· 

Starten voordat je er klaar voor bent!

Richard Branson – oprichter van Virgin Records, ‘eigenzinnig/ eigen wijs’ in de zakenwereld en inmiddels eigenaar van meer dan 400 bedrijven – doet het opnieuw en opnieuw: STARTEN, met lef en zonder dat hij er eigenlijk echt klaar voor is (en zonder uitstelgedrag, dus). Dit is zijn advies.

 

Als 16-jarig dyslectisch jongetje stopte Richard Branson in 1966 met de middelbare school. Met wat hulp van een vriend startte hij een studentenblad, waarin hij advertenties verkocht aan lokale winkeliers. Zijn eerste onderneming.

 

4 jaar later had hij hier genoeg geld mee verzameld om platen op postorder te verkopen aan de studenten die zijn blad kochten. Die business liep zo goed, dat hij zijn eigen platenwinkel kon beginnen.

 

Nog eens 2 jaar later besloot hij van daaruit zijn eigen platenlabel en opnamestudio te beginnen. Hij verhuurde de studio aan lokale musici, waaronder Mike Oldfield. Die nam er zijn eerste hit ‘Tubular Bells’ op, met meer dan 5 miljoen verkopen – tevens de eerste release van Branson’s platenlabel: Virgin Records.

 

foto Unsplash: john-cameron

Blijven verbinden én kansen zien

In het daaropvolgende decennium sloten controversiële bands als The Sex Pistols, Culture Club en The Rolling Stones zich aan bij Virgin. Maar daar hield het niet op.

 

Branson startte met Virgin-zusterbedrijven onder de noemer ‘Virgin Group’:

• in de telefonie (Virgin Mobile)

• de luchtvaart (Virgin Atlantic)

• Formule 1 (Virgin Racing)

• treinen (Virgin Rail)

• ruimtetoerisme (Virgin Galactic)

• en zelfs in de luchtballonnen (Virigin Atlantic Flyer)

 

Branson zelf heeft meerdere pogingen ondernomen om met die ballon de wereld rond te vliegen. Dat lukte hem niet, maar hij vloog wel als eerste met een ballon de Atlantische Oceaan over en wist de hoogste snelheden ooit met een luchtballon te bereiken.

 

Oja, en in 2012 kitesurfte hij in 3 uur en 45 minuten het kanaal tussen Engeland en Frankrijk over. Hij was niet de snelste ooit, maar wel de oudste. De snelste was trouwens zijn zoon, die het wereldrecord van een 2,5 uur durende kitesurf-oversteek de dag daarvoor vestigde.

 

Geen mislukkingen te noemen. Wel opvallende ondernemingen. En risicovol. Maar bovenal: allemaal zaken die het levenslicht niet hadden gezien als Branson er niet gewoon mee gestart was.

Stilstaan is voor mietjes

Starten, volgens Richard Branson is niet alleen een manier van zaken doen, maar bovenal een manier van leven. Denken in mogelijkheden en creatieve oplossingen en gewoon doen is de sleutel tot méér gedaan krijgen, volgens Branson.

Iets dat onder andere blijkt uit de manier waarop hij bijvoorbeeld Virgin Airlines startte, zoals hij dat tijdens een toevallige ontmoeting aan ondernemer en auteur van ‘Transform Your Habits’ James Clear vertelde:

“Ik was achteraan in de twintig, dus ik had toen mijn business, maar niemand wist nog wie ik was. Ik was op weg naar de Maagdeneilanden (Virgin Islands) waar een erg mooi meisje op me wachtte, dus ik – ehm – vastberaden om daar snel te zijn.

Op het vliegveld bleek mijn laatste vlucht naar the Virgin Islands geannuleerd, wegens onderhoud of zoiets. Ik vond die vlucht echt belangrijk, dus charterde ik een privévliegtuig naar de eilanden – waar ik eigenlijk het geld niet voor had.

 

Vervolgens beschreef ik een klein bord met ‘Virgin Airlines. $29’ en liep naar de groep mensen die op de vlucht hadden moeten zitten die zojuist geannuleerd was. Ik verkocht tickets voor alle zitplaatsen op het vliegtuig en gebruikte hun geld om het te betalen. We zijn die avond nog met zijn allen naar de Virgin Islands vertrokken.”

 

 

Ik zei het toch? Lef, oplossingen, creativiteit en gewoon doen.

 

foto Unsplash: nik-shuliahin

Hou het simpel, wees transparant en eerlijk

Stárt dus met waar je eigenlijk al lang over zit te peinzen. Stop met denken in “Ja, maar…”-scenario’s en probeer jezelf over dat randje te duwen, ook al weet je niet exact wat je daar gaat aantreffen. Durf groot te denken, durf te starten als je ergens enthousiast van wordt en durf zo nodig te falen. Dan kun je tenminste altijd zeggen dat je het in elk geval gedaan hebt – en kun je stoppen met peinzen.

 

Natuurlijk hoeft dat niet allemaal op het ondernemers-niveau van Sir Richard Branson, die hier een uitzonderlijke aanleg voor lijkt te hebben en een enorme ervaring mee heeft opgebouwd. Maar laat je op zijn minst door hem inspireren en neem het mee in je eerstvolgende “Zou ik..?”-momentje of wanneer er zich een schijnbaar onoplosbaar probleem voordoet, in je werk of in je leven. En doe de dingen die jij wil doen, hoe gek of gewaagd ook – nog voordat je er klaar voor denkt te zijn.

 

Of zoals Branson het zelf zegt: “Plezier is belangrijk in zakendoen, want dingen doen die je zelf waardevol vindt zijn veel belangrijker dan dingen doen waarvan je accountant zegt dat ze waardevol zijn.” 

Lees je rijk!

Meer weten over gedurfd starten? Dan kan ik je ‘Rework’ aanbevelen als leesmateriaal:

 

 

“Lees het en je snapt waarom businessplannen niet werken, waarom je geen externe investeerders nodig hebt en waarom je beter niet naar je concullega’s kunt kijken. Je hebt minder nodig dan je denkt. Dat zijn maar smoesjes.”

 

hou het simpel, wees transparant en eerlijk

En BEGIN!!!!!!!!

 

 

 

 kyle-glenn