· 

Ben je nou een watje of gewoon taai trekdrop

Zo, wat een week, die toch wel in het teken stond van André, een vriend, iemand die je even rebels op je plek zet. Kritisch en altijd oog voor de ander.

Zo. PUNT.

Hoe onwerkelijk, het doet pijn, zo’n mooi mens te moeten missen. Hij was heerlijk. 

Eerlijk. Een straatvechter met burgemeester kwaliteiten. 

 

Hij werd gemist afgelopen vrijdag en dat vonden we gek, das niks voor André, tja dat was doodgaan ook niet. Het bericht op maandag over zijn situatie van afgelopen vrijdag/ zaterdag sloeg in als een bom. Een hartstilstand en weg uit dit leven.

Waarom nou deze prachtvent?!

Gisteren mochten we afscheid nemen en dat was intiem, ondanks deze Corona tijd. Samen met een lieve vriendin samen achter een computerscherm een dienst bijwonen. Tranen genoeg om te delen.

Ik overdenk afgelopen week, de loopbaan vraagstukken en hoe vaak André wel niet voorbijkwam. Hij wilde nog zoveel maar had geen tijd. Hoe lang blijf jij nog zitten in je gouden kooi. Loondienst, de schijn zekerheid, het ritme van je huidige relatie? Toon jij vanaf week 7 wat meer LEF! om écht voor je leven te gaan?

Of blijf je een Hyacinth, keeping up appearances……

Foto Unsplash, Masaaki Komori

Mensen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze veel te lang sterk waren.

Ook al ben je een dode avonturier in dit leven, een getalenteerde man die liever uit de zakenwereld stapt en postbode wil worden. Of de directeur die het liefst in een kaaswinkel ga staan. Dat zijn de echte mensen die ik afgelopen week mocht zien in mijn praktijk tijdens een coachgesprek. Het lijkt leuk geschreven maar ze bestaan echt.

 

Verander vandaag want morgen kan alles anders zijn. Je zal maar genoegen nemen met 26.000 dagen en dan niet tevreden zijn!!

Zaand an de klomp

En voor de liefhebber wat Twentse humor over werk op deze zondag. Vertaling nodig, geef me even een bericht!

 

 

Ik heb al vanalles doan mien leaw'n ma het mooiste werk wa'k heb had was bie de gemeente. Doar bin ik oetgreuid tot veurwerker en ik mos doar werken met Bats.

As der ne boom pot'mos wön dan mos ik tegen Bats zeggen woar de koel mos kom' en dan mos Bats de koel greaw'n.

Bats was genne vluggen in zien werk, dat was vaak nig zo slim ma mangs kwam dat slecht oet as't effen echt gebeuren mos.

Ik wees Bats een moal an woar ne boom pot' mos wön en Bats begun met zien schupke an 

't karwei.

Noa aanderhalf uur was der nog nig völ groond  vezat en ik zeg tegen Bats: Ie möt in de koel springen en dan der wier oet.

Bats sprung inde koel en der wier oet.

Ik zeg: En noe vedan, in de koel en der wier oet, in de koel en der wier oet en zo vedan.

Bats ha al een moal of vief mien commando opvolgd en wö’n in keer zo hellig dat he tegen mie zeg: Wat mö'k noe dan, in de koel of der oet?

Ik zeg: Ie möt gewoon vedan goan met in de koel springen en der wier oet want ie brengt meer zaand met an de kloomp'n dan op de schuppe.

 

Bats prebeer'n ok alle dage wal een keer um te veurkom'n dat he an't werk mos.

 

Het was nog ma september toen wie een plantsoen an 't haarken waren, toen Bats op iets hards krabb'n met de haark. He zeg: Der zit vorst in de groond, wie goat in het vorstverlet, wie goat op hoes an!

Ik zeg: Wocht is effen, vorst in de groond, noe al?

Wie kiekt effen good, lig doar net oonder de grösmat een projectiel oet 'n twee'n wereldoorlog.

Bats en ik greawt dat projectiel der hèènig oet en legt dat ding op de bakfiets met 'n peunt alvast op de gemeenteloos an.

Ik zeg tegen Bats: Goa ie der effen gestrits op zitten, dat dat ding nig tevöl hen en wier rolt!

Bats kik mie an en zeg: Ma a'k der op zit en dat ding geet of, wat dan?

Ik zeg: Dan bin ie eerder  bie de loos as ik!

 

-Fons Platenkamp

Schone schijn...

Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het

 

Maar durf te leven, dat nog best een opgave voor dat dat doodgaan! En maak je plan om die kak angst aan te kijken.

 

Ik kan. Ik wil. Ik ben bereid om. Hou een dag bij hoe vaak je ‘Ik kan het niet’, ’Ik moet’, ‘Ik zou’ en ‘Ik probeer het’ zegt. ‘Ik kan niet’ betekent ‘Ik doe het niet’. ‘Ik moet’ en ‘Ik zou’ betekenen dat je afstand doet van je keuzevrijheid. En ’Ik probeer het’ is liegen.

Schrap deze woorden uit je vocabulaire. Je kunt iets niet loslaten als je het niet vervangt door iets anders. Vervang die woorden van angst door iets anders, zoals: ‘Ik kan’ - ‘Ik wil’ - ‘Ik ben bereid om’ – ‘Ik kies’ – ‘Ik ben’

 

Want van de schijn ophouden word je een mega irritant mens!