· 

Horken en vorken

Langzaam druppelen ze mijn leven weer binnen, m'n vrienden na de vakantie met de pubers. De ondernemers in ‘gedoe’ met wat werknemers. En opmerkingen over de gastvrijheid in de hotels. Horken in de bediening. Of een camping in Limburg waar we door medewerkers in het Engels worden aangesproken.
Dat kan, zou Fletcher zeggen!

Kortom, het leven vol structuur en zonder stokbroodje vooraf, komen bijna weer in zicht.

Het puberende brein mee in de camper die zorgt dat we na de vakantie de camper verkopen of het klagen over de omschrijving van een complete keukeninboedel.

Huhn?!

Vriendin die zich druk kan maken over de omschrijving van de keukeninrichting en om dan vervolgens te ontdekken dat er maar 3 steelpannen en een braadpan zijn. Waarop mijn reactie: 'Nou, dan kan je nog altijd nasi maken?'

Wat is het probleem😉

Op die paar vierkante meters voor elkaar krijgen dat we met elkaar in gesprek blijven, de ander zien. Of jezelf even wat meer ontzien zonder vlam in de pan te krijgen.


foto Unsplash Ben Lodge

Aanspreken of vorkje prikken?

Hier volgt een van de allerbeste adviezen die ooit zijn verstrekt aangaande de omgang met anderen. ‘Als er al één reden voor succes zou bestaan, ’zei Henry Ford, ‘schuilt die in de bekwaamheid om het standpunt van de ander boven water te krijgen en de dingen zowel vanuit zijn optiek als die van jezelf te bezien.’

 

 

Heb je er nog vertrouwen in? Ik vraag het een Gerard (een ondernemer) over één van zijn medewerkers. Hij is belast met het toezicht op een conciërge die zijn werk buitengewoon slecht deed. De andere werknemers namen hem op de hak en strooien vaak rommel in de gangen om duidelijk te maken hoe slecht hij zijn werk deed. Dit nam ten slotte zulke proporties aan dat er in het bedrijf productieve tijd verloren ging.

Gerard probeerde zonder succes allerlei methodes uit om deze conciërge beter te motiveren. Het viel hem op dat hij zo nu en dan extra zijn best deed en hij maakte er een punt van om hem te prijzen als er anderen bij waren. Iedere dag werd zijn werk wat beter en al gauw begon hij zijn taak efficiënter re verrichten. Hij voldoet nu uitstekend en krijgt waardering en erkenning van collega’s. Oprechte waardering bracht iets tot stand wat niet lukte met kritiek en spot.

Door mensen te krenken kun je hen niet veranderen en bovendien is het nergens voor nodig. Er is een oude zegswijze die ik heb uitgeknipt en op de spiegel heb geplakt, zodat ik het iedere dag een keer of twee te zien krijg:

 

‘Ik zal dit pad slechts één keer bewandelen; laat mij daarom het goede doen dat ik kan doen of de vriendelijkheid die ik een ander mens kan tonen nu in de praktijk brengen. Help mij dit niet te omzeilen of te verwaarlozen, want ik zal hier nooit meer langskomen.’

Waardering, eerlijk & oprecht

Ome Emerson zei eens: ‘Iedere mens die ik ontmoet is mij in het een of ander de baas. In dat opzicht kan ik van hem leren.’

Als dat waar was voor een groot man (én mijn oom😉) als Ralph Waldo Emmerson, wie kent hem niet (1803-1882), een van de belangrijkste dichters en essayisten uit de Amerikaanse literatuur, zal dan de kans dat het ook waar is voor jou en mij niet duizendmaal groter zijn? Laten we ophouden met denken aan de dingen die we al bereikt hebben, of de dingen die we graag willen. Laten we in plaats daarvan een poging doen om de sterke punten van de ander te achterhalen. Zie af van slijmerijlerij.

Toon op een oprechte, eerlijke manier waardering. Toon je waardering uitbundig en wees net als een jonge hond, kwispelend vol woorden van lof. Dan zullen de mensen jouw woorden koesteren en bewaren en ze hun leven lang herhalen – soms jaren nadat jij ze zelf vergeten bent.

Dus aan al die vakantie horken en heksen uit de bediening, je pubers, je medewerkers, je partner of de hond van de buren. Alles waar je je aan kan ergeren of aan geërgerd hebt in deze dagen.

Laat je waardering blijken, eerlijk en oprecht.

Enne, het mooiste cadeau dat je een klant kunt geven ,
is oprechte belangstelling en aandacht.

 

foto Unsplash: etty-fidele

5 Weekvragen

Zin om nog wat te mijmeren deze week, schotelt je nog graag onderstaande vijf vragen voor, eventueel met stokbroodje en kruidenboter vooraf.

Vijf vragen van de week. Vragen die je jezelf vast nooit eerder hebt gesteld. Door deze vragen leer je jezelf beter kennen.

 

 

 

 

 

Als ik ‘leven’ zeg, wat zeg jij dan? Niet te lang nadenken, noteer gewoon de eerste woorden die bij je opkomen. Je zult versteld staan over wat je van jezelf kunt leren als je je laat leiden door je intuïtie.

Leven:

Humor:

Angst:

Liefde:

Verdriet:

Eerlijkheid:

Toekomst:

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Doe je wat je echt wilt doen?

 

Op welke leeftijd was je tot nu toe het gelukkigst?

Wat was (is) zo bijzonder aan die periode?

 

Wanneer heb je voor het laatst gelogen en waarom?

Over wel aspect van je leven lieg je tegen jezelf?

En deze vind ik zelf het leukst maar ook lastig om te beantwoorden. Als je een gebeurtenis uit het verleden of de toekomst zou mogen bijwonen, welke zou dat zijn?

 

Challenge….

Wie was voor jou het afgelopen jaar belangrijk in je leven? Waarom laat je die persoon niet even met een berichtje, handgeschreven briefje of telefoontje weten hoe dankbaar je bent? Kijk even naar ‘An Experiment in Gratitude’ (The Science of Happiness) en zie hoe krachtig je bericht kan zijn.

Ben benieuwd naar je telefoontje, met me delen mag altijd!

 

foto Unsplash: nick-fewings

bron:

you tube An Experiment in Gratitude | The Science of Happiness - YouTube
H
oe je vrienden maakt en mensen beïnvloed