· 

Succes vogel!

Wat betekent succes voor jou?

Hans weet waar hij naar toe wil, gewoon succesvol zijn, een succesvol bedrijf hebben. Natuurlijk, daar wil hij voor gaan. Als ik dan vraag: ‘Wat is succes voor jou? Dan blijft het akelig stil.

Geld, roem en status

Als ik deze vraag stel aan een groep willekeurige mensen dan gaan de eerste antwoorden al snel over:

 • enorm veel geld verdienen.
 • aanzien hebben in de wereld.
 • een dikke villa bezitten.
 • na brandweerman van vroeger volgt er dan een sporter zijn of een bekende popster.
 • een loei goeie zakenman/ vrouw zijn.
 • alles kunnen kopen wat je maar wilt.
 • cruising met je eigen decadente jacht.

Foto: Disney2016

Succes gaan bepalen

Kortom, dat heeft veel te maken met materiele dingen. Dit kan en mag natuurlijk een onderdeel zijn van de definitie van succesvol zijn. Dat is gelukkig niet het enige en dat weten we stiekem allang. Maar het daadwerkelijk benoemen van al die andere succesfactoren, dat is een stuk moeilijker. Het dan ook nog ‘vertalen’ naar je eigen missie, is vaak al een hele grote stap. Laat staan er echt naar te handelen.

Ik vind de vrijheid van het ondernemen bijvoorbeeld zalig, maar 40 dagen vrij nemen van het ondernemen, dat is mijn grootste uitdaging!

 

Er zijn zoveel wijsheden en uitspraken over succes:

 1. De Dikke van Dale zegt heel simpel: ‘Goede afloop, uitkomst of uitslag.’
 2. Albert Schweitzer (schrijver, filosoof) ‘Succes is not the key to happiness. Happiness is the key to succes. If you love what you are doing, you will be succesfully.’
 3. Oprah Winfrey zegt: ‘De sleutel tot succes is niet je zorgen maken over succesvol zijn, maar werken in de richting van betekenisvol zijn. Het succes zal daar op natuurlijke wijze uit voortvloeien.’
 4. Anthony Robbins: ‘Succes is doen wat je wilt doen, wanneer je wilt, waar je wilt, met wie je wilt, zoveel als je wilt.’
 5. En succes volgens Dagobert Duck: ‘Alles draait om ACTIE!’ 

Oud president van de Verenigde Staten Theodore Roosevelt zei ooit: 'Het allerbelangrijkste ingrediënt van succes is weten hoe je met mensen moet omgaan.'  Geduld hebben met anderen speelt daarin een essentiële rol. Het gezegde 'Geduld is een schone zaak' geeft al aan dat geduld een geschenk is dat door mensen wordt gewaardeerd. 

Hoe ziet succes er voor jou uit?

Zo zie ja maar, iedereen heeft een eigen kijk op wat succes betekent. Hoe omschrijf jij succes? Hoe ziet succesvol zijn eruit voor jou?

En op welk gebied ben je dan succesvol? Is dat alleen op zakelijk gebied? Of neem jij in missie ook nog andere rollen in je leven mee? Kan succesvol zijn ook betekenen dat het gaat om relaties, familie, gezondheid, de maatschappij, voldoening, van waarde zijn of financiën? Wanneer heb je wat bereikt?

En dan komt natuurlijk de tip van Dagobert voorbij, ACTIE!!

 

 • Leef je daar ook naar?
 • In hoeverre ben je consistent met je eigen definitie van succes?
 • Waar houd jij je aan je eigen definitie?
 • Op welke momenten ben jij niet consequent daarin?

Dus, waarde harde werker, heb al je definitie van succes geschreven?! Wat voor winst geeft dat jou nu al?

De tips van oom Dagobert!

Dan laat ik nu Dagobert aan het woord, want alles draait ten slotte om ACTIE!

Dwergendoel

Hak het grote doel op in kleine stukjes, wil je bekende patronen doorbreken, begin dan met een dwergendoel. En hup, begin. NU!

 

Beginnen is winnen

Je komt altijd verder, in ieder geval verder dan met stilzitten! En wees trots op het begin en de gevolgen!

 

Kies of verlies

Dit principe van een dwergendoel werkt dus voor alles als je iets wilt veranderen of leren. WIL je iets niet ondernemen of doen, dan ben je gewoon een LAPZWANS die liever naar Nestflix kijkt. Dat is niet erg, maar zeur nooit meer over mensen die wél de handen uit de mouwen steken!

Ook onmetelijk rijk worden kan een doel zijn. Wil jij net als ik in het geld zwemmen, begin dan met het verdienen van een duppie. Zoals je weet is mijn fortuin begonnen met mijn geluksdubbeltje dat ik verdiende met een taakje van niks: het poetsen van schoenen. En een paar jaar later liep ik binnen met mijn eerste schoenenfabriek. En inmiddels heb ik meer bedrijven dan veren!

Afijn, genoeg gekwaakt! Welk belachelijk piepklein dwergendoeltje ga jij NU stellen? Doe het in ieder geval vandáág! En kom in actie! Dus zet je computer uit, leg je eiPhone weg en schrijf je doel op een papiertje! Laat je me weten hoe het is gegaan?

Actieve groet,

Dagobert Duck

Bron: Donald Duck blz 45/ 1819
Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen, Arturo Massaro