· 

Met een goudvis naar zee

Het weekend was een tennisbal tegen een goudvis kom, zoek dan maar eens je zwarte goudvis op de zwarte vloerbedekking. Diezelfde vloerbedekking  met 58 handdoeken drogen! En dan toch op zondag met de ‘Zuig-maar-raak-voor-een-knaak-slang’ (van de Gamma) door de woning. Want het riekt iets…

 

Kortom, de vakantie is voorbij en het ondernemen kan beginnen! Maar gelukkig was het onze hond Noa die afgelopen vrijdag met mijn jurk uit de kast kwam. Het leven hoeft niet saai te worden toch.

 

Zo, week 34, wat zijn de plannen, wat ga jij als ondernemen DOEN?!

 

Bam!

 

Pak eens het blokje en noteer…..

 

foto Unsplash: esteban-bernal

Angst is voor mietjes

Of schijt je 3 kleuren bagger, heb je (afgelopen zomer/ herfst😉) toch stiekem wat vacatures bekeken in je hangmat of onder je paraplu?

ANGST IS VRESELIJK. LAAT JE LEVEN NIET BEHEERSEN DOOR ANGST. Iemand die ik sprak, deed eens een prachtige uitspraak over het beginnen van iets nieuws. Hij zei dat hij lang had geworsteld met zijn angst, totdat een vriend hem op een dag had voorgehouden: 'Wat is nu het ergste dat je kan gebeuren?' Onthoud die opmerking. Onze angst voor wat er allemaal mis zou kúnnen gaan, is vaak zo krachtig, dat ze ons verlamt. Maar feit is dat we elke beslissing en elke handeling kunnen aanpassen als het resultaat ons niet aanstaat. Je kunt bijna altijd terug naar wat je deed voordat je iets nieuws probeerde. Bovendien, hoe groot is de kans dat 'het ergste' ook gebeurt? Die kans is doorgaans onwaarschijnlijk klein en toch weerhoudt het ons ervan te doen wat we graag willen. 

Back to the future

Ik zal je iets over mezelf vertellen. Ook ik was bang voor mislukking, maar tegelijkertijd was ik ook bang voor succes. Die combinatie bracht mij in een hopeloze positie. Ik begon niet eerder aan iets nieuws, tenzij ik er absoluut zeker van was dat het zou gaan lukken. En wanneer ik dan eindelijk ergens mee begon, stopte ik ermee vlak voordat het op een daverend succes leek uit te lopen.

Toen realiseerde ik mij dat als ik deze angsten mijn leven liet regeren, ik de meeste dingen die ik zou willen doen met mijn leven, zou missen. Mijn grote 'Aha'-moment kwam toen ik op een dag inzag dat er maar weinig dingen in het leven zijn, die in ieder geval door tenminste één - maar waarschijnlijk duizenden - vóór mij werden gedaan. Alle dingen waar ik tegenop zag, hadden anderen al gedaan en met succes volbracht. 'Ach, wat kan het mij ook schelen', dacht ik, 'als een ander het kan, kan ik het ook!' 
De vader van mijn vriendin Sandra gaf me een wel een zetje. Minachtend zei ie ooit tegen me: 'Ach, jij blijft altijd in de vis! Maar onze Sandra gaat carrière maken. Huilend zat ik op de fiets naar huis. Een jonge meid (ben ik nog steeds;-) van 17! Gelukkig zit dezelfde Sandra nog steeds achter de kassa bij de Jumbo en is de vriendschap over gegaan. Nu ben ik diezelfde vader van Sandra dankbaar om me het vuur te geven om ergens voor te gaan!

In 2018 werd ik weer ondernemer. Was het al vanaf de leeftijd 12, als dochter van een ondernemer, gewoon hoppa, met de haringkar aan de slag tijdens de jaarlijkse paardenmarkt. Daarna blijven ondernemen naast het naar school gaan.

8 jaar als Avonturier aan de slag op het Avonturenpark, 5 prachtige jaren binnen het Dolfinarium met een topteam. Daarna nog 3 jaar de wereld van Ikea ontdekken om er vooral achter te komen waar ik thuis hoor. In het ondernemen!

 

foto Unsplash Linda Robert

Ondernemen doe je!

Maar als je nog geen ervaring hebt met ondernemen, lijkt het een uitdaging. Hoe vind je je opdrachten? Hoe communiceer je met mensen als je de taal van een ondernemer niet spreekt? Wat moet je doen als je onderweg ziek wordt en wat je als fouten maakt? En hoe weet ik zeker dat ik financieel onafhankelijk kan worden? Wat is dan succes?

