· 

Discipline, vitaliteit en bakken met energie!

Dat gezondheid van lijf en geest belangrijk is weten we allemaal, dat het verandering in de weg staat, daarvan zijn we ons vaak minder goed bewust. Ga maar eens na: stel je slaapt niet genoeg, je eet te veel vette snacks en gaat sinds een aantal maanden ook niet meer naar de sportlessen. Je voelt je niet fit, niet lekker in je vel. Dit alles maakt dat je je minder goed voelt, niet alleen thuis maar ook op je werk. Dit heeft invloed op je energie om een verandering aan te gaan.

 

Want veranderingen kosten energie en vragen zeker de eerste periode veel van je. Vaak krijgen we van mensen in onze trajecten terug dat het in het begin zo vermoeiend is om een wezenlijke verandering te realiseren. Continu bezig zijn met wat er gebeurt, wat het met je doet, hoe je reageert, wat dat weer voor effect heeft, voor je gevoel een kunstje doen, innerlijke weerstand et cetera. Vitaliteit is dan cruciaal. Daarom werken we in onze trajecten vaak ook aan vitaliteit.

 

Een diepte-investering die nog lang nawerkt en vaak direct een wezenlijke verandering in gang zet. In dit artikel behandelen we de factoren die van invloed zijn op je vitaliteit en waar je aan kunt werken wanneer je beter met veranderingen om wilt kunnen gaan.

Unsplash Jon Tyson


Check 1. Slaap je voldoende?

Niet voor niets beginnen we met slapen. Te weinig slapen is niet goed, te veel ook niet. Als we erbij stil staan, weten we zelf vaak goed hoeveel slaap we nodig hebben en wat ons beste slaapritme is. Als we het druk hebben, dan gaat dat vaak als eerste ten koste van onze nachtrust.

 

We gaan te laat naar bed, moeten weer vroeg op en langzaam loopt de batterij leeg. Te weinig slaap is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je gemoedstoestand. Uit onderzoek (Walsleben, 2002) komt naar voren dat mensen die minder sliepen, ontevredener waren met hun leven, negatiever gestemd waren en dat bijna de helft van de proefpersonen moeite had om op een constructieve manier met familie om te gaan.

 

Ook gaf men aan ongeduldig of agressief te worden bij het wachten in een rij of in de file. Mensen die een voldoende scoorden op hun slapen, beschreven zichzelf eerder met woorden als ‘vol van energie’, ‘relaxed’ of ‘gelukkig’. Dit laat zien hoe belangrijk je slaap is. En hoe groot de gevolgen zijn als je daar niet goed voor zorgt.


Check 2. Heb je voldoende ontspanning?

Inspanning en ontspanning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om gezond en positief te kunnen blijven, hebben we elke dag momenten van ontspanning nodig. Voor de een is ontspanning een etentje met vrienden, voor de ander het lezen van een goed boek of sport. Ontspanning kan actief of passief zijn en fysiek of mentaal. Wist je dat je hersenen tijdens een flinke lachbui het hormoon endorfine aanmaken? Daardoor ontspannen we en voelen we ons gelukkig. Ook als we glimlachen naar anderen voelen we ons blij en verbonden. Mensen die veel lachen hebben een beter immuunsysteem en zijn daardoor minder vatbaar voor infecties.

 

Een flinke lachbui op zijn tijd helpt, omdat we tijdens het lachen niet kunnen piekeren en vanzelf ontspannen. Ook af en toe om onszelf en onze eigen problemen lachen helpt. Daardoor relativeren we en komen we makkelijker tot oplossingen. En dat is precies wat we nodig hebben om een verandering te realiseren.


Check 3. Beweging is gezond.

Beweging is gezond. Wetenschappers van de Tel Aviv University hebben ruim 1600 werknemers gedurende 9 jaar gevolgd. En wat bleek: diegenen die minimaal 2,5 uur per week sporten, hebben minder kans op een burn-out dan degene die niet sporten. Mensen die bewegen zijn vrolijker en meer ontspannen.

 

De richtlijn volgens dr. Yoshiro Hatano is 10.000 stappen per dag. We zetten er gemiddeld 6000 op een dag. Een halfuur stevig wandelen levert ons 4000 stappen op, waarmee we tot de 10.000 komen. Misschien heb je het idee dat je actief moet gaan sporten om aan je beweging te komen. In de praktijk blijkt dat als je vaker de trap neemt in plaats van de lift, een wandeling tussen de middag maakt en bijvoorbeeld op de fiets boodschappen doet in plaats van met de auto, je al mooie stappen zet om aan je dagelijkse beweging te komen. Fysieke fitheid is een voorwaarde om energie te hebben voor verandering.


