· 

Dwarsliggen

Zag het gelijk al, wat heeft ie een kansloos panterbloesje aan en een vage spijkerbroek. Armen bloot, dat is toch écht niet meer van deze tijd. Shag bags onder de oksels i.c.m. dat korte zwarte haar. Daar stond ie dan, ergens op een hoek.

 

Ik was er wat klaar met, met een grote boog eromheen lopen. Ander type, andere gedachtes over hoe het hier heurt te gaan in deze groep. Zijn altijd afwijkende mening, soms arrogant en zo klaar voor ons gesamenlijke doel. Het getrut en het uit de weg gaan, Ina, ik ben er soms zo klaar mee.

 

En wat doe jij, beste Marieke? Ga je zelf wat handig aan de slag met je communicatie? Ze antwoord: 'Nou, hij vindt me vooral aanvallend in het gesprek.'
Mmmmm, denk dat we eens aan de slag gaan met Geweldloze Communicatie, goed voor Marieke en haar leidinggevende;-)

 

foto unsplash Nick Fewings


 

Anders blijft het Toontje Lager zingen voor de één of de ander...

 

Ik heb stiekem met je gewerkt, ik hoop dat je het leuk vond.

Ik heb stiekem met je gewerkt, stiekem met je gewerkt.

Ik heb gewerkt zonder te bewegen,

met een gemak zoals je zelden ziet

Misschien is kom ik je morgen tegen.

Misschien is het wel beter van niet.

Zeggen wat je dwarszit: het is nog niet zo makkelijk. Driekwart van de mensen die ‘gedoe’ heeft met anderen, gaat daarover piekeren of roddelen in plaats van zich uit te spreken, bleek onlangs uit een onderzoek – zo bang zijn we voor confrontaties of nóg meer gedoe.

 

 

Nog zoiets: 63% van de mensen met stressklachten loopt daar al meer dan een jaar mee rond. Meer dan een jaar! Wat een berg doorwaakte nachten en weggepiekerde vrije uren! 

 

Ergernissen, zorgen en twijfels die je maar blijft wegduwen: ze vreten energie. Pak aan wat je dwarszit. Slik die kikker, voer dat lastige gesprek, raap jezelf bij elkaar, zoek hulp

 

Durf jij ermee aan de slag te gaan?

 

Obie Fernandez

‘Als niet nu, wanneer dan wel?´

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Benader ik problemen vanuit een positieve of een negatieve houding 
 • Vanuit welk perspectief neem ik beslissingen?
 • Hoe verbind ik me met mensen die ik niet mag?
 • Hoe kijk ik naar mensen met wie ik een conflict heb?
 • Hoe kijk ik naar mensen die onder de maat presteren?

  De manier waarop je al deze vragen beantwoordt, is gebaseerd op hoe mensen jou in het verleden hebben beïnvloed, positief of negatief. Je zelfvertrouwen, karakter en persoonlijkheid, overtuigingen en waarden – zaken die je stuk voor stuk uniek maken – zijn een optelsom van de betekenis die je hebt gegeven aan de ervaringen waarmee je werd geconfronteerd.

  Ik denk dat onze grootste beperkingen de beperkingen zijn die we onszelf opleggen. Ik wil anderen aanmoedigen om deze misvattingen aan de kant te zetten en alles uit zichzelf te halen. Onthoudt dat niets onmogelijk is.

  Volg je dromen.

Stress, angst en een kreeft

Bron: Psychologie magazine, Care to Dare