hoe kan ik het nog duidelijker maken?!

 

Nunc aut nunquam!

De betekenis van bovenstaand tekst?! Én het motto van Korps Commandotroepen:

 

Nu of nooit!

Hun filosofie is dat als je tot ACTIE overgaat, je het overtuigend en met de meest mogelijke impact moet doen. Het vergroten van je daadkracht en zorgen dat het effect van wat je doet zo groot mogelijk is.

 

Dat gaat over efficiënt werken (80-20-regel) en over aan de juiste dingen werken (Eisenhower-matrix), over de juiste voorwaarden scheppen om productief en prettig te werken (flow vogel😉) en over hoe je je agenda slim inricht.

Want timemanagement is dood, bam🥊 jonge! Het is bullshit.

Een minuut die je eenmaal besteed hebt komt nooit meer terug. Tijd is schaars en (dus) waardevol – behandel het dan ook zo.

 

                                                                                                                                                                foto Unsplash: will-myers-MRJXnuc85jA-unsplash

Ter lering & vermaak:

Een mooi inspirerend filmpje van Nigel Marsh. How to make work-life balance work...

👉2. De lange versie….

Patronen doorbreken met Olifant & Ruiter!

KISS, Keep It Simple Stupid!   

Dat houdt in dat je je gedrag, gevoelens en gedachten afstemt op je omgeving en anderen. Petr Ludwig heeft dit mooi omschreven in zijn boek ‘Een einde aan uitstelgedrag’ zijn mooie metafoor voor; een met een olifant en een ruiter. 

 

Die olifant staat voor emotie. Hij is groot, krachtig en sterk. De ruiter is jouw ratio. Klein, en laat zich al snel overrompelen door de olifant wanneer hij deze niet in de hand heeft.


Willen de olifant en de ruiter (emotie en ratio) beide dezelfde kant op, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Jij wil graag sporten en je weet dat jij je hierdoor goed voelt, dus het lukt je zonder moeite. 

Willen ze daarentegen allebei een andere kant uit, dan zal die ruiter flink moeten bijsturen. En dat kost kracht en energie. Tja, zo’n Olifant is zo wendbaar als een …..Olifant. 

Zo weet je heus wel dat je voor het slapengaan je telefoon links moet laten liggen, maar je emotionele ‘ik’ vind het wel plezierig om je te verliezen in vage kattenfilmpjes. 

Het kost jou dan heel wat wilskracht om jezelf hiervan te weerhouden. Vaak met het gevolg dat je toch toegeeft. Zeker wanneer je moe bent en een rotdag op het werk hebt gehad. Voor je het weet is het middernacht en heb je een lamme scrol vinger en een windende, slapende partner naast je!

 

                                                                                                                                                                    foto:  cameron-venti-ld9BAWs3-pM-unsplash

👉De teugels van de ruiter!

3 tips om negatieve patronen te doorbreken

HOE DOORBREEK JE PATRONEN?

 

Zeker wanneer je moe, gestrest of hongerig bent — jouw olifant is dan sterker dan je ruiter.

Leer je daarentegen met je wilskracht meebewegen, dan kost het doorbreken van negatieve patronen minder moeite.

Zelfreguleren, noemden we dat. Dat kan je op een aantal manieren doen:

 

  1. Jezelf mentaal en fysiek gezond houden. Beweeg voldoende, let op je voeding en weet dat ook je mentale staat invloed heeft op het volhouden van goede gewoontes.

  2. Kies 1 a 2 sleutelgewoonten. Focussen op gewoonten die andere zaken in gang zetten doet het balletje rollen en kost jou minder kracht.

  3. Bouw het langzaam op. Nieuwe gewoonten worden routines wanneer je ze stukje bij beetje het in je leven implementeert. Niet hoog van de toren blazen dus, maar die lat lekker laag. 

                                                                                                                                                                   foto: zulmaury-saavedra-zh0J32MrJfA-unsplash


Bekijk ook eens deze video van Sajeda Batra waarin ze het heeft over hoe je het onderbewustzijn herschrijft...

👉En relax!!!!! Het is wat het is…

En dat is oké, het is wat het is.

Veranderen kost tijd. En die tijd kun je nemen, want als het je lukt om die verandering door te voeren dan is het voor de rest van je leven.

Als je een jaar nodig hebt om je suikerverslaving overboord te gooien, dan is dat maar zo. Je zult er vervolgens decennia van profiteren, dus wat geeft het dat je aanpassing een paar maanden uitloopt?

Zet kleine, liefdevolle stappen. Eén voor één, neem je tijd. Alles wat de moeite waard is kost moeite. En Rome is ook niet in één dag gebouwd. Geen idee wat dat hiermee te maken heeft, maar dat is wat mensen zeggen. 🤷🏼‍♂️

 

                                                                                                                                                             foto Unsplash: caspar-rae-CVeouMnjWBQ-unsplash

Hoe meer discipline je hebt, des te moeiteloze je ongewenste patronen doorbreekt. Wil je weten hoe je stap voor stap meer discipline ontwikkelt?

Onze 🎇Inspiratie Classes helpen je meer discipline ontwikkelen in een paar weken tijd. Zodat je je dromen waar kunt maken en de beste versie van jezelf kunt worden.

 

bron & Inspiratie  Tijdwinst slechte gewoontes doorbreken, Get your shit together, You tube How to rewire the subconscious mind | Sajeda Batra | TEDxEMWS/ TedTalk,   Nigel Marsh. How to make work-life balance work...