· 

Hoe ga je professioneel om met iemand die verbaal een grens overgaat?

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG EN WEERSTAND

Medewerkers die zich vol zelfvertrouwen staande houden in een situatie met grensoverschrijdend gedrag en/ of dit kunnen voorkomen. Dat is waar deze training omdraait! Best een uitdaging. Weerstand komt steeds vaker voor en soms is het lastig te bepalen wat je al dan niet accepteert. Met duidelijke richtlijnen en praktische handvatten vergroten we tijdens deze training het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van medewerkers! 

 

Misschien heb je het al eens gemerkt?! Mensen worden steeds mondiger, en dat kan best moeilijk zijn. Want hoe ga je professioneel om met iemand die verbaal een grens over gaat? Dat is waar deze training ‘ Grensoverschrijdend gedrag en weerstand’ over gaat. 

 

• Hoe voelt agressie?; 

• Op welke manier ga je met de drie belangrijkste vormen om?;

• Hoe kun je agressie voorkomen?;

• Wat kun je doen om het te de-escaleren?;

• Hoe ga je het contact aan?;

• Op welke manier spreek je mensen professioneel aan?;

• Waar ligt jouw grens en hoe of wanneer geef je dit aan?;

• Hoe ga je om met spanning en stress?;

• Op welke manier treed je op als derde partij in een agressieve situatie?;

• Op welke manier gebruik je non-verbale communicatie op een slimme manier?;

• Op welke manier luister je actief en laat je dit ook blijken?; 

 

foto Unsplash: jan-kopriva

Zet je trots opzij

We vallen meteen maar met de deur in huis. Onze trots zit ons regelmatig in de weg. Soms een beetje en soms heel erg. 

Vooral in situaties van ruzie, strijd of onenigheid is het moeilijk om onze trots opzij te zetten. Dan blijven we vastzitten, luisteren we niet naar elkaar en komen we geen stap vooruit. 

 

Door onze trots opzij te zetten, scheppen we weer ruimte. Ruimte om tot elkaar te komen en tot een bevredigende invulling te komen. Dit voelt als een grote stap en geeft veel voldoening als het lukt.

 Door onze trots opzij te zetten, scheppen we weer ruimte

 

De vraag is of jij bereid bent om als eerste je trots in een discussie te laten varen? Omdat je gelooft dat dit tot meer resultaat leidt dan koppig en standvastig te blijven en je eigen gelijk te willen halen. Ben jij hiertoe bereid om dit daadwerkelijk te doen? 

 

foto Unsplash Sarah Ardin

Twee Joodse broers

Een bekende uitspraak is: ‘wil je gelijk of wil je geluk?’. We illustreren deze uitspraak met een verhaal over twee Joodse broers. 

 

Twee Joodse broers hebben al jaren ruzie. Hoewel ze nauwelijks met elkaar spreken, besluiten ze op een dag hun kwestie voor te leggen aan een wijze rabbi. 

 

De oudste broer gaat in de ochtend alleen naar de tempel van de rabbi. Deze rabbi zit in een kleine zaal samen met zijn leerling. De oudste broer komt binnen en gedurende een half uur vertelt hij zijn verhaal, wat er is gebeurd en waarom hij van zijn standpunt overtuigd is. De rabbi zit de gehele tijd zwijgzaam te luisteren en wacht totdat de oudste broer is uitgesproken. Dan zegt de rabbi slechts één zin: ‘Jij hebt helemaal gelijk.’ 

De oudste broer dankt de rabbi hartelijk en loopt met grote tevredenheid naar huis. ‘Zie je wel. Ik had gelijk’, dacht hij bij zichzelf. En hij was vol trots. 

 

In de middag gaat de jongste broer naar de rabbi om zijn verhaal te doen. De rabbi zit wederom in de kleine zaal samen met zijn leerling. Gedurende een half uur vertelt de jongste broer zijn verhaal, wat er is gebeurd en waarom hij van zijn eigen standpunt overtuigd is. De rabbi zit wederom de gehele tijd zwijgzaam te luisteren en wacht totdat de jongste broer is uitgesproken. Dan zegt de rabbi slechts één zin: ‘Jij hebt helemaal gelijk.’ 

Ook de jongste broer dankt de rabbi hartelijk en loopt met grote tevredenheid naar huis. ‘Zie je wel. Ik wist het wel. Ik had gelijk’, zei hij tegen zichzelf. Ook hij was vol trots

 

Nadat de jongste broer vertrokken was, wilde de rabbi opstaan om de tempel te verlaten. Maar toen deed de leerling, die alle tijd in stilte had geluisterd, zijn mond open. Hij kon het niet laten om zijn meester aan te spreken. En hij zei: ‘Meester, wat doet u nu? Beide verhalen van de twee broers waren compleet tegenovergesteld en u geeft ze allebei gelijk. Dat kunt u toch niet maken? En dat hoort u als meester toch helemaal niet te doen?’

Waarop de rabbi op een rustige toon antwoordt: ‘Jij hebt helemaal gelijk.’

