· 

Dit is niet het leven dat ik heb besteld

Zo weer een boeiende week achter de rug, 6 dagen werk in 3 dagen proppen en 2 studiedagen, it ken net!

Wat is dan de rode draad?!

 

Dat je met humor en met de wetenschap dat het leven stopt, een stuk makkelijker door dit leven kan gaan. Maar toch, wat zitten we veel in ’t hoofd, zorgen, patronen en overtuigingen.

 

‘Ben ik een goede moeder?’ 

‘Wil ik deze vriendschap behouden of is het beter los te laten?’ 

'Hoe komt het dat ik me zo ongemakkelijk voel in groepen?'

'Wil ik bij mijn partner blijven of is het beter te vertrekken?'

'Waarom vind ik mijn werk zo zwaar?'

'Moet ik me uitspreken of is het beter te zwijgen?'

 

foto Unsplash: daniel-pascoa-


Wat wil je nou echt?

Neem komodovaranen. Een baby-komodo weet zodra hij uit zijn ei komt één ding: dat hij als de wiedeweerga een boom in moet klim- men omdat anders zijn eigen moeder hem zal opeten.

Kijk dan is het leven weer heel simpel maar ja…

Simpel is soms het aller moeilijkst

 

Voordat je in de zon gaat vandaag of even detoxen van de werkdruk van afgelopen week wat mijmer vragen speciaal voor jou.

 

The Road map

Dromen – Creëer je ideale toekomstbeeld.

Alles wordt tweemaal geschapen. Voordat je een huis gaat bouwen maak je bouwtekeningen, een nieuw product ontwerp je voordat je het fabriceert en om een succesvolle onderneming op te zetten start je met een helder plan. Alles wordt eerst conceptueel en pas daarna materieel vormgegeven. Begin met het einde voor ogen. Wat is jouw toekomstbeeld? Waar liggen jouw dromen? 

 

Doelen – Geef de benodigde stappen op weg naar je dromen vorm.
Dromen is een belangrijke start, maar de vertaling naar doen is cruciaal. Anders blijf je dromen…Om echt in beweging te komen is het belangrijk je dromen concreet te maken. Wat wil je concreet bereiken en voor wanneer? Hoe kun je nu concreet bepalen wanneer de champagne open kan? Hoe geef jij met afzonderlijke stappen de weg naar jouw droom vorm? Stel jezelf dus concrete en meetbare doelen. Doelen zijn dromen met een deadline.

 

foto Unsplash: Chris Galbraith

Belemmeringen – Reduceer problemen tot feiten (en vertaal die in mogelijkheden).


Natuurlijk kom je op je weg naar je dromen bepaalde beren op de weg tegen – problemen dus. Maar in hoeverre zijn dit nu echt problemen? Problemen bestaan niet. Niet de feiten, maar jouw verhouding tot de feiten bepaalt of je iets al dan niet als een probleem ervaart. Wat kun jij binnen je Cirkel van Invloed doen om je problemen tot feiten te herleiden?

 

Inzichten – Maak het onzichtbare zichtbaar
Ont-wikkeling begint met het zichtbaar maken van onzichtbare processen. Pas als iets zichtbaar is, kun je het veranderen. Met inzichten maak je wat donker is licht, je maakt het onbewuste bewust.* Het is weliswaar een enorme uitdaging dit zelfstandig en vanuit je eigen bewustzijn te doen…


“Wie naar onbewuste processen zoekt met het bewustzijn, zoekt naar een donkere plek met een zaklamp”,
aldus Ab Dijksterhuis.

 

foto Unsplash: yann-allegre

Tools & Handvatten.

 

Inzicht biedt nog geen uitzicht. Dat je het ziet wil nog niet zeggen dat je het op kunt lossen. In een coachtraject krijg je de juiste tools en technieken aangereikt om met je uitdagingen om te gaan. De tools zijn geen doel op zich, maar een goed gevulde toolbox maakt je uiteraard effectiever en beter in staat je doelen te bereiken.


Mogelijkheden. Je inzichten, tools en handvatten hebben als het goed is een aantal nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Welke mogelijkheden zie je? En, wat kun jij zelf aan mogelijkheden creëren? Tussen de wereld en onze reactie zit onze creativiteit om dingen vorm te geven zoals wij willen.

                                Deze keuzevrijheid is onze grootste menselijke kracht
                                                                 Victor Frankl.

 

 

Acties – Vertaal je kennis en kunde in doen.

Je ziet en weet nu wat je doelen zijn en hoe je daar kunt komen. Een cruciale stap is nu het vertalen van dit weten in doen, want weten en niet doen is even erg als niet weten. Of eigenlijk, zoals een alerte klant onlangs terecht zei, erger… Wat ga je nu feitelijk doen om je doelen te bereiken? 

 

Het is mijn overtuiging dat het doel van dit leven is om te leren, te groeien, een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving, om anderen te helpen, van elkaar te houden en vooral te genieten.

Geniet van de schoonheid van de natuur, van de zon, van de wind, van een goed glas wijn of ranja, van een heerlijk diner en geniet van alle kleine dingen die de dag zo waardevol maken. Wees dankbaar voor je gezondheid, voor alle kansen die op je pad komen en geniet van de momenten die je deelt met mensen die je lief hebt.

 

foto Unsplash: jakob-owens

Een klein leven

Tijdens het bijkomen van mijn vaccinatie kreeg ik tranen in mijn ogen van deze afbeelding en tekst…

 

′′Bel de dokter niet, ik wil vredig in slaap vallen. Met jouw hand in de mijne."

 

Hij vertelde haar over het verleden. Hoe ze elkaar ontmoetten. Over de eerste kus.

 

Ze hebben niet gehuild, maar gelachen.

Ze hadden geen spijt, ze waren dankbaar.

 

Toen zei ze weer zachtjes: ′′Ik hou van je, voor altijd." Hij gaf haar woorden terug, gaf haar een zachte kus op het voorhoofd.

 

Ze deed haar ogen dicht en viel rustig in slaap met zijn hand in de hare.

 

Liefde is wat telt, want een persoon komt met niets dan liefde in deze wereld en laat het opnieuw achter met niets dan liefde.

 

*Deepak Chopra gaf hier in een speech een mooi voorbeeld van: ‘Stel dat in deze zaal het licht volledig uit zou gaan. Iemand die zijn weg zou moeten vinden zou alles als een probleem ervaren. Een stoel waar je je tegen stoot, de andere personen die in de weg staan op weg naar de uitgang…’ Doordat het compleet donker is, vormt vrijwel alles een probleem. Pas als het licht wordt, ga je de functie van de problemen ‘zien’. Met inzichten maak je wat donker is licht, je maakt het onbewuste bewust. Het is weliswaar een enorme uitdaging dit zelfstandig en zonder begeleiding te doen…

 

bron:

roadmap coachcenter