· 

Starten, voordat je klaar bent!

Ben een redelijk oud en stoffig boekje aan het lezen. Je moet wat op een zondag na ‘geen Enterse Dagen’ maar wel twee feestje. De rijkste man van Babylon met oude wijsheden en misschien zomaar waarheden en tips voor vandaag.

 

Prachtige levensverhalen naar de dynamische wereld van het Babylonische-Assyrische Rijk. Zeker goed voor scrabble en de woord waarde!

Dus hoe werkten ze samen?!

#eerlijkheid #handigheid #werklust en een woord is een woord..

 

En om elkaar goed te begrijpen komt het boek nog met een mega Babylonische spraakverwarring….

 

Iedereen moet zijn eigen uitstelgedrag uitschakelen! Voor het aantrekken van geluk moet je kansen benutten. Het geluk komt pas na de kans. Als je groeikansen aanpakt, trek je de aandacht van de goede mensen. Dus gas op de lolly, luier aan en gaan.

 

‘Want handelen leidt naar het succes dat je nastreeft’

 

foto Unsplash: varvara-grabova

Starten voordat je er klaar voor bent!

RICHARD BRANSON: “START, NOG VOORDAT JE ER KLAAR VOOR BENT”

Richard Branson – oprichter van Virgin Records, ‘enfant terrible’ in de zakenwereld en inmiddels eigenaar van meer dan 400 bedrijven – doet het opnieuw en opnieuw: STARTEN, met lef en zonder dat hij er eigenlijk echt klaar voor is (en zonder uitstelgedrag, dus). Dit is zijn advies.

 

Als 16-jarig dyslectisch jongetje stopte Richard Branson in 1966 met de middelbare school. Met wat hulp van een vriend startte hij een studentenblad, waarin hij advertenties verkocht aan lokale winkeliers. Zijn eerste onderneming.

 

4 jaar later had hij hier genoeg geld mee verzameld om platen op postorder te verkopen aan de studenten die zijn blad kochten. Die business liep zo goed, dat hij zijn eigen platenwinkel kon beginnen. Nog eens 2 jaar later besloot hij van daaruit zijn eigen platenlabel en opnamestudio te beginnen. Hij verhuurde de studio aan lokale musici, waaronder Mike Oldfield. Die nam er zijn eerste hit ‘Tubular Bells’ op, met meer dan 5 miljoen verkopen – tevens de eerste release van Branson’s platenlabel: Virgin Records.

Kansen zien

In het daaropvolgende decennium sloten controversiële bands als The Sex Pistols, Culture Club en The Rolling Stones zich aan bij Virgin. Maar daar hield het niet op.

 

Branson startte met Virgin-zusterbedrijven onder de noemer ‘Virgin Group’:

• in de telefonie (Virgin Mobile)

• de luchtvaart (Virgin Atlantic)

• Formule 1 (Virgin Racing)

• treinen (Virgin Rail)

• ruimtetoerisme (Virgin Galactic)

• en zelfs in de luchtballonnen (Virigin Atlantic Flyer)

 

Branson zelf heeft meerdere pogingen ondernomen om met die ballon de wereld rond te vliegen. Dat lukte hem niet, maar hij vloog wel als eerste met een ballon de Atlantische Oceaan over en wist de hoogste snelheden ooit met een luchtballon te bereiken.

 

Oja, en in 2012 kitesurfte hij in 3 uur en 45 minuten het kanaal tussen Engeland en Frankrijk over. Hij was niet de snelste ooit, maar wel de oudste. De snelste was trouwens zijn zoon, die het wereldrecord van een 2,5 uur durende kitesurf-oversteek de dag daarvoor vestigde.

 

Geen mislukkingen te noemen. Wel opvallende ondernemingen. En risicovol. Maar bovenal: allemaal zaken die het levenslicht niet hadden gezien als Branson er niet gewoon mee gestart was.

 

(Ja, Sir Richard Branson – een benoeming die hij te danken heeft aan de ridderlijke onderscheiding ‘Knight Bachelor’ die hij van Koningin Elisabeth ontving voor zijn onstuimige manier van zakendoen en de manier waarop hij daarmee het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt. Wat een kerel.)

Starten, volgens Richard Branson is niet alleen een manier van zaken doen, maar bovenal een manier van leven. Denken in mogelijkheden en creatieve oplossingen en gewoon doen is de sleutel tot méér gedaan krijgen, volgens Branson.

 

Wachttijden & de liefde

Iets dat onder andere blijkt uit de manier waarop hij bijvoorbeeld Virgin Airlines startte, zoals hij dat tijdens een toevallige ontmoeting aan ondernemer en auteur van ‘Transform Your Habits’ James Clear vertelde:

 

“Ik was achteraan in de twintig, dus ik had toen mijn business, maar niemand wist nog wie ik was. Ik was op weg naar de Maagdeneilanden (Virgin Islands) waar een erg mooi meisje op me wachtte, dus ik – ehm – vastberaden om daar snel te zijn.

Op het vliegveld bleek mijn laatste vlucht naar the Virgin Islands geannuleerd, wegens onderhoud of zoiets. Ik vond die vlucht echt belangrijk, dus charterde ik een privévliegtuig naar de eilanden – waar ik eigenlijk het geld niet voor had.

