· 

De 5 Tibetanen - in 15 minuten voel je jong én vol energie

De Vijf Tibetanen: hoe 5 woonkamer oefeningen je in 15 minuten eeuwig jong houden

 

 

De Vijf Tibetanen is een serie van 5 eenvoudige yoga oefeningen afkomstig van Tibetaanse monniken uit het Himalaya gebergte. De Vijf Tibetanen bleven een goed bewaard geheim tot een Britse legerofficier ze aan het begin van de vorige eeuw in het Westen introduceerde. De oefeningen blinken uit in eenvoud, maar onderschat ze niet! Het verhaal gaat dat ze je eeuwig jong houden. Meer dan een matje in je woonkamer en 15 minuten van je tijd heb je niet nodig. 

 

De Vijf Tibetanen hebben een vitaliserende werking op zowel je lichamelijke als je mentale conditie. Ze worden daarom ook wel de vijf verjongingsrituelen genoemd. En als 47-jarige vind ik dat natuurlijk razend interessant, dat begrijp je;-). Het fijne aan de Vijf Tibetanen is dat de oefeningen makkelijk zijn te onthouden, je de deur er niet voor uit hoeft én ze weinig tijd in beslag nemen. Binnen 15 minuten zit je dagelijkse verjongingsritueel er weer op.

 

foto Unsplash: oksana-taran

Bijna elke ochtend

Ik doe de oefeningen nu enkele maanden elke ochtend (nou, ja bijna elke ochtend;-)). Wat ik merk, is dat mijn lijf krachtiger is en ik soepeler beweeg. En dat vind ik enorme winst. Als coach heb ik een zittend beroep en vaak voelt mijn lijf na een dag achter mijn bureau zo stijf als een plank. Naast meer kracht en souplesse levert het dagelijks uitvoeren van de Vijf Tibetanen nog meer voordelen op voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan vermindering van spierspanningen en stress, betere ademhaling en spijsvertering, goede bloedsomloop en diepe ontspanning. Precies wat we nodig hebben in deze bijzondere tijden.

Je merkt direct al na de eerste keer dat je meer meer innerlijke rust hebt.

Na een week merk je dat je je veel sterker, flexibeler en minder stijf voelt. Ook schijnen de 5 Tibetanen een verjongend effect te hebben!

Het kost je maar even tijd, maar het heeft zo’n heerlijk effect!

 

De oefeningen

Met deze 5 yoga oefeningen breng je de 7 chakra’s op snelheid waardoor je hormoonklieren optimaal gaan functioneren.

 

 

Probeer jezelf deze week eens voor te nemen om het elke ochtend als je opstaat te doen.

De Vijf Tibetanen is een serie van 5 oefening. Als je net begint, doe je deze oefeningen 1 – 5 keer. Daarna voer je het langzaam op tot je elke oefening 21 keer kan herhalen. Je bent dan ongeveer 10 minuten bezig. Het beste resultaat krijg je als je de oefeningen iedere dag doet. Lukt dat niet? Probeer de Vijf Tibetanen dan op z’n minst 3 keer per week uit te voeren. Hieronder vind je een uitleg van de oefeningen, maar er zijn op You tube ook allerlei instructie video’s te vinden, zoals deze.


De oefeningen

🌿 Oefening 1

Strek de armen zijwaarts, handpalmen naar beneden. Houdt de schouders ontspannen en breng armen en schouders op één lijn. Draai nu op de plaats om je as met de klok mee. Richt je blik op een vast punt zodat je niet duizelig wordt en je evenwicht verliest. Na het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken. Door het langzaam opbouwen van het aantal draaiingen train je je evenwichtsorgaan. Bovendien werkt het draaien als een centrifuge op het lichaam en de ingewanden waardoor onzuivere stoffen verdwijnen.

🌿 Oefening 2

Ga plat op de vloer liggen met de armen langs je lichaam. Handpalmen naar beneden. Haal adem door je neus en til je hoofd op van de vloer en til tegelijkertijd je benen op terwijl je je knieën gestrekt houdt. Terwijl je uitademt laat je je hoofd zakken en laat je je benen ook weer zakken. Ontspan je spieren even en herhaal de oefening. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik liggen.

🌿 Oefening 3

Ga op je knieën zitten, knieën onder de heupen. Terwijl je uitademt buig je je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Steun met je handen op je billen of dijen. Als je klaar bent met de oefening haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieën voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik.

🌿 Oefening 4

Ga zitten met je benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunen op handpalmen. Adem uit, en buig de kin naar de borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren vallen. Hou even de adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Herhaal. Na afloop ga je liggen en haal je drie keer diep adem.

🌿 Oefening 5

Begin in kruiphouding. Handen onder de schouders, en knieën onder de heupen. Adem in. Til je stuitje op en kom in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst. Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inadement achterover en kijk naar boven. Herhaal. Ga na afloop liggen en haal drie keer diep adem. You did it!

Ervaringen van anderen die regelmatig de 5 Tibetanen doen

Er is onderzoek gedaan naar mensen die regelmatig deze 5 yoga oefeningen doen. Mensen geven aan dat ze (al na 2 weken) de volgende resultaten opmerkten:

 

  • Een significante stijging in energie. Je hebt het gevoel dat je langer door kan gaan en minder snel uitgeput raakt.
  • Meer innerlijke rust, je voelt je kalmer en minder gestrest – je raakt minder snel geïrriteerd
  • Verbeterde lichaamshouding, zich sterker en flexibeler.
  • Minder vaak ziek zijn.
  • Verbeterde stoelgang
  • Verminderen van gewrichtsklachten
  • Betere focus/ concentratie
  • Verbeterde nachtrust.

bron: https://holistik.nl/5-tibetanen/