· 

De honger naar beter

“We merken dat we soms ruis hebben in de samenwerking en onderlinge interactie, en dat beïnvloedt onze prestaties en sfeer negatief.”

 

Het klokje tikt tegen de vakantie aan en dat knalt de zon ook nog eens uit het dak. Zin in de zomer en klaar met het werk,

'de Corona vibe'.


'Hoe maken we het leuk tot aan de zomer?!' Chantal, de leidinggevende van het team loopt soms ook wat op het tandvlees en wil graag voor de zomer met het team aan de slag. Soms loopt ze met van Gaal in het achterhoofd rond: Zijn zij nu zo dom, of ben ik nou zo slim….

 

foto Unsplash: daniel-norin

Kip en kabeljauw

Haar leidinggevende had al een opmerking gemakt: ‘Er is veel kritiek op jou!’ Chantal: ‘Die is niet terecht en ik trek me daar ook niets van aan. Ik doe mijn werk in alle bescheidenheid en probeer zoiets voor de mensen te betekenen. Het is net als met de kip en de kabeljauw. De kip legt één ei met veel herrie, de kabeljauw honderden zonder dat je hem hoort.

De honger naar beter

Leiders van teams, projecten, programma’s, afdelingen of organisaties kunnen een grote 

invloed uitoefenen (positief of negatief) op de sfeer waarbinnen gewerkt wordt en de 

kwaliteit van de prestaties die geleverd worden. Er ligt een hele waslijst aan taken en 

verantwoordelijkheden, die nooit allemaal ingevuld zullen kunnen worden door één 

persoon. Daarvoor is dit stuk ook niet bedoeld. Afhankelijk van wie je bent en wat je aan 

ervaring en eigen kwaliteiten meebrengt, ‘kleur’ je zelf het leiderschap van je team in. 


De kleur van moed

Het is niet de criticus die ertoe doet; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, wiens gezicht besmeurd is met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt, die keer op keer tekortschiet…die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een goede prestatie kent, en als het tegenzit en hij faalt, in elk geval faalt

                                                                                      terwijl hij grote moed heeft getoond.

                                                                                                           -Theodore Roosevelt

 

Als je persoonlijk leiderschap verder wilt ontwikkelen, moet je voor jezelf eerst 3 belangrijke vragen beantwoorden: Waarom begin ik hieraan – deze baan, deze klus? Die motivatie is je vertrekpunt. Waarheen wil ik gaan? Dat is je doel, en geeft de richting en focus van je reis aan. Hoe ga ik dat doel bereiken? Op welke manier zorg ik voor voldoende grip en houvast tijdens de reis?

 

Deze drieluik start hier met de waarom-vraag.

Leiders kijken vooruit. Dat is goed, maar met je blik op de horizon sla je gemakkelijk de eerste stap van je reis – je motivatie bepalen – over. Als je dat hebt nagelaten, kom je jezelf later tegen en lukt het je niet om anderen op je reis mee te krijgen.

 

Verlies van energie en motivatie zal je deel zijn.

 

foto Unsplash scott-webb

SWOT-Knotten

En bij goede zin na wat reflectie kan je eens gaan SWOT KNOTTEN met je team:


Knotten

Knotten door zelf in alles het goede voorbeeld te zijn, wat geeft wel energie?

 

Het is prima om negatieve aspecten te benoemen. De kracht zit hem erin dat je deze vervolgens omdraait en kijkt naar wat wel werkt. Dus hoe zou je willen dat het er wel uitziet? Wat is het ideaalbeeld? Als je dat weet, kun je aan de slag gaan met wat nu al goed is: verder bouwen op reeds aanwezige, positieve kiemen. 

 

Het denken in wat wel kan, geeft mensen energie.

 

Denken in mogelijkheden, je een heldere voorstelling maken van de gewenste situatie en het delen van successen geeft mensen energie. Het motiveert ze om in beweging te komen.

Vandaar dat een positieve houding en het zijn van een positief voorbeeld zoveel effect hebben. Op die manier heb je invloed en trek je anderen mee in je positieve houding.

foto Unsplash: peter-bucks-

De Indiaan en de Wolf

Lees het verhaal van de Indiaan en de Wolf maar eens. Het verhaal beschrijft hoe positiviteit en invloed samenwerken. 

 

Op een avond zat een oude Indiaan met zijn kleinzoon uit te kijken over de heuvels. De oude Indiaan vertelde zijn kleinzoon over de strijd die in zijn binnenste gaande was. Hij zei: ‘Jongen, het is een strijd tussen twee wolven.

 

De één brengt kwade gevoelens mee: angst, boosheid, zorgen, zelfmedelijden, schuld, leugens en valse trots. De ander brengt prettige gevoelens met zich mee: plezier, geduld, liefde, rust, ontspanning, vriendelijkheid, empathie en nieuwsgierigheid.’ Zijn kleinzoon dacht even na, en vroeg toen aan zijn grootvader: ‘Welke wolf wint?’ 

 

De oude Indiaan antwoordde simpelweg: ‘Degene die ik te eten geef.’ De indiaan stelt dat zijn invloed ligt bij de wolf die hij voedt, dus bij de gedachte die hij de meeste aandacht geeft. Is die gedachte negatief, dan werkt ‘ie als een hangslot in je hoofd. Het zet je denken en handelen vast en het stuurt hoe je je voelt. Iedere keer weer. En als je die gedachte maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het vanzelf een overtuiging. Een belemmerende overtuiging.

 

In je positiviteit neem je anderen mee en oefen je een natuurlijke invloed uit

Andersom geldt het ook: als je positief denkt, straal je die positiviteit ook uit. Hoe meer je je positieve gedachten blijft stimuleren en voeden, hoe meer dit je manier van leven wordt. 

 

Positiviteit straal je uit! Het maakt je voor anderen een plezier om mee om te gaan.
Zo oefen je een 
natuurlijke invloed uit.

 

foto Unsplash: eleonora-catalano