· 

Je moet schieten, anders kan je niet scoren!

Luchtbuks Ria

Dat krijg je met zo’n Komkommer zomer, behoorlijk wat prut op tv maar toch ook wel wat pareltjes. Luchtbuks Ria met haar levensverhaal. Een kranige 100 jarige die nog boven op het nieuws zit en stoer elk jaar in Tilburg de kermis mag openen in de schiettent. Lees meer over deze stoere meid


‘Het grootste wapen tegen stress is ons vermogen één bepaalde gedachte te kiezen en niet een andere.’

-William James & luchtbuks Ria


Wat kan je veel van deze kranige tante leren.

 

foto Unsplash: robert-collins

Oma's leiderschap én een vol glas melk!

Met Jim had ik een prachtig gesprek over zijn oma…

Dan met name de invloed die ze had op hem. Hoewel ze in de oorlog haar man, zus en ouders had verloren, bleef ze toch altijd optimistisch over het leven. Hij herinnerde zich hoe hij als kind eens gefrustreerd raakte, terwijl hij een modelvliegtuigje zat te bouwen aan haar keukentafel. Ze troostte hem en zei dat hij rustig moest blijven en zijn gedachten moest richten op hoe mooi het eindresultaat zou zijn. Jim vertelde dat ze hem altijd hielp om de positieve kant van gebeurtenissen te zien en te zoeken naar leerpunten, in welke situatie dan ook. Ze sprak ook altijd met liefde over Jim’s opa en deelde verhalen over hun leven, waardoor Jim zich verbonden voelde met de opa die hij nooit had ontmoet. Ze vormde absoluut een veilige haven en was altijd dankbaar voor wat ze had in plaats van bitter over wat ze was verloren. Ze had een belangrijke invloed op de manier waarop Jim zijn rol als leidinggevende kon vormen voor zijn gezin en medewerkers.


Van goed naar beter

Dan maakt hij de brug naar zijn huidige werk, het aansturen van een team in de IT-business.

Hij zucht…:

“We zijn al een tijd met elkaar aan het werk, het gaat best goed. Toch denken we dat we meer kunnen.”

 

De realiteit is zowel positief als negatief zeg ik. De manier waarop jij over de realiteit denkt, is afhankelijk van waarop jij je focust. Mensen, gebeurtenissen en ervaringen die we in het koppie hebben gevormd, beïnvloeden veel van wat we denken. Dat wat we denken wordt een overtuiging. We maken keuzes op basis van deze overtuigingen.

Iedereen doet tijdens zijn leven goede en slechte ervaringen op. Leidinggevenden, docenten, artsen, collega’s, vrienden en anderen hebben het vermogen om goed leiderschap te tonen. Zo kunnen ze het beste in mensen naar boven brengen, of om hen te motiveren defensief of agressief te worden.

 

Goede leiders zijn niet sterker dan ons eigen ik, maar helpen mensen om positieve en negatieve ervaringen te duiden. Ze leren mensen welke voordelen het heeft om zich zelfs te midden van pijn op de positieve kanten te richten.

foto Unsplash:  jordan-harrison


Vraag maar raak voor een knaak!

Stel jezelf de vragen:

  • Benader ik problemen vanuit een positieve of negatieve houding? (Gerard Glas half vol/ half leeg)
  • Vanuit welk perspectief neem ik beslissingen? (Focus Freek)
  • Hoe verbind ik me met mensen die ik niet mag? ( Irritatie Ina😉)
  • Hoe kijk ik naar mensen met wie ik een conflict heb? (Cees Conflict)
  • Hoe kijk ik naar mensen die onder de maat presteren? (Piet Prutser)

 

De manier waarop je als deze vragen beantwoordt, is gebaseerd op hoe mensen jou ik het verleden hebben beïnvloed, positief of negatief. Je zelfvertrouwen, karakter, persoonlijkheid, overtuigingen en waarden – zaken die je stuk voor stuk uniek maken – zijn een optelsom van de betekenis die je hebt gegeven aan ervaringen waarmee je werd geconfronteerd. Dit in combinatie met iemands drijfveren of unieke talenten maakt het tot een prachtig team, zoek de verschillen!

 

Dus de luchtbuks Ria’s van het verleden kan je gebruiken om je toekomst vorm te geven. Samen met het team, vanuit veilig leiderschap!

 

‘In mensen sluimeren diep vanbinnen krachten; krachten die hen zouden verbazen, waarvan ze nooit gedroomd hebben dat ze die bezitten; krachten die hun levens zouden transformeren als ze werden gewekt en hun werk mochten doen.’

-Orison Swett

Amerikaanse schrijver Marden (1850-1924)

 

De juiste mensen om je heen!

Sluit je aan bij degenen die experimenteren, risico’s nemen, vallen, schaafwonden en blauwe plekken oplopen, en opnieuw risico’s nemen.

Mijd mensen die waarheden verkondigen, anderen bekritiseren die niet denken zoals zij, nooit een stap zetten zonder er zeker van te zijn dat die hun het respect van de anderen oplevert, en die liever zekerheden hebben dan twijfels.

Sluit je aan bij degenen die zich blootgeven en niet bang zijn gekwetst te worden: zij begrijpen dat mensen alleen maar betere mensen kunnen worden wanneer ze kijken naar wat hun naasten doen, niet om die te beoordelen, maar om hen te bewonderen vanwege hun toewijding, lef én moed!

 

foto Unsplash: tom-wilson

Hoe wij u helpen deze doelen te bereiken?

Wij coachen organisaties om zich te ontwikkelen tot wendbare, doelgerichte samenwerkingsverbanden. Daartoe ondersteunen en adviseren we bij organisatie- en leiderschapsontwikkeling. Onze focus is een gezamenlijke blik op zowel waarde creatie als op menselijke interactie en de samenhang daartussen.

Onze team coaching richt zich op het teams helpen optimaal bij te dragen aan de klantwaarde waar de organisatie voor (be)staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij bieden een palet aan trainingen en opleidingen met een voorkeur voor maatwerk. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar versterking van samenwerkingscompetentie of leiderschap? Zou u uw organisatie willen leren om Agile, Scrum of Lean toe te passen? 

Wij bespreken graag de mogelijkheden.


Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!

 

 

 

 

 

bron: Brabants Dagblad, Care to Dare, de Boog Coelho