 

 

 

Vervolgens beschreef ik een klein bord met ‘Virgin Airlines. $29’ en liep naar de groep mensen die op de vlucht hadden moeten zitten die zojuist geannuleerd was. Ik verkocht tickets voor alle zitplaatsen op het vliegtuig en gebruikte hun geld om het te betalen. We zijn die avond nog met zijn allen naar de Virgin Islands vertrokken.”

 

 

 

foto Unsplash: Wim-van-t-eindeStárt dus met waar je eigenlijk al lang over zit te peinzen. Stop met denken in “Ja, maar…”-scenario’s en probeer jezelf over dat randje te duwen, ook al weet je niet exact wat je daar gaat aantreffen. Durf groot te denken, durf te starten als je ergens enthousiast van wordt en durf zo nodig te falen. Dan kun je tenminste altijd zeggen dat je het in elk geval gedaan hebt – en kun je stoppen met peinzen.

 

Natuurlijk hoeft dat niet allemaal op het ondernemers-niveau van Sir Richard Branson, die hier een uitzonderlijke aanleg voor lijkt te hebben en een enorme ervaring mee heeft opgebouwd. Maar laat je op zijn minst door hem inspireren en neem het mee in je eerstvolgende “Zou ik..?”-momentje of wanneer er zich een schijnbaar onoplosbaar probleem voordoet, in je werk of in je leven. En doe de dingen die jij wil doen, hoe gek of gewaagd ook – nog voordat je er klaar voor denkt te zijn.

 

Of zoals Branson het zelf zegt:

 

“Plezier is belangrijk in zakendoen, want dingen doen die je zelf waardevol vindt zijn veel belangrijker dan dingen doen waarvan je accountant zegt dat ze waardevol zijn.” 

 

Meer weten over gedurfd starten? Dan kan ik je ‘Rework’ aanbevelen als leesmateriaal:

“Lees het en je snapt waarom businessplannen niet werken, waarom je geen externe investeerders nodig hebt en waarom je beter niet naar je concullega’s kunt kijken. Je hebt minder nodig dan je denkt. Dat zijn maar smoesjes.”

 

Hou het simpel, wees transparant en eerlijk!

Ontspannen ondernemen is een vaardigheid. Die kan ook jij dus leren! Meer ontspannen ondernemen met de Startversneller

 

In de Startversneller ga je een half jaar aan de slag met de diverse aspecten van het ondernemerschap. Zo leer je de 7 meest voorkomende ondernemersproblemen te voorkomen:

 

 • Hoe kies ik de juiste richting?
 • Hoe zorg ik dat klanten mij kennen?
 • Hoe zorg ik dat ik me niet alleen voel?
 • Hoe houd ik focus?
 • Hoe blijf ik doorzetten en genieten?
 • Hoe kies ik de juiste prijs?
 • Hoe verkoop ik meer?

Stap voor stap ga je meer ontspannen ondernemen met deze Business coaching . Ben je er klaar voor?

1. Aanmelden

Je meldt je aan via de aanmeldknop op deze site, via onze portal kan je vervolgens de aanvraag indienen. Ina Mennegat mag dan graag je coach worden. Binnen 5 werkdagen nemen we contact met je op.

 

2. Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreken we o.a.:

 

 • Jouw ambities;
 • Hoe kansrijk jouw onderneming is;
 • Hoe realistisch de financiële prognoses zijn;
 • Jouw groeiambities
 • De maatschappelijke uitdaging waaraan jouw onderneming een bijdrage levert
 • De ondernemersscan;
 • Jouw ondernemersplan;
 • Naar welke coach jouw voorkeur uit gaat.

 

3. Ondernemers E-Scan

Je krijgt van ons toegang tot een ondernemers E-scan. Met de uitslag van de scan krijg je inzicht in jouw ondernemersvaardigheden.

 

4. Aanvragen van de coach vouchers

Na afloop van het intakegesprek hoor je of je een voucher aan kunt vragen, hierna volgt een email met verdere uitleg. Je kunt voor een coach traject een voucher aanvragen. Je krijgt 80% van de kosten vergoed met een minimum van € 500,- en een maximum van €1.000,- . Vervolgens ga je zelf een overeenkomst aan met de coach. De facturen van de business coach  dien je in via onze portal. Wij dienen jouw aanvraag in bij de provincie Overijssel. De vergoeding ontvang je rechtstreeks van de provincie. Je betaalt zelf de coach.

 

5. Coaching & intervisie

Je volgt het coachtraject volgens jouw aanvraag.  Daarnaast wordt je uitgenodigd voor de intervisie bijeenkomsten via een ondernemersloket uit jouw regio.

Deze kan je ook vinden via onze website, zie partners.

 

6. Afronding

Als je klaar bent met de coaching dan sluit je het programma af door de ondernemersscan nogmaals te maken. Je ziet dan wat voor vooruitgang je hebt geboekt met behulp van de ondersteuning vanuit het programma.

 

ron: de Startverseller/ https://timemanagement.nl/richard-branson/