 

Vroeger waren deze, en duizenden soortgelijke, zorgen voldoende om me af te doen zien van het ondernemen. Maar feit is dat voordat jij op het idee kwam, vele honderdduizenden mensen al ondernemend waren. Allemaal mensen zoals jij en ik. En ieder van hen was in staat de ondernemersproblemen het hoofd te bieden. Toen ik me dat realiseerde, dacht ik bij mezelf: 'als zij het kunnen, kan ik het ook'.

Laat nooit een ander bepalen wat je wel of niet kunt bereiken.

Het is zeer waarschijnlijk dat - wat je ook wilt bereiken in je leven - er in het verleden iemand is geweest die hetzelfde van plan was en al heeft laten zien dat het kan. En als het hem of haar lukte, dan lukt het jou ook. ANGST IS VRESELIJK. LAAT JE LEVEN NIET BEHEERSEN DOOR ANGST.

LAAT NOOIT EEN ANDER BEPALEN WAT JE WEL OF NIET KUNT BEREIKEN. Je hebt vast wel een moment in je leven gehad waarin iemand je zei dat ‘jij het niet in je hebt om dat te bereiken wat jij wilt’. Ik vind dat een demotiverende en verkeerde voorstelling van zaken. Niemand anders dan jij alleen weet tot wat je in staat bent. 

Misschien besluit je dat een bepaalde berg te hoog is om te beklimmen, of dat het voor jou niet de goede berg is om te beklimmen. Maar laat nooit iemand anders voor jou besluiten dat je die top niet zult halen. Er zijn talloze mannen en vrouwen geweest die bewezen dat je je eigen dromen kunt verwezenlijken. Orville and Wilbur Wright bewezen dat een mens kan vliegen. Sandra Day O’Connor werd de eerste vrouwelijke rechter aan het hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Neil Armstrong wandelde op de maan. Barack Obama was de eerste donkere president van Amerika. Maar de persoon die voor mij wel het beste bewijs is dat je je dromen waar kunt maken is Mahatma Gandhi. Op een geweldloze manier ging hij de strijd aan met een van de machtigste imperiums ter wereld. Hoe denk je dat de meeste mensen zijn kansen inschatten toen hij zijn strijd begon? Ik denk dat er weinig waren die hun geld op Gandhi hadden willen zetten. Maar Gandhi weigerde zich te laten vertellen dat hij geen kans maakte en uiteindelijk won hij. De moed en de overtuiging van een enkele man maakten uiteindelijk een einde aan Groot-Brittannië ‘s heerschappij over India en haar rol als koloniale grootmacht in de wereld. Hij bevrijdde een volk en deed dat zonder geweld te gebruiken. 

 

 

Je eigen koers varen

Nu weet ik niet wat jij voor jezelf in petto hebt, maar zelf heb ik bij lange na niet zoiets uitdagends voor ogen als Gandhi. Ik wil maar zeggen: als het Gandhi lukte om zijn eigen koers te varen op het wereldtoneel, dan zouden wij dat zeker moeten doen in ons leven. 

Ton – mijn eerste coach – maakte ooit de opmerking: ‘Het leven is als een fantastisch verhaal, Ina. Het is alleen zo dat veel mensen niet weten dat ze de auteur zijn van hun eigen levensverhaal. Dat is jammer, want ze kunnen schrijven wat ze maar willen.’

Ik wens jullie allemaal, uit het diepst van mijn hart, alle succes bij het schrijven en het beleven van het leven/ de onderneming die jij voor ogen hebt. Laat nooit een ander bepalen wat je wel of niet kunt bereiken. Ik hoop dat je er iets aan hebt als je aan de slag gaat met je eigen dromen. 

 

 

Ik ontdekte al snel dat het ‘Dare!’ voor mij niet het einde, maar juist het begin markeerde van een lange en boeiende reis in mijn leven. 

 

 

foto Unsplash: Maria Teneva


Dus nogmaals de vragen aan het begin van mijn goudvis verhaal…


Dus ga jij met de Goudvis naar zee?

 

 

Misschien had ik hier nooit gestaan

Als ik toen niet met mijn Spoetnik

Naar de maan toe was gegaan

Als ik toen niet met mijn goudvis

Naar zee toe was gegaan

 

Aldus ome Harrie Jekker, te beluisteren op spotify