· 

Neus dicht en springen

'Nou, vertel, wie ben je en waarom spreken wij elkaar op zaterdagochtend voor een kennismakingsgesprek?'  'Opengooien, de luiken van de toekomst, denk ik bij mezelf'.  En zo stelt hij zich aan me voor. 'Ben 44 jaar en heb een rare CV. Twijfel of IK een studie moet oppakken of dat ik, met deze CV, wel een passende baan ga vinden.'

 

Je kan ook beginnen met je passie maar hij begint liever met z’n leeftijd, prima getal, 2x4, 44. Dus hij begint bijna aan zijn 2e levenshelft.

 

Of zoals valt te lezen in het boek van Adriaan Hoogendijk...

 

Het veertigersdilemma begint waar het dertigers - dilemma eindigt. Vanaf 40 jaar is het leven een kwestie van erop of eronder. Als je wilt voorkomen dat je gaat verzuren in cynisme, moet je nieuwe innerlijke vrijheid en ruimte gaan verwerven voor je diepere talenten. Door oude innerlijke hindernissen, desastreuze overtuigingen en overlevingsstrategieën los te laten of te transformeren naar een bestaan met nieuwe levenswijsheid. Alle gevoelslagen die je in je kindertijd hebt opgebouwd, kom je na je 40ste onvermijdelijk weer tegen. Steeds lastiger wordt het om ze te negeren. Steeds leuker wordt het om ze toe te laten en het boeiende project aan te gaan van nieuwe levenskunst. Innerlijke hindernissen blijken niet vervelend, maar juist de aanjagers van nieuwe levenswijsheid te zijn. Een coach begeleidt je bij dit proces. Met metaforen biedt zij je inzichten en uitzichten om de kwaliteit te verbeteren van leven en werk, van relaties en loopbaan.

Om uiteindelijk een heel leuke, oude wijze man of vrouw te kunnen worden. Mooie bestemming lijkt mij!

Unsplash: Romina Veliz

Op een Kruispunt staan in je leven

Vroeg of laat kom je daar te staan, je wilt wat anders. Je voelt dat er meer voor je in het vat zit en dat je nu iets anders moet doen dan voorheen.

Klaar met de dingen die je al een tijd hebt gedaan. En dan de vraag…

 

 

Welke kant moet ik nu op?

Net als de menukaart van de Chinees, er is veel voor te kiezen en alle voors en tegens heb je al opgeschreven en toch blijf je uitstellen, maak je geen beslissing. De ene kant op voelt rete spannend, de andere weg voelt niet als datgene waar het omgaat, en de derde is nog een vage bende.

En toch weet je dat het moment van kiezen dichterbij komt. Je bent steeds meer ‘aan’. Elk nadeel heeft z’n voordeel. Dus elke keuze heeft positieve kanten, en ook consequenties. Kan jij dit aan? Durf jij écht te gaan voor je hart?

 

Je zal maar een leidinggevende treffen die je aangeeft:

Neus dicht en springen!

 

Maar stel dat je niet wilt falen en niet durft te springen?

 

“Risico's nemen brengt angst met zich mee, maar geen risico's nemen betekent jezelf verliezen en risico's nemen in de meest verheven vorm, betekent juist je bewust zijn van jezelf”.

Sören Kierkegaard

Foto: Unsplas: bantersnaps epuq


Ontwikkel je je of draai je in kringetjes rond op de springplank?

Op naar wat tips om jezelf te bevrijden van die verlammende angst!