Loslaten

De boodschap van bovenstaand verhaal is dat iedereen zo graag zijn gelijk wil halen dat het nauwelijks zin heeft om hier tegenin te gaan. Dat is slechts tijdverspilling. Daarom opnieuw de vraag: wil je gelijk of wil je geluk? 

Wanneer we ons oordeel en onze trots kunnen loslaten, zullen we merken dat dingen makkelijker op hun plek vallen, alle betrokkenen gelukkiger zijn, en de uitkomst vaak beter is. 

 

Natuurlijk is het prima om over een onderwerp te discussiëren, mits dit gebeurt in een sfeer van wederzijds respect, vertrouwen en harmonie. Dan kan het nuttig zijn om verschillende zienswijzen op tafel te leggen om gezamenlijk tot het beste resultaat te komen. Het gaat erom dat onze trots het gesprek niet in de weg zit. Want dan gaat het meestal mis en ontstaan er onnodige discussies, conflicten en frustraties. 


Stimulus-respons

Soms lijkt het wel eens of mensen en dieren nauwelijks van elkaar verschillen. Maar gelukkig is er toch wel een groot verschil tussen mens en dier. Dit heet het bewustzijn

 

Een manier om dit nader uit te leggen is het principe van stimulus-respons. Dat is een dierlijk principe, een oerprincipe. 

 

De vraag is of jij bereid bent om als eerste

je trots in een discussie te laten varen?

 

Het principe van stimulus-respons wil zeggen dat er in een situatie een bepaalde trigger (stimulus) ontstaat, waarop een automatische reactie (respons) plaatsvindt. Deze reactie gebeurt zonder bewust na te denken. Het gebeurt gewoon. 

Dierlijk gedrag bestaat uitsluitend uit stimulusrespons processen. Het is als het ware: actie – reactie, actie – reactie, actie – reactie. En ga zo maar door. Anders gezegd: dieren volgen hun instinct en kunnen daar niet van afwijken.

 

foto Unsplash: enrique-ortega-miranda-Zol

Vrije keuze

Mensen beschikken over zelfbewustzijn. We hebben een extra stuk hersenschors. Dit onderscheidt ons van dieren. Het stimulus-respons mechanisme is echter ook in mensen actief. Vooral in ons onderbewuste. En nu komt het: dankzij ons zelfbewustzijn, zijn we in staat om een ‘tussenstap’ te plaatsen, namelijk: stimulus –

vrije keuze – respons. 

 

En daar, in de tussenstap van de vrije keuze, zit het grote verschil. Hierdoor kunnen we onze eigen reactie bepalen op de situatie die zich voordoet. Wij zijn niet veroordeeld tot automatisch gedrag, we kunnen zelf kiezen hoe te reageren. 

 

Een voorbeeld: iemand reageert onvriendelijk of geïrriteerd. Dan ontstaat vaak de neiging, de automatische reactie, om geïrriteerd of boos te reageren. Je kan je voorstellen dat dit niet heel effectief is. 

Wanneer we uitgaan van stimulus – vrije keuze – respons, kunnen we zelf beslissen hoe we reageren. Bijvoorbeeld door rustig te blijven en te vragen wat de ander dwarszit of waar we hem of haar mee kunnen helpen. En in een dergelijke situatie wordt iets essentieels van jou gevraagd: je trots opzij te zetten om anders dan gebruikelijk te reageren. 

 

Dit is niet altijd makkelijk, maar het is wel degelijk mogelijk. Oefen ermee. Hiermee laat je zien dat je boven dierlijk gedrag uit kunt stijgen. En bovendien zal een gesprek een prettiger vervolg krijgen. 

 

Mensen beschikken over zelfbewustzijn


Excuses

 Tenslotte nog een laatste opmerking die alles te maken heeft met het opzijzetten van onze trots. Iets wat jou veel kan opleveren, zowel zakelijk als privé. Wij zijn allemaal mensen. En mensen maken nu eenmaal fouten, doen ‘domme’ dingen of vergissen zich. Ieder van ons doet dit. Jij en ik. Meestal gebeurt dit onbewust en onbedoeld. Vrijwel niemand staat ’s ochtends op en zegt: ‘Vandaag ga ik eens kijken wie ik kan kwetsen of het leven zuur kan maken.’

 

Ben jij in staat om jouw excuses aan te bieden wanneer je iets gedaan hebt wat je achteraf gezien beter anders had kunnen doen? Kun jij ‘sorry’ of ‘het spijt me’ zeggen? Of blijf je liever trots en verstop jij jezelf achter allerlei excuses en geef je liever anderen de schuld? 

 

Elton John heeft er een mooi lied over geschreven: ‘Sorry seems to be the hardest word’. Het is misschien een moeilijk woord om over je lippen te krijgen, toch kan het wel degelijk. En beter laat dan nooit. 

 

Je excuses aanbieden wanneer de situatie hierom vraagt, is onze kwetsbaarheid en tegelijkertijd onze kracht tonen. Door onze trots opzij te zetten kan de wereld veranderen. Ervaar het maar

 

foto Unsplash: mark-tulin