· 

Even tot hier…Durf Nee te zeggen

Het loopt haar de neusvleugels uit, Anna verandert van een stijlvolle vrouw naar een mini draakje in 5 seconden. Nou ja, ze bleef wel te lang de stijlvolle vrouw.

Ze is een kranige tante en wil graag opdrachten hebben. Ze wil naast omzet draaien ook leuke opdrachten uitvoeren en prettig samenwerken met haar team en de opdrachtgevers. En als er dan resultaat is, is dat helemaal geweldig. Iets met kakhakken uit en dansen door de ruimte. Nu door Corona i.i.g. ruimte zat😉

Het geeft energie en voldoening. Als er een vervolgopdracht binnenkomt is het bijna vanzelfsprekend dat ze deze aanneemt. Ze is immers ondernemend en de extra opdracht zorgt voor een gevulde agenda.

 

Unsplash Pawel Szvwanski

Maar dan knaagt het, stel je hebt er geen zin in?

Heb jij weleens opdrachten gehad die je wel hebt uitgevoerd, maar waar je eigenlijk geen zin in had? Denk hierbij aan:

 

  • Het paste niet in je agenda
  • De opdrachtgever was in eerdere opdrachten al vrij irritant en je hoopte toen dat het snel afgelopen zou zijn.
  • Er was totaal geen focus en je kreeg maar geen extra informatie
  • Het was niet echt je specialisme, maar ja, je had nog geen volle agenda.
  • Ergens voelde je aan dat er iets niet klopte.
  • Het gedoe in het offerte traject en blijven staan in je eigen marktwaarde.
  • Een wat narcistische leidinggevende met een hoog eisenpakket

Hinkelen van 'ja' naar 'nee'...

Ondanks bovenstaande argumenten heb je toch ‘ja’ gezegd tegen deze opdracht. Je had genoeg reden, zoals geld, nog teveel gaten in de agenda, het weglopen naar de concurrent of het binnen hengelen van deze nieuwe klant.

Door bewust ja en nee te zeggen maak je nieuwe spelregels voor je leven. Maar waarom doen we dat niet altijd? Waarom zeggen we soms ja als we nee bedoelen?

‘Ja’ zeggen tegen het een, is ‘nee’ zeggen tegen het ander

Op het moment dat je toch ‘ja’ zegt tegen iets waar je eigenlijk geen zin in hebt, zeg je tegelijkertijd ‘nee’ tegen andere dingen. Bijvoorbeeld:

 

  • Je agenda is al ram vol. Met deze opdracht erbij moet je wel op een avond door of op zaterdag werken. Je zegt dus ‘nee’ tegen tijd doorbrengen met familie of vrienden
  • De please prutser zegt ‘ja’ om goed over te komen bij de ander. Je zegt ‘nee’ tegen jezelf want je vindt het eigenlijk geen leuke taak/ opdracht.
  • Je zegt ‘ja’ tegen een vage opdracht. Je zegt ‘nee’ tegen andere prioriteiten van je team, je organisatie of je eigen business.

Duikelijker worden voor jezelf en de ander

Wat ik heb geleerd als ondernemer is dat het voor iedereen een stuk duidelijker is als ik duidelijker ben. Dat geldt voor mijzelf, mijn klanten, mijn opdrachtgevers, mijn familie en mijn vrienden.

En duidelijk kan dus ook betekenen dat ik nee zeg tegen een bepaalde taak of opdracht. Nee zeggen kan op een duidelijke en toch heel respectvolle manier. Je zegt namelijk nee op de vraag, niet tegen de persoon.

NO NEIN, NEE, NO, JO, LA, NIE, NE, OHEE, LO, MAI, NI, ANIYO

Waarom zou je ‘nee’ zeggen? Een aantal redenen is:

 

• Het past niet met de waarden waarvoor jij staat

• Je voelt aan alles dat het niet klopt, intuïtie kriebel

• Je hebt andere afspraken met een grotere prioriteit (dit kan natuurlijk zakelijk of privé)

• Het sluit niet aan binnen de DNA van je bedrijf

 

Durf nee te zeggen als het niet goed voelt, of als jouw aarden en nomen niet overeenkomen met die van de ander. Sta voor je principes én blijf openstaan voor de geluiden van de andere kant. Zorg dat je voor jezelf en voor de ander integriteit blijft uitstralen. Het komt krachtig over en mensen respecteren dat snel.

JA! Ik zeg een keer nee!

Hoe vaak heb jij ‘ja’ gezegd, terwijl je het(om wat voor reden dan ook) diep van binnen niet wilde?

 

Nee zeggen is knap lastig als je een eeuwige pleaser bent. Herkenbaar? Met deze tips van Brené Brown leer je op een gezonde manier grenzen stellen.

 

Grenzen stellen, zegt Brené Brown, heeft alles te maken met van jezelf leren houden. Weten hoeveel je waard bent heeft namelijk niets te maken met de goedkeuring van anderen.

Juist wanneer je lastig nee kunt zeggen is het de moeite waard om je limieten eens opnieuw vast te stellen. Want het stellen van grenzen zorgt ervoor dat jij als persoon groeit. En wat een mooi geschenk is dat.

Grenzen stellen doe je zo

1. Oefen de woorden die je wilt zeggen

Zoals ‘Ik kan dat er nu niet bij hebben’ of ‘Daar heb ik geen tijd voor.’ Het stellen van grenzen is iets wat je kunt leren.

 

2. Gebruik een mantra

Het is heel fijn om iets te hebben waaraan je je vast kunt houden als je een beslissing moet nemen. Ik heb een zilveren ring die ik stilletjes ronddraai terwijl ik de woorden herhaal ‘liever ongemak dan spijt. ’Mijn mantra herinnert me eraan dat ik een keus maak die goed is voor mijn welzijn. Zelf als het geen makkelijke keus is.

 

3. Hou een dagboek bij

Pak je dagboek erbij wanneer je voelt dat het stellen van grenzen je niet gemakkelijk afgaat. Zo zul je inzicht krijgen in welke situaties je moeite hebt met het stellen van grenzen. Zo kom je erachter welke factoren er verder nog meespelen. Zoals bijvoorbeeld slaapgebrek of stress. Op deze manier zul je meer grip krijgen op de momenten waarop je het moeilijk vind om nee te zeggen.

 

Tip: Probeer niet te streng voor jezelf te zijn en zie het vooral als een uitdaging om nog sterker in je schoenen te staan

Foto Unsplash Sara Bakshi, bron Happinez