· 

De vlam uit de pijp!

Ik was er op maandagmiddag al klaar mee, moe en wat ruimte in de agenda. Dus mijn keuze menu voor de dag:  'Hoppa, de sauna in.' Even doortikken naar 110 graden en dan knock-out gaan, bijtanken. Nou ja, op de man die me vervolgens ging volgen in de sauna, zat ik ook niet te wachten. Had hem nog willen afschrikken met mijn grote litteken op mijn been en de spataders maar heb me maar verstopt in een sauna om deze vage Ina fan te verliezen.

Ronald kijkt me wat verward aan. Dus jij neemt dan vrij? Hij zou doorwerken, het moet toch af, gelukkig heeft ie al een burn-out achter de rug.

 

Alweer enkele jaren geleden kampte hij met zware werkdruk, daar is op zich niks mis mee.

Een gezonde werkdruk helpt om extra te presteren, echter…

Maar door diverse tegenslagen, zoals de beloofde promotie van Ronald. Die aan zijn neus voorbij ging en een nare situatie in je privésituatie, stortte hij volledig in. Een burn-out!

 

Goedbedoelde hulp

Met goedbedoelde hulp vanuit zijn directe omgeving en de ruimte die hij kreeg van zijn toenmalige werkgever is het hem gelukt de draad weer op te pakken. Wel besloot hij een andere werkomgeving te zoeken met minder werkdruk. En dat vond hij. Weliswaar bij een andere werkgever, maar het was een fantastische uitdaging. Een nieuwe start

 

Terwijl hij langzaam begint te herstellen van zijn burn-out, denk hij na over de toekomst. 

 

Matheusc Bukzuwitch

Het snoozen van zijn wekker

Opnieuw klachten na burn-out

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat hij de overstap maakte naar deze nieuwe baan. In het begin was het inderdaad fantastisch. Ook thuis kreeg hij complimenten omdat hij zo goed in zijn vel zat, hij was ontspannen

 

Maar in de loop van de maanden voelt hij de (werk)druk weer oplopen. Hij gaat af en toe weer extra vroeg naar kantoor om alvast de meest belangrijke mails weg te werken. Hij blijft af en toe weer wat langer om zaken af te maken. En, ondanks het feit dat hij het zich had voorgenomen niet meer te doen, neemt hij in het weekend ook weer werk mee naar huis. En ja, het sporten schiet er steeds vaker weer bij in en zijn fysieke klachten nemen ook weer toe.

 

Alarmbellen die afgaan

Hij herkent de symptomen die bij een burn-out horen en hij weet dat hij zo niet moet doorgaan. Maar toch gaat hij door, want hij heeft tenslotte nog geen vast contract dus hij moet goed werk afleveren. Binnenkort zal het vast en zeker weer wat rustiger worden….

Hoe ontstaat een Burnout?

Over burn-out bestaan nog altijd veel misverstanden. Dat het een psychisch probleem is bijvoorbeeld, dat uit je hoofd gepraat kan worden. Bekijk deze korte, informatieve video. Zodat je snel begrijpt wat er mis gaat, misschien geniet jij nu ook van de snooze knop op je wekker..

Herstellen van stress: ‘Lichaam én psyche moeten tot rust komen’

Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: het afgelopen jaar met corona gedoe heeft ons uitgeput. Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. “Wees kritisch op wat je doet. Kunnen we op vakantie, hoe gaat dat dan? Blijven we thuis? Nu zijn we thuis en gewoon moe, het werk weer oppakken, hoe dan?"

Veel mensen begrijpen niet waarom ze zo moe zijn geraakt, vermoedt Hamming, directeur van het CSR Centrum voor stress- en burn-outcoaching. “Je denkt al snel: dat nieuws over corona, hoe erg is dat nou? Maar elke dag coronanieuws maakt je onbewust alerter. Je voelt je minder veilig. Heb ik volgende week nog werk? Gaat het goed met mijn ouders? Bestaat Corona wel, laat ik me vaccineren en waarom? Door die mentale zorgen gaan ook lichamelijke processen iets harder werken. Dat is een beetje stress, maar dan langdurig.”

