· 

De onzin van zin

Ze stopt ermee, onze mooie, strakke en altijd goedlachse yoga juf. Bij het woord goedlachse moet ik altijd naar tante Google. Hoe schrijf je nou goedlachse?! #dtv én leve google.

Dan kom ik uit bij Goedlachse Arie (68) verkoopt zwaaiend gerbera’s langs de kant van de weg: ‘Ik kijk iedereen in de ogen’

 

 

Kijk, daar kan ik dan bij blijven plakken maar het doel was een blog schrijven. Dus ze stopt, mijn yoga juf. Dus mijn heerlijke patroon, gewoontedier Ina mag om.

Mijn ideale zondagochtend, half 7 uit bed, wandelen met draak Noa, blog afronden, om 8:00uur online zetten. Wat prutten @home, 8:50 op de fiets, 15 minuten alleen ronddolen op het park en dan de fijne yoga in de buitenlucht. Bijzonder, allemaal ondernemers op het matje. Die investeren in de juiste tijd!

10:10 die irritante buikspieren, half 11 met een namaste op de fiets naar huis voor een slap ei. Da’s dus na vandaag voorbij. Onze juf Wendy zoekt balans voor zichzelf! Maar je geeft toch Body Balance, tja ook dan moet de zin wel eerst bij jezelf te zoeken zijn. Dus na een dappere keuze kiest deze juf voor zichzelf. Namaste waarde Wendy!!

foto Unsplash: di-maitland

Een eenvoudig leven

Hij blijft door mijn hoofd zweven vanaf woensdag avond. Een dorpsgenoot is uit het leven gestapt.

Wat een drama, wat een oordelen, wat een onbegrip. En ik denk ook, wat een eenzaamheid, dat je dit, zo alleen moet doen.

Terwijl ik dit tik komt er uit de speakers, die verrückte halbe stunde met het nummer: ‘I did it my way’ 


Dat deed ie, de onzin van zin.

Zin in wat, wat ging er nou door zo’n koppie, was het leven klaar? Had iemand je nog kunnen helpen of wast goed. Ik zie zijn rouwkaart en kijk in z’n ogen. Je had hier nog zo mooi kunnen door dartelen in dit leven.

Ik gun hem en al zijn nabestaande de rust en elkaar, na dit drama.

 

foto:  Quoty fancy

Facebook Facade

Het geeft mij weer een wake up call. Hej druktemaker, hoest met oe?

 

Leef jij nog jouw leven of zit je lekker in de rat race. Alles mag weer, alles kan weer, Corona vrij. Maar was ik daar al klaar voor?

De praktijk stroomt weer vol met mensen die nog niet zijn bijgekomen in deze vakantie, moe, op en weer vol aan de bak zijn valt wat tegen. Hoppa, nog maar weer een Netflix aan, dan val ik zo lekker in slaap op de bank. Sloaperd!

De Facebook Facade! Je bestaan zelf in de lucht moeten houden, wat vermoeiend allemaal.

 

Hans is manager en meld zich bij me, altijd druk, in de zorg is er aan alle kanten genoeg te doen.

Ik voel me vaak somber, hoe stap ik weer vol energie en enthousiasme uit bed?

Ik zou mezelf niet omschrijven als bijzonder stressbestendig. Tijdens mijn diensten lag ik in de weekenden vaak uitgeteld of met migraine op de bank. 

 

Ik zal wel een extreem geval zijn, maar als ik zo om me heen kijk, heeft de rest het ook niet makkelijk. De collega’s lopen met rood aangelopen hoofden van cliënt naar cliënt. Het werktempo ligt erg hoog. Als ze een specialist in consult vragen of de receptie bellen, worden ze afgeblaft, want de rest van het tehuis heeft het óók veel te druk. Er worden nacht- en avonddienstblokken gedraaid van meerdere weken achtereen. Ze omschrijven hun werk als ‘een terrorbaan’. Geen wonder dat de helft van hen weleens overweegt om het bijltje erbij neer te gooien. In plaats van dat de zorg meer mensen per afdeling aanneemt of tijd vrijmaakt om ze te begeleiden, krijgen de medewerkers een workshop burn-out-preventie aangeboden. Met andere woorden: lossen jullie zelf het probleem maar op dat wij hebben gecreëerd.

 

foto Unsplash: cris-saur

Burn-out is besmettelijk

Die burnout is intussen uitgegroeid tot de waterpokken van het werkveld: iedereen moet er een keer doorheen, en je kunt het maar beter zo vroeg mogelijk gehad hebben. Meer dan eens heb ik gehoord hoe een medewerker die terugkwam van burnoutverlof werd begroet met ‘vervelend, maar liever nu dan straks wanneer je al kinderen en meer verantwoordelijkheid hebt’. Er wordt niet hardop geklaagd over de werkdruk, want iedereen wil de baan of kan de uren goed gebruiken. De ambitieuze manager/ medewerker kan dus maar beter doen alsof haar stressbestendigheid ijzersterk is: overwerk, extra diensten, niets is haar te veel. Wanneer ze dan eindelijk in die felbegeerde baan is aanbeland, verwacht ze natuurlijk van haar jongere collega’s dat ze zich hetzelfde opstellen.