Check 4. Eet je gezond?

Dat er een verband is tussen voeding en lichamelijke gezondheid is voor de meeste mensen wel duidelijk. Dat er ook een verband is tussen voeding en geestelijk welbevinden is voor veel mensen nieuw.

 

Gesch (2002) deed onderzoek naar het effect van voedingssupplementen op het gedrag van gevangenen. Bij degenen die multivitaminen, mineralen en vetzuren bij hun maaltijd kregen, namen agressief gedrag en overtredingen af. Mensen die gezonder aten, voelden zich rustiger.

 

Het verband tussen voeding en agressie is een duidelijk voorbeeld. Wat je eet, en met welke regelmaat je eet, heeft direct invloed op je vitaliteit, zowel lichamelijk als geestelijk. Voeding is je brandstof. Toch gaan we hier niet altijd zorgvuldig mee om.


Check 5. Heb je een opgeruimde omgeving?

Misschien herken je het gevoel wanneer je huis net is opgeruimd en is schoongemaakt of wanneer je oude documenten op je computer hebt opgeschoond. Het kan dan letterlijk voelen alsof er een frisse wind waait, alles overzichtelijker is en je nieuwe energie krijgt. Hoe je je voelt, wordt ook bepaald door de omgeving waar je je in bevindt. Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat deze omgeving opgeruimd is. Rommel leidt af, kost energie, trekt je aandacht weg van wat je moet doen en belemmert vernieuwing. Goed om aan te pakken dus als je verandering wenst.

 

Een belangrijke vraag is verder: wat doe jij met relaties waar je geen energie meer uit haalt? Het blijkt dat veel mensen relaties laten bestaan, die hun energie kosten en waar ze liever mee zouden stoppen. Realiseer je dat dergelijke relaties, of dat nu in het werk of privé is, een goed gevoel in de weg staan. Bij opruimen hoort dus ook het kijken naar de relaties waar je je in bevindt en besluiten of je deze wilt behouden of beëindigen.

En Marie Kondo is helemaal de bom!! qua opruim enthousiasme!


Check 6. Word je regelmatig aangeraakt?

Voor de een is het makkelijker om signalen van zijn lichaam te ontvangen dan voor de ander. Voor vitaliteit is het noodzakelijk dat je in contact staat met je lichaam en signalen oppikt, zodat je er het juiste mee kunt doen. Om het voelen te stimuleren is het belangrijk dat je je lichaam ervaart. Herkennen dat je ergens ongemak ervaart, dat kan lichamelijk en geestelijk zijn, is nodig om je bewust te worden waardoor dit gevoel opgeroepen wordt (zie ook het artikel 'Discipline bewustzijn' en de paragraaf over behoeftes).

 

Voelen door aanraken is een belangrijke voorwaarde voor vitaliteit. Volgens Virginia Satir (1916-1988) hebben mensen vier knuffels per dag nodig om te overleven, acht per dag om gelukkig te blijven en twaalf knuffels per dag om te groeien. Kom jij aan die scores? Volgens studies raak je al gespannen en onrustig als je ongeveer drie dagen niet aangeraakt wordt. Het Touch Research Institute (TRI) van de Universiteit van Miami deed de afgelopen twintig jaar tientallen onderzoeken naar het nut van aanraking en ontdekte opzienbarende feiten: te vroeg geboren baby’s groeien bijvoorbeeld 47% harder als zij drie keer per dag gemasseerd of geknuffeld worden.

 

Kinderen die veel worden aangeraakt groeien beter, zijn minder vaak ziek, leren beter, hebben een beter lichaamsbesef, zijn socialer en communiceren beter. Ook voor volwassenen geldt dat aanraking van belang is. Interessant gegeven: aanraken heeft hetzelfde effect als aangeraakt worden. Mensen die baby’s masseerden waren na enige tijd zelf minder depressief. Het aanraken van huisdieren heeft hetzelfde effect: mensen met huisdieren blijken minder stress te ervaren en zich rustiger te voelen.

 

Aangeraakt worden en aanraken hebben dus allebei een positief effect.


Check 7. Ervaar je voldoende zingeving?

Een van de basisbehoeftes die we delen, is de behoefte om van betekenis te zijn. We ontlenen ons bestaansrecht aan het feit dat we nodig zijn. We willen iets wezenlijks bijdragen. In zijn boek Het geheim van langer leven, vertelt Michel Poulain over bepaalde plekken op aarde (blauwe zones genaamd).