Stress helpt je focussen

Stress is in principe niet verkeerd, benadrukt Hamming. “Stress zorgt voor energie, het maakt je actiever. Je hartslag gaat omhoog, je bloedsuikerspiegel stijgt en je kunt je beter focussen. Die verhoogde activatie heb je nodig om een prestatie te kunnen leveren.”

Daar is niets mis mee, maar een stressvolle periode vraagt extra energie. En daar moet je extra van herstellen. Je lijf moet helemaal terug naar de basiswaarden, zodat je ’s ochtends uitgerust wakker wordt en je fit voelt. Daar heerst een taboe op, weet Hamming. “Veel mensen denken dat herstellen van stress vooral psychologisch is.


Als je je maar sterk genoeg houdt, komt het vanzelf goed.'”

Zo is het niet, zegt Hamming. Het is ook lichamelijk. “Als je structureel te weinig herstelt, gaat je lichaam zich aanpassen aan de overactiviteit en kom je in een negatieve spiraal terecht. Je hartslag blijft een beetje hoger, je spieren blijven gespannen en je ademhaling komt minder tot rust. Zo word je steeds vermoeider en kun je overspannen raken.”

Kies voor matige inspanning.

Haal een frisse neus en probeer ervan te genieten.

Gelukt, de dag weer geplukt

Paul Smeets, econoom

Geluk zit volgens Smeets niet zozeer in materiële zaken, maar in wat je doet. “Wil je gelukkiger worden? Ga iets actiefs doen. Maak een wandeling, ga vrijwilligerswerk doen of spreek met vrienden af.” Ga je deze herfst niet op vakantie? Dan heb je misschien geld over om ‘tijd te kopen’. Heb je een hekel aan tuinieren? Huur een tuinman in. Word je doodongelukkig van strijken? Kies voor een strijkservice. Dat neemt stress weg en levert vrije tijd op.”

 

Ook op vakantie gaan kan bijdragen aan herstel, denkt Hamming.  Vraag jezelf af: wat is goed voor mij? We denken vaak dat we op vakantie moeten, maar thuisblijven kan ook.”

 

foto Unsplash: J J Jordan

Hoe kan ik een burn-out voorkomen?

1. Vind jezelf oké Je hoeft niet perfect te zijn, aanvaard wie je bent.

2. Ontmoet elkaar. Praat met je collega's tijdens een koffiepauze of onder de middag. ...

3. Doe iets nieuw. ...

4. Geniet van de kleine dingen. ...

5. Hou zorgen niet voor morgen, praat. ...

6. Vraag hulp. ...

7. Beweeg. ...

8. Neem tijdig een time-out.

5X (BEWEZEN) BURN OUT VOORKOMEN!

Kun je een burn out voorkomen? Ja. Zolang je deze 5 wetenschappelijk onderbouwde adviezen opvolgt – zonder radicale omslagen in je leven.

 

Bij Volkswagen wordt de mailbox van werknemers een half uur na hun shift uitgeschakeld. Goldman Sachs moedigt personeel aan om weekendjes weg te gaan. BMW is nieuwe regels aan het implementeren waarbij werknemers niet na hun werktijd gebeld of gemaild worden.

 

Nee, dit zijn niet per sé vriendelijke bazen die iets leuks voor hun werknemers willen doen. Het is pure noodzaak geworden. We werken ons te pletter met z’n allen. Constant, zelfs buiten werktijd.

 

foto Unsplash: georwing-nakandakare

1. SLAAP… EN RUST!

Oh, jij bent zo iemand die maar een paar uur slaap per nacht nodig heeft? Fout! Die mensen bestaan namelijk niet. Nee, jij ook niet. Houd je netjes aan de (min of meer) acht uur per nacht. En vergeet de dag ook niet, we zijn geen computers die de hele dag door kunnen brommen. We hebben nu eenmaal rust nodig tussen periodes van hoge productiviteit.

