· 

Ik vind het lastig om te zeggen waar ik voor sta, hoe verander ik dat?

Wendy wil voor zichzelf beginnen. Ze is vierendertig en de vonken spatten ervan af. Een dame met pit, ze kijkt helder uit haar ogen en ze is een genot om naar te luisteren. Wat een pretletter. Door haar communicatieve vaardigheden is ze een succesvolle salesconsultant geworden. Ze is klaar voor het échte werk en wil nu graag zelfstandig aan de slag. Ze weet duidelijk wat ze wil, kent haar talent en ze heeft haar onderzoek gedaan.

 

In een paar coachsessies help ik haar op weg en Wendy is vastbesloten haar baan op te zeggen.

 

Vanaf het moment dat ze enthousiast haar plannen deelt met haar vrienden en haar ouders, wordt ze overspoeld met waarschuwingen en goedbedoelde adviezen: als ik jou was zou ik het niet doen, stel je voor dat het mislukt. Haar ouders vinden het zeer onverstandig om de zekerheid van een goed salaris op te geven, zeker nu Wendy net een huis heeft gekocht. Een betrouwbare vriend vindt het een groot risico. Hij kent iemand die voor zichzelf wilde beginnen en dat ging helemaal mis.

 

foto Unsplash Josh Hild


Wat nou als het misgaat?

Na de zoveelste ‘wat nou als het misgaat?’ is Wendy in verwarring. Haar levendigheid is verdwenen. Na een diepe zucht zegt ze: ‘Ik weet het niet. Ik hoor alleen maar ellendige verhalen over mislukking en mensen die in financiële problemen komen. Wie zegt dat ik zomaar aan voldoende klanten kom en wat nou als het echt niet lukt?’ 

‘Wendy, waarom laat je je zo van je stuk brengen? Waar is de energieke salestijger, de veroveraar, waar is de ware Wendy? Geloof je niet meer in jezelf?’ Ze kijkt me aan, zucht en zwijgt, maar haar ogen weerspiegelen haar somberheid. ‘Ze kennen je beter dan ik, misschien hebben ze gelijk. Doe het niet, beter voor iedereen, probleem opgelost, ’zeg ik.

 

‘Hoezo, niet doen?’ Als een feniks rijst ze op uit haar eigen as. Een provocatieve coach tegenover je kan best werken. Ik begin vragen te stellen. Wat is de overeenkomst tussen die mislukt ondernemer en jou? Mogelijk was die persoon niet geschikt om te ondernemen, niet overtuigd van zichzelf, wellicht niet bekwaam, of misschien had hij geen weldoordacht plan? Daarbij ken je de omstandigheden niet, zijn fiasco kan allerlei oorzaken hebben gehad. ‘Maar aan de andere kant, waarom zou je niet blijven doen wat je doet? Je verdient een bijna driemaal modaal salaris. 

Waarom zou je die zekerheid opgeven?'

Daarover heeft ze nagedacht, het is een van de redenen om zelfstandig te gaan ondernemen. Wendy mist de betrokkenheid van haar collega’s. En ze moet zich inmiddels aan zoveel bedrijfsregels houden dat ze zich niet meer vrij voelt. Die vrijheid wil ze terug en het liefst met een aantal leuke collega’s die ze zelf zou kunnen uitzoeken.

 

In de sessie daarna analyseerde ik samen met Wendy het gedrag van de mensen uit haar omgeving en de denkbeelden waarop zij hun goedbedoelde adviezen hadden gebaseerd. De betrouwbare vriend bleek nogal een huisje-boompje-beestje te zijn. Was het verwonderlijk dart hij een negatief advies uitbracht? Wendy’s ouders waren geen ondernemers. Hun reactie lag voor de hand, maar op welke gronden konden zij beoordelen dat haar baan opzeggen onverstandig zou zijn? Sommige vriendinnen vinden het wel spannend klinken, al zouden ze het zelf niet snel doen.

Ondernemende adviezen

Waren deze mensen wel echt bevoegd om te adviseren op het gebied van ondernemerschap? En wat zei dit allemaal over Wendy? Volgens mij had ze een aantal nieuwe ondernemende vrienden en vriendinnen nodig. Mensen die haar inspireerden en vakkundig konden adviseren.

 

Slechte adviezen en argumenten om iets wel of niet te doen worden gratis gegeven, maar zijn van weinig waarde. Sterker nog, ze kunnen je onzeker maken. Wendy, een sterke vrouw die zie niet zomaar uit het veld liet slaan, raakte van slag omdat ze al haar aandacht richtte op mogelijke problemen en mislukkingen. Haar brein ging aan het werk met de vraag: wat nou als het misgaat.

 

Vervolgens flitsen alle mogelijke doemscenario’s voorbij.

Herken je dit?

Dan kun je twee dingen doen: meer waardeloze opinies verzamelen om je negatieve denkhouding te voeden óf waardevol advies inwinnen bij vakmensen en specialisten.

 

Door je vragen gerichter te formuleren kun je constructieve, goede vragen stellen. Wat kan er misgaan? Dit onderzoek je.

Vervolgens stel je jezelf de vraag:

  • Wat kan ik doen om dit te voorkomen?
  • Wie kan mij in dat geval bijstaan?
  • Zijn er nog andere onwenselijke scenario’s?

Door goed over deze vragen na te denken, kun je veel mogelijke problemen voorkomen en ben je voorbereid op tegenslagen. Weet wel dat er zich altijd situaties kunnen voordoen die je niet hebt voorzien.

Never underestimate how wrong you can be!

 

En Wendy, die is heerlijk gaan ondernemen en gaf me nog een mooi compliment…

Feedback voor jou, beste Ina, die is….

 

vlot, strak, to-the-point en toch zeer speels, zeer uitdagend maar met een prachtige zachte hand. Doordat je me zoveel ruimte hebt gegeven maar toch de teugels niet te ver liet vieren heb ik mezelf opnieuw ontdekt, leren kennen, laten leren dat IK belangrijk ben en ertoe doe. Dit klinkt mogelijk dramatischer dan bedoeld, gevoelsmatig ervaar ik dit echter zo. Ik geniet volop van het ondernemen en soms over mijn grens gaan, woest en wild ondernemer zijn. Het was een zeer efficiënt en doelmatig traject.

foto: unsplash: scott-webb