· 

Onduidelijk zijn is onvriendelijk

 “We zijn al een tijd met elkaar aan het werk, het gaat best goed. Toch denken we dat we meer kunnen.”

 

In de drukke agenda van Freek is het lastig om een afspraak te maken. Maar we hebben de tijd gevonden, zo net voor de zomer met het verlangen naar een leven vol vrijheid en zonder mondkapje. Ik ben zo flexibel als een spoorbiels.


Freek wil meer uit zijn team halen maar loopt op eieren, wil vriendjes blijven met het team maar ook zijn doelen neerzetten. Doelen halen samen met het team. Het maximale uit de mens halen maar ook andere gesprekken voeren met zijn teamleden.

 

foto Unsplash: amit-lahav

Duidelijkheid is vriendelijk, onduidelijk is onvriendelijk!

De meeste mensen vinden het lastig om zich uit te spreken over iets waar ze zich aan storen. Je bekritiseert daarmee immers vaak een ander, en geeft bovendien iets van jezelf bloot.

Negatieve zaken boven water krijgen, gaat dus niet vanzelf.

Óók niet in professionele teams. Daar is meestal ondersteuning bij nodig. Zelf heb ik goede ervaringen met het gebruik van creatieve middelen. Met je handen werken en samen creatief bezig zijn, opent de weg naar een dieper en persoonlijker contact. Daarna kun je in gesprek gaan over de onderstroom.

Timing is daarbij heel belangrijk. Het juiste moment om gevoelige zaken te bespreken, is meestal niet tijdens het werk. 

Organiseer liever een speciale middag of avond, bij voorkeur weg van de eigen werkplek. Samen een wandeling maken of iets met elkaar eten of drinken maakt het voor mensen ook makkelijker om hun hart te luchten. Niet forceren, maar wachten tot het hoge woord eruit is.

Van nature willen we liever opstijgen naar succes dan afdalen in de modder.

 

Stilstaan om onze innerlijke, soms donkere wereld te verkennen en naar elkaar te luisteren, is dus niet gemakkelijk. Als je als leider negatieve elementen uit de onderstroom aanwijst en naar boven tilt, is het eerst spannend. Maar als de betrokkenen daar goed op reageren, voelt dat als een overwinning.

 

 

 

Zorg ervoor dat je jezelf ook kwetsbaar durft op te stellen, voordat je dit van anderen vraagt. Goed voorbeeld doet volgen.

 

foto Unsplash: gabriel-sanchez

Nieuwsgierig & moed

En blijf nieuwsgierig! Nieuwsgierig is tegendraads. Nieuwsgierigheid houdt niet van regels of veronderstelt in elk geval dat alle regels tijdelijk zijn en kunnen sneuvelen door een slimme vraag waar niemand op was gekomen. Ze minacht de gebaande paden en geeft voorkeur aan andere routes, aan toevallige omwegen, aan impulsief linksaf slaan. Kortom: nieuwsgierig is afwijkend.

Nieuwsgierigheid is een daad van kwetsbaarheid en moed!

 

Vraag:

Heb je voldoende zicht en grip op je emotionele reacties en op je denkpatronen? Of verdring je dit aspect van leiderschap zoveel mogelijk en werk je ondanks de spanning die je voelt ‘gewoon’ hard door?

Wil je vaker stilstaan bij jezelf, ga dan bewust voelen en denken, en onderzoeken hoe je lichaam op stress reageert. Vraag anderen dit ook te doen. Deel je ervaringen en leer van elkaar.

Het kan natuurlijk ook zo..

Bron: 
you tube Toren C, Brené Brown, Antonio Gabriël