 

Om precies te zijn: na 90 tot 120 minuten van productiviteit heb je 10 tot 15 minuten rust nodig.

 

2. CREËER JE OCHTENDRITUEEL

Het eerste uur van je dag wordt ook wel ‘The Golden Hour’ genoemd. Je hoofd is nog leeg, terwijl je zintuigen al op scherp staan. Het is dit moment waarop je de toon zet voor de rest van de dag. Wordt het er eentje vol stress, of vol overzicht?

 

Dus: word je gehaast wakker en struikel je meteen uit bed om in je kleren te springen en de deur uit te rennen? Of zet je de wekker wat eerder (ja, dat kan wél) en zet je eerst koffie terwijl je een interessant stuk over slimme ochtendgewoontes leest? Raad eens? Het laatste natuurlijk. Dé manier om rust in je ochtend te brengen én in de rest van je dag mee te nemen.

 

3. BEWEEG (10 MINUTEN!)

Beweging is een – door Harvard bewezen – wondermiddel voor je fysieke én mentale toestand. Dat betekent niet dat je even een paar rondjes moet rennen zodra je niet lekker in je vel zit. Je moet regelmatig actief bezig zijn om de effecten op je mentale toestand te merken en een burn out te voorkomen. En met ‘actief’ bedoel ik niet meteen een marathon lopen.

 

Dagelijks een paar blokjes om is genoeg verschil te merken in je mentale toestand, bewees groot bewegingsonderzoek onder New Yorkers.

 

Meer weten over bewegen en burn out voorkomen?

Bewegen is goed voor je brein. Lees hier hoe dat zit.

Zitten is dodelijk. Weet jij hoeveel stappen per dag het verschil maken?

 

Overtuigd dat beweging een burn-out kan voorkomen door je mentale gezondheid op peil te houden? Doe er wat mee. Start bijvoorbeeld een schema via de hardloop-app RunKeeper of zoek een loop- of wandelgroepje op bij jou in de buurt. Neem een hond, helpt ook. Noa lenen mag ook!

4. GA OP STAND-BY

Neem één keer per dag een break van alle technologie waar je je mee omringt, want ze werken verslavend! Laat je telefoon in je werktas zodra je thuiskomt, of knip de vliegtuig-stand aan. Pak een boek in plaats van je laptop, luister muziek in plaats van tv-kijken en stop – met – het – checken – van – je – mail!

 

Die (technologie)pauze is een mooi stand-by-begin, maar denk eens groter…

 

Ben jij zo iemand die zijn vakantiedagen opspaart om vervolgens maar een klein deel uitgekeerd te krijgen? Stop daar mee. Vakantiedagen zijn er niet voor de baas zijn lol. Ze zijn er omdat je ze nodig hebt. Gebruik ze dan!

 

Kun jij echt geen vakantiedagen opnemen, omdat je bedrijf niet zonder jou kan of omdat je het heel druk hebt? Dat denk je maar. Zelfs Bill Gates kan een week vrij plannen (zijn zogenaamde ‘Think Week’) in zijn drukke schema als baas van Microsoft. Kun jij het dus vast ook.

 

Voorkom een burn out: ga op stand by (en je apparaten ook).Kom in beweging!

 

 

maxwell-nelson

5. CREËER

 

Een van de kenmerken van een burn out is dat het moeilijk is om helder en creatief te denken. Houd je creativiteit daarom in leven. Of blaas hem nieuw leven in.

 

burn out voorkomen

Iedereen kan namelijk creatief zijn, je moet alleen uitvinden waar jij graag creatief mee bezig bent. Denk dan niet gelijk aan knippen en plakken. Beits bijvoorbeeld met volle aandacht je tuinhek, schrijf een stuk in je journal, zet een modelvliegtuig in elkaar of creëer een nieuwe wereld in je hoofd door een heerlijk boek in te duiken. Of start een moestuin en tover je eigen groenten tevoorschijn. Zo lang je maar iets creëert, creatieveling!