 

Als ik vandaag overleef, ben ik morgen vrij!

Uit het boek van Edith Eger, de keuze komt onderstaande tekst. In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

 

De gevangenis van hopeloosheid

 

DE SLEUTELS OM JEZELF TE BEVRIJDEN VAN HOPELOOSHEID

 

• Bedek knoflook niet met chocola. Het is verleidelijk om hoop te verwarren met idealisme, maar idealisme is slechts een andere vorm van ontkenning, een manier om de echte confrontatie met lijden uit de weg te gaan. Veerkracht en vrijheid ontstaan niets als we doen alsof onze pijn niet bestaat. Luister naar de manier waarop je praat over een moeilijke of pijnlijke situatie. ‘Het is goed. Het is niet zo erg. Anderen hebben het zoveel slechter. Ik heb niets om over te klagen. Alles zal goed komen. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.’ Probeer de volgende keer dat je hoort dat je dit soort bagatelliserende, misleidende of ontkennende woorden gebruikt, ze te vervangen door: ‘Het doet pin. En het is tijdelijk.’ Herinner jezelf eraan: ‘Ik heb eerder pijn doorstaan.’

 

foto Unsplash: thought-catalog


• Er is moed voor nodig om niet ontmoedigd te raken. Overal om ons heen is er sprake van vooruitgang en verandering; tegelijkertijd is er niets nieuws onder de zon. Zet de kookwekker op tien minuten en maak een lijst van alle dingen die je kunt bedenken die nu beter zijn dan vijf jaar geleden. Denk groots, zoals verbeteren van de mensenrechten, technologische innovaties, nieuwe kunstwerken. Bedenk ook wat er op persoonlijk niveau is gebeurd, zoals dingen die je hebt gemaakt, bereikt of ten goede hebt veranderd. Laat het werk dat nog steeds gedaan moet worden een katalysator zijn voorhoop en niet voor wanhoop.

 

 

• Hoop is een investering in nieuwsgierigheid. Vind een gemakkelijke stoel of ga liggen en doe je ogen dicht. Ontspan je lichaam. Haal een paar keer diepadem om rustig te worden. Stel je voor dat je over een pad of een weg loopt. Je bent op weg om je toekomstige ik te ontmoeten. Waar loop je? Langs een felverlichte straat in de stad? Door een bos? Langs een landweg? Merk je omgeving op door op de levendige zintuiglijke details te letten. Besteed aandacht aan wat je ziet; merk de geuren, geluiden, smaken en de lichamelijke sensaties op. Nu ben je aangekomen op de drempel van je toekomstige ik. Waar woont je toekomstige ik? In een wolkenkrabber? Een houten blokhut? Een huis met een brede veranda? De deur gaat open. Je toekomstige ik begroet je. Hoe ziet je toekomstige ik eruit? Wat heeft hij of zij aan? Omarm hem of haar, of geef hem of haar een hand. Vraag dan: ‘Wat wil je dat ik weet?’


Tsjie koeng

 En ik, ben gisteren, samen met held Margreet begonnen aan Qi Gong (spreek uit als “tsjie koeng) betekent letterlijk ‘vaardigheid met energie’. Dit is een meer dan 7000 jaar oude Chinese discipline die leert hoe houdingen en bewegingen invloed hebben op de energiedoorstroming in het lichaam en zodoende op onze gezondheid en goed voelen.

 

Na de les is Margreet gaan stromen qua ongesteldheid;-) Gewoon met beide pootjes op een koude vloer in een oude gymzaal. Even uit je hoofd en in je lijf. Wat loslatingskoorts bij mezelf opwekken omdat je niet altijd sterkt hoeft te zijn in dit leven. En af en toe is het leven gewoon k#t. Zoek dan de juiste mensen om je heen, zoek hulp, je hoeft het niet alleen te doen!

 

foto Unsplash: zhaolong

Wees niet bang!

wees niet bang je mag opnieuw beginnen

vastberaden doelgericht of aarzelend op de tast

houd je aan regels volg je eigen zinnen

laat die hand maar los of pak er juist een vast

 

wees niet bang voor al te grote dromen

ga als je het zeker weet en als je aarzelt wacht

hoe ijdel zijn de dingen die je je hebt voorgenomen

het mooiste overkomt je het minste is bedacht

 

wees niet bang voor wat ze van je vinden

wat weet je van een ander als je jezelf niet kent

verlies je oorsprong niet door je te snel te binden

het leven lijkt afwisselend maar zelfs de liefde went

 

wees niet bang je bent een van de velen

tegelijk is er maar een als jij

dat betekent dat je vaak zult moeten delen

en soms zal moeten zeggen laat me vrij

 

#Does lief!

De jonge dokter

The Power of Words - YouTube

wees niet bang, Een gedicht van Freek de Jonge uit ‘Kijk, Dat Is Freek’, 2011.