 

Daar blijken mensen gezonder oud te worden (met gemak honderd). Naast voeding en beweging blijken de inwoners van deze blauwe zones tot hun dood elke dag productief te zijn. Geen pensioen of rust, maar juist het hebben van een doel en leveren van een bijdrage blijken bij te dragen aan hun vitaliteit. (zie ook de documentaire ‘How to live to 101 van BBC Horizon)

 

Op sommige momenten kunnen we (ineens) de behoefte krijgen om stil te staan en na te denken over wat ons drijft. We willen ons bezinnen, omdat we een gevoel ervaren van leegte of op de automatische piloot draaien.

Af en toe afstand nemen om stil te staan bij wat je wilt toevoegen, helpt je bewust om te gaan met je eigen kwaliteiten en passie. Hierna vind je een aantal kleinere en grotere vragen die je jezelf kunt stellen.


Kleine zingevingsvragen:

 1. Welke kwaliteiten wil je in deze taak/ project inzetten?
 2. Wat kan en wil jij toevoegen in deze verandering?
 3. Wat heeft dit project/ team het meest van jou nodig?
 4. Waar krijg jij zelf de meeste energie van?
 5. Welke dingen zou je niet moeten doen, omdat je daar niet goed in bent en geen energie van krijgt (en andere daar beter in zijn en juist blij van worden?

Grote zingevingsvragen:

 1. Wat wil jij betekenen voor anderen?
 2. Waar haal jij uiteindelijk de meeste inspiratie en energie uit?
 3. Wanneer ervaar jij je werk als zinvol?
 4. Hoe wil je dat mensen je herinneren?
 5. Welke waarden zijn op dit moment belangrijk voor jou?
 6. Hoe verhouden jouw waarden zich tot de doelen van de organisatie?

Check 8. Deel je voldoende met anderen, ben je open?

 

Misschien herken je het gevoel als je een probleem of lastige situatie of iets waar je al een tijdje meer rondloopt, deelt met iemand. Het uitspreken alleen al heeft een positief effect op je gevoel.

Je staat er als het ware niet meer alleen voor en door het betrekken van anderen, het delen van je gevoel over wat er gebeurt of gebeurd is of waar je je zorgen over maakt, ontstaan er makkelijker openingen om het anders aan te gaan pakken en er weer anders tegenaan te kijken.

Niet iedereen is even goed in het delen van zijn zorgen, problemen, wensen en vragen met anderen. Voor je vitaliteit is het belangrijk om dat wel te doen en hier in te groeien. Alle zorgen waar je alleen mee blijft rondlopen, wegen zwaarder dan nodig. Daarnaast versterkt openheid direct je relatie met degene met wie je je vragen, kwetsbaarheden en zorgen deelt.


Check 9. Zorg je goed voor jezelf?

Wanneer we het druk hebben, gehaast zijn, zorgen we vaak niet goed voor onszelf. Neem jij de tijd om je lichaam en geest goed te verzorgen? Je kunt hierbij aan verschillende dingen denken

 

 • Ga je regelmatig naar de kapper
 • Ga je regelmatig naar de tandarts?
 • Loop je niet te lang door met klachten voor je naar de huisarts gaat?
 • Verzorg je je nagels goed?
 • Poets je iedere ochtend en avond je tanden met aandacht?
 • Verzorg je je huid?
 • Verzorg je je voeten met aandacht?
 • Neem je ’s ochtends de tijd om je met zorg aan te kleden en klaar te maken voor de dag?

  Zorgen voor jezelf levert positiviteit en energie op, zodat je ruimte voelt om je op de verandering te richten die je wilt realiseren.

Check 10. Heb je voldoende ruimte voor jezelf?

Soms komen we in een situatie waarin we letterlijk of figuurlijk ervaren dat er onvoldoende ruimte voor ons is. Dat kan zijn in een vergadering waarin we het woord niet krijgen. Maar ook een drukke winkelstraat waarin we letterlijk tegen anderen opbotsen. Of een avond waarop je met je kinderen van de voetbalclub naar de zwemles crost en niet aan jezelf toekomt. Of het moment waarop je moet zoeken naar een rustige plek in de kantoortuin om je werk te kunnen doen.