 

 

BONUSTIP: TEM JE INBOX

Junkmail, tv-reclame, folders, oninteressante nieuwsbrieven, tweets, whats apps, Facebook-newsfeed: de hele dag worden we overspoeld door een spam-tsunami. Plus het gevoel dat ons de hele dag door achtervolgt dat we alles wel nog even moeten checken, omdat we anders misschien wel iets gemist hebben. Geen zorgen, we hebben er allemaal last van. Het heeft zelfs een officiële naam in de psychologie: Fear of Missing Out (FOMO). Ga eens na aan welke informatie je écht iets hebt en laat jouw FOMO los, voordat de overload aan dingen die je denkt te moeten weten, doen of leze je een burn out bezorgt.

 

Haal die NEE-NEE-sticker op bij de Gemeente, schrijf je uit bij alle non-nieuwsbrieven (met de briljante service Unroll.me), unfollow twitter-spammers en verwijder de bullshit-info uit je Facebook feed.

Stap uit onzinnige whats app-groepen.

Een maak je huidige inbox helemaal leeg. Jawel, helemaal. Dat werkt zo.

Zo breng je de rust terug in je inbox – en daarmee de rust in je hoofd. Ervaar na een week hoe vrij je je voelt nu je (zo goed als) ont-spamd bent.

 

Aan de slag!

Neem eens een paar van bovenstaande tips in je (werk)dag mee en ervaar wat voor effect ze op jouw mentale gesteldheid hebben. Positief, zoals voorspeld? Probeer er op je gemak nog een paar uit en implementeer ze in je dagelijks leven om zo ver uit de burn-out-gevarenzone te blijven.

 

 

Om een burn out volledig uit te bannen, zullen er veranderingen moeten plaatsvinden op de werkvloer.

 

Een in-company 'Van werkdruk naar werkgeluk' training kan hierbij helpen. Wij gaan samen met jouw baas, leidinggevenden en collega’s aan de slag – en leren hen binnen 1 dag hoe men beter en slimmer werkt. Op deze manier kan er weer een frisse wind waaien die het werknemers mogelijk maakt weer, zonder stress, te werken.

 

(Je kunt deze cursus natuurlijk ook in je eentje volgen.)

 

Burn-out coach in Enter

NOBCO gecertificeerd coach gespecialiseerd in stress en burn-out in Enter

Geen energie meer? Maar een burn-out? Ha, dat overkomt jou zeker niet! Je bent gewoon een beetje druk. Intussen merk je dat je steeds meer opziet tegen ‘normale’ dingen. Als een berg. Je slaapt slecht en alleen al van de gedachte aan al jouw verplichtingen breekt het zweet je uit. Daar is ie, de ‘man met de hamer’… Is het jou dan toch overkomen?

Het antwoord is ja. En alleen al het aanvaarden daarvan is lastig.

Maar wel de eerste stap op weg naar herstel. Als burn-out coach werk ik samen met jou graag aan een nieuwe, gezonde balans tussen je ambities en de harmonie in je leven. Met respect voor jouw wensen en belangen. Vanuit oprechte betrokkenheid. En natuurlijk vanuit mijn kennis en ervaring.

Ik pas tools toe die bij jou passen en ga no-nonsense te werk volgens de CSR-Methode. Met een gezonde portie humor en Twentse nuchterheid. Zo snel mogelijk richting stijgende lijn. Het liefst met een wandeling in de natuur dicht bij mijn praktijk in Enter. En vooral: een helder einddoel: een prettig leven voor jou.

Neem contact op met deze burn-out coach in Enter

Neem vrijblijvend en kosteloos contact op met Ina Mennegat via dit formulier. Tijdens een kennismakingsgesprek van 20 minuten bespreken jullie vervolgens wat Ina voor je kan betekenen.

Maak gratis kennis!

• vrijblijvend telefoongesprek

• 20 minuten

• zonder verplichting of kosten

Bron: you tube, CSR centrum

nu.nl artikel Carolien
5 bewezen tip/ timemanagement.nl