· 

Werk-privé balans

Of het nou gaat over de millennial, een leidinggevende, ondernemer of iemand op weg naar z'n pensioen.

Je moet  een hoop keuzes maken en dat is best lastig. Het is belangrijk dat je kiest wat je leuk vindt, maar er zijn veel meer zaken die meewegen in de uiteindelijke keuze voor een specialisme of baan. Maar hoe zit het met de werkdruk en de werk-privé balans? Hoe zwaar weegt dat mee in het maken van je keuze?

 

Bij het ene specialisme is de werkdruk hoger dan bij het andere en op sommige plekken is er eerder sprake van een werk-privé disbalans dan een balans. Er is steeds meer aandacht voor, wat ook terugkomt in het nieuws.

Ruim 17% van de werknemers ervaart burn-outklachten. Nederlanders vaak werk gerelateerde stressklachten. Zorguitgaven voor burn-out 17 Miljoen*. 
Overwerken is het nieuwe normaal!

 

                                                                                                                                                                   foto: nathan-dumlao-3kZpELkaxHc-unsplash

Maar hoe komt dat dan? Leggen we het onszelf op of is het ‘het systeem’ dat het van ons vraagt?

Volgens mij gaat het om een combinatie van beiden. We zijn natuurlijk wel wat FOMO (fear of missing out) streberig, want het leven = maakbaar. Dus kan ik alles bereiken wat ik wil bereiken. Het leven is soms net een pizza, ik wil het nu. Bestellen maar én daar is ie al!

 

Aan de andere kant zijn er weinig te gek leuke banen, werk genoeg, maar neem ik daar genoegen mee. Dat zal zeker invloed hebben op het accepteren van een hoge werkdruk of veel onbetaalde extra uren.


Door schade en schande

Een andere vraag is dan of een hoge werkdruk en veel extra uren slecht is? Je leert natuurlijk ook meer in extra uren, mits de begeleiding goed is, en een hoge werkdruk kan ook energie geven.

Maar het is een feit dat té veel extra uren en een té hoge werkdruk niet goed zijn voor je mentale gezondheid. Je hebt het simpelweg ook tijd nodig om op te laden en te ontspannen.


Weet jij hoe je lichaam het beste tot rust komt?
Of wat voor jou energiegevers en energievreters zijn?


Het is goed om dat eens in kaart te brengen en desnoods je rustmoment gewoon in te plannen.


Spiegel spiegeltje aan de wand

Als ik naar mezelf kijk heb ik me echt wel eens wat overwerkt gevoeld. Tijdens het ondernemen, het continu ‘’aan’’ staan, het altijd zo goed mogelijk willen doen (ja, ook ik ben een streber). Je overmatig bewust zijn van alles wat je nog niet weet en daarom veel op zoeken of studeren in de avonduren, met daarnaast een het opstarten van de zaak.


Ik was soms zo moe van alle indrukken dat ik het gevoel had dagen te kunnen slapen. Ook tijdens mijn baan bij het Dolfinarium was die balans soms ver te zoeken, want je hoort de hele dag van alles wat je nog niet kunt of weet, er bleef dus altijd wel iets te studeren. En daarnaast wilde ik natuurlijk bij elk feestje, de toneelvereniging, een marathon lopen, de filmavond of borrelmoment zijn! Hele leuke dingen, maar ook die kosten energie.

                                                                                                                                                foto josue-isai-ramos-figueroa-qvBYnMuNJ9A-unsplash (1)

Gelukkig weet ik inmiddels best goed hoe ik zorg dat zaken in balans zijn. Mijn belangrijkste tips:

  • Ken je energievreters (hallo volle werkweek) en je energiegevers (ik word helemaal zen van een avondje in bad inclusief Netflix).

  • Maak een (realistische) planning. Bedenk wat je op een dag wilt doen en doe dat ook, dan hoef je daar alvast niet meer over na te denken.

  • Plan de energiegevers ook in! Zo zorg je ervoor dat die ook daadwerkelijk gebeuren en je agenda niet opeens propvol is. Zodat je niet eens tijd hebt voor een ontspannen avondwandeling, lekker lange warme douche of FaceTime avond met je beste vriendin.

  • Probeer de signalen van je lichaam te leren kennen, als die aangeeft dat je toe bent aan rust. Zo ga ik vrijwel automatisch meer koffie drinken als ik moe ben, kan ik in de ochtend moeilijker m’n bed uit en ben ik te lui om zelf lunch klaar te maken en ga ik het standaard halen (of eet ik niet, foei). Ik heb sneller hoofdpijn en stel huishoudelijke taken (nog meer) uit. Als je de signalen sneller herkent kun je er sneller op anticiperen en komt het niet tot stress of burn-out klachten.

  • Nee is ook een antwoord, je kunt niet alles. Kies wat je het leukst vindt of je het meeste energie geeft!

  • Wees lief voor jezelf en accepteer dat er maar 24 uur in een dag zitten. Zo vond ik het eerder suf om heel vroeg te gaan slapen, inmiddels weet ik dat ik net een baby ben en 8-9 uur slaap nodig heb. Avondje om 21.00 uur naar bed? Heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 foto tj-holowaychuk-1EYMue_AwDw-unsplash (3)

Beantwoord onderstaande vragen eens voor jezelf en probeer echt eerlijk te zijn.

👉Wat vind jij het allerleukst om te doen? Waar krijg je energie van? Stel dat er een uur langer in de dag zat, wat zou je dan gaan doen? En wat daarvan zou je nu al kunnen doen?

 

👉Welke signalen geeft jouw lichaam? Zie je ze? En als je ze ziet, luister je er dan ook naar?

 

👉Jouw signalen herkennen en hier iets mee doen is het halve werk. Zorg goed voor jezelf en geniet van het feit dat je mag werken als ondernemer, leidinggevende of medewerker van een kaaswinkel, want dat is toch echt het mooiste beroep dat er is!

En net als draadjesvlees, je kan ook gebruik maken van een goeie pan Jus! Het noodplan ‘SUDR-en’

Niet meer volhouden/ een schepje er bovenop/ ‘alleen dit nog even’/ ‘het is alleen maar tot.....’. Nu écht niet meer steeds doorgaan.

 

Haal de druk van de ketel, zeg zo veel mogelijk af (ook ‘leuke afspraken’): ‘Nu even niet!’

 

Hef deadlines op, of stel ze uit.

Geef taken door aan anderen.

Zorg voor eigen ruimte, tijd en rust.

 

 

‘SUDR-en’ = Zo veel mogelijk taken:

o Schrappen

o Uitstellen

o Delegeren

o Reorganiseren

 

                                                                                                                                                             foto: kari-shea-eMzblc6JmXM-unsplash

bron: *Jonge dokter 

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/huidige-situatie