 

Om je vitaal te voelen is het van belang dat je voldoende persoonlijke ruimte ervaart. Heb jij tijd voor jezelf? En heb jij het gevoel dat er ruimte voor jou is? Thuis en op het werk? Wanneer je in staat bent om deze ruimte voor jezelf te creëren of omgevingen op te zoeken waar je ruimte ervaart, zal dit je vitaliteit bevorderen en daarmee je veranderkracht doen toenemen.

 

Ruimte gaat ook over loslaten. Het loslaten van verantwoordelijkheid die we voor iemand voelen. Dit betekent niet dat je de ander moet laten vallen, maar dat je iemand de kans geeft om op eigen benen te staan. Het is onze betrokkenheid, ons verantwoordelijkheidsgevoel of onze behoefte aan controle waardoor we loslaten moeilijk vinden.

Loslaten geeft uiteindelijk ruimte. Ruimte aan jezelf en ook aan anderen. Welke ruimte kun jij voor jezelf en voor anderen creëren? Wat zou je kunnen loslaten?

 

‘Loslaten betekent tijdelijk houvast

verliezen. Niet loslaten betekent

voor altijd houvast verliezen.’

Kierkegaard


Check 11. Ervaar je voldoende inspiratie?

Om je vitaal te voelen is het van belang dat je inspiratie voelt, ontwikkeling en groei ervaart. Inspiratie zul je zelf moeten opzoeken of organiseren. Inspiratie komt in de meeste gevallen niet zo maar op je af. Denk aan inspirerende mensen, een inspirerend boek dat je nieuwsgierig maakt, een opleiding die je tot nieuwe inzichten brengt, een nieuwe collega die je dingen vanuit een nieuw perspectief laat zien, een congres waarop je nieuwe mensen ontmoet.

 

Als je je ervoor openstelt, kun je uit elke ontmoeting of activiteit inspiratie halen. Soms helpt het ook om juist iets heel anders te doen of ervaren dan we dagelijks gewend zijn. Als we uit onze routine en sleur zijn, is het soms makkelijker om ons voor nieuwe indrukken open te stellen. Door inspiratie en groei voelen we ons beter en ervaren we perspectief, wat verandering ondersteunt.

 

Waaruit haal jij inspiratie en wat is de laatste keer geweest dat je je geïnspireerd voelde?


Check 12. Sta je voldoende in verbinding met jezelf?

Om te kunnen veranderen is het belangrijk dat je voldoende in verbinding staat met jezelf. Misschien herken je wel dat je in sommige periodes als het ware boven je lichaam zweeft en te weinig voelt en ervaart. Of andersom: dat je juist de hele dag van alles ervaart en daar heel moe van wordt.

 

Omdat wat je voelt en ervaart een belangrijke signaleringsfunctie is voor verandering, is het van belang dat je voldoende in verbinding staat met jezelf. Het lukt je dan beter om te ervaren welke gevoelens van jou zijn en welke bij de ander horen. Voor sommige mensen is die grens er niet, wat maakt dat ze veel prikkels krijgen die niet zozeer iets zeggen over henzelf, maar uit de omgeving komen. Elaine Aron heeft als eerste wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoog sensitiviteit en ontdekte dat dat niet hetzelfde is als introversie, verlegenheid of onzekerheid. Sommige mensen nemen zoveel in hun omgeving waar, dat ze te veel prikkels krijgen en hierdoor vermoeid of in verwarring kunnen raken.

 

Ze kunnen dan niet meer onderscheiden welke prikkels van anderen zijn en komen, en welke signalen hun eigen lichaam geeft. Om vitaal te zijn en verandering aan te kunnen, is het van belang dat je zorgt voor voldoende verbinding met jezelf. Fysieke beweging en in het bijzonder yoga is een effectieve manier om je bewust te maken van hoe je je voelt, wat je meemaakt en om te voelen wat je nodig hebt. Yoga is een eeuwenoude wijsheid die je via fysieke en mentale oefeningen rustig kan maken en meer kan laten terugkeren in jezelf. Yoga kan helpen bij het leren ontspannen, maar ook bij het leren focussen ter voorbereiding op een belangrijke taak.

 

In de hectiek van alles wat we moeten doen is er soms te weinig tijd om stil te staan bij wat er is, wat we ervaren, wat we anders zouden willen. Deze stilte is nodig om een verandering te initiëren en in gang te zetten. Door stil te zijn en stil te staan kun je overzien wat er is en bewust kiezen waar je mee aan de slag wilt gaan. Een belangrijke vraag is dus: hoe vaak ervaar en creëer je stilte?

 

 

unsplash aron mouton