 

'Ik kan.' 'Ik wil.' 'Ik ben bereid om.' Hou een dag bij hoe vaak je ‘Ik kan het niet’, ’Ik moet’, ‘Ik zou’ en ‘Ik probeer het’ zegt. ‘Ik kan niet’ betekent ‘Ik doe het niet’. ‘Ik moet’ en ‘Ik zou’ betekenen dat je afstand doet van je keuzevrijheid. En ’Ik probeer het’ is liegen. Schrap deze woorden uit je vocabulaire. Je kunt iets niet loslaten als je het niet vervangt door iets anders. Vervang die woorden van angst door iets anders, zoals: ‘Ik kan’ - ‘Ik wil’ - ‘Ik ben bereid om’ – ‘Ik kies’ – ‘Ik ben’

In kleine stapjes veranderen……

Verandering is synoniem aan groei. Doe vandaag één ding anders dan je gisteren deed. Als je altijd via dezelfde weg naar je werk rijdt, neem dan nu een andere route, of ga op de fiets, of neem de bus. Als je meestal gehaast of in gedachten bent en daardoor geen praatje met de caissière in de supermarkt maakt, probeer dan eens om oogcontact te maken een praatje aan te knopen. Als je gezin meestal te druk is om samen te eten, probeer dan eens om aan tafel te gaan zitten om samen te eten zonder dat de tv aanstaat of er mobieltjes aan tafel zijn.

Deze kleine stappen lijken misschien onbeduidend, maar ze trainen je hersenen zodat ze weten dat je instaat bent te veranderen, dat niets vaststaat, dat je keuzes en mogelijkheden eindeloos zijn. Als je nieuwsgierig wordt naar je leven, verander je je angst in opwinding. Je hoeft niet te blijven waar je bent en hoe je bent en te doen wat je altijd doet.
Verander dingen. Je zit niet vast.

Het monster in de bek kijken en terug brullen…

Stel vast wat je angsten zijn. Maak een lijst van dingen waar je bang voor bent.

Vraag je bij elke angst af: is dit mijn angst? Of is het die van een ander? Als het een angst is die je hebt geërfd of overgenomen, streep die dan van je lijst.

Laat het gaan. Jij hoeft die last niet te dragen. Beslis voor elke overgebleven angst hoe realistisch die is. Als het een terechte zorg is als je naar je leven kijkt, omcirkel deze dan.

Beslis voor elke realistische angst of het je ongezonde of gezonde spanning oplevert. Ongezonde spanning is chronisch en veroorzaakt onzekerheid. Als je te maken hebt met ongezonde spanning, is het ontzettend belangrijk dat je zo goedmogelijk zorgt voor je veiligheid en je overlevingskansen.

Doe wat in je macht ligt om jezelf te beschermen. Als de angst je spanning bezorgt, erken dan dat spanning gezond kan zijn. Merk op hoe de spanning je de mogelijkheid tot groei biedt. Het lef om je mening te geven binnen je team of je leidinggevende, de eerste stappen van het ondernemen, toch gaan voor de liefde, waar wil jij naar toe??

Tot slot maak je voor alle realistische angsten die je hebt een lijst van dingen die je kunt doen om jezelf sterker te maken en het leven op te bouwen dat je wilt hebben.

Het oprekken van je LEF-spieren!

 

Unsplash:Ashkan Forouzani

Daar sta je dan...

Zoals al gezegd, iedereen herkent dit. Iedereen maakt deze momenten een keer mee, sommige mensen vaker dan één keer. De meeste mensen maken echter niet een heel duidelijke keuze hierin en daarom blijft het vaak hangen en wordt er geen actie ondernomen. Het gevoel komt echter regelmatig terug en men voelt zich daar steeds vervelender onder. Gevoelens van frustratie, onmacht, en vooral onrust zijn dan heel herkenbaar.

 

‘Wie kan mij nu even helpen om mij de juiste zet te geven?’, is een vraag die men zichzelf dan stelt. En weet je, je hoeft het niet alleen te doen!

 

Coaching of een teamsessie helpt jou om veel meer duidelijkheid te krijgen hierin. Na deze

sessies heb je enorm veel inzicht in welk pad het beste bij jou past, welke keuzes jij gaat maken. Daarnaast heb jij na de sessie veel meer energie en een grotere inspiratie zodat je ook daadwerkelijk de stappen gaat zetten die nodig zijn om jouw pad te bewandelen.

 

You’ve got the power!!!!

Begin nu!!!

Bron: Edith Eger, de 12 sleutels